Wednesday, November 12, 2008

2007 Singapore


Huhu time ni pegi sorang2, gamba pun tak dapat amek banyak.It is a-very busy city,takde pun org nak tlg amekkan gamba isk isk..
Singapore's transportation is impressive. It is very much convenience.
Selain daripada Phua Chu Kang, kat Singapore pun ada banyak shopping mall too! Yeehaa. Ala mak window shopping je nyah, tp sempat la pegi ke shopping malls diorg yang best2 tu.
Jalan kat Singapore ni pun menarik, maybe sebab tak besar sangat kan so kalo nak jalan ikut dalam peta tu takla scale 1cm:1000km kan. Lorong2 jalan kat sana is properly named.

At Changi Airport


Ada cerita menarik trip to Singapore ni, kebetulan masa aku nak gi, di Singapore ada international exhibition. Most of the hotel rooms fully booked, on-peak rate, suite je la yang ada pun. Aku pulak nak stay sana dalam 3 nights, kesian SFG.. colleague lain cari sale aku plak kasi perhabis duit SFG. I managed to secure a room kat hotel in Marina and City Centre, mahal gel.
So, aku cari la hotel 2-3 stars. Full-house!
Uwaaa.. aku dgn badan kecik beg besar ni pun ke hulu hilir la nak solve kan accommodation daku ini. Cari phone sbb nak call UOB supaya increase limit card credit. Masa tu pakai prepaid line lagi, sms je dah cost me rm2 per sms. But the people are very helpful, so person in charge kat concierge hotel tu tolong call few hotels yang dia tau. He suggested me to stay in one of the hotel kat Chinatown instead of Geylang (he said Geylang is quite red-area). Tapi bukan hotel sebenarnya, backpackers tu pun satu malam rm100-rm200 nyah.
So petang sikit sampai la kat hotel tu, horror gak. Kalo movie cite hantu mmg pilih hotel tu la as location nak shoot. Tp buat2 tak tau la. Dalam bilik ade bilik air, tapi kalo nak membuang tu kene pergi toilet luar. Harus la ku tunggu sampai esok, kat training office baru aku switch button nature call tu. Malam pertama tu mmg la tak lena tidur, org sebelah bukak pintu bilik dia tp bunyi macam nak bukak pintu bilik aku huhuhu
Nak jalan keluar malam2 pun tak syok sebab sorang. So bila siang tu rehat training sejam tu la aku blasah berjalan gi shopping mall berdekatan. Antara shopping mall yang famous kat Singapore:
Orchard Road area – The Centrepoint, Delfi Orchard, DFS Galleria Scottswalk, Far East Plaza, The Shopping Gallery at Hilton, OG Orchard Point, Ngee Ann City and may more. Semua ni dekat dengan MRT station - Orchard (NS22).

In front of Ngee Ann City


Bugis Road area - Bugis Street, OG Albert, Bugis Junction
Chinatown area – Ni macam area Petaling Street la, kalo tak gi pun takpe hehehe disebabkan aku terpaksa menetap kat situ so ada la chance jalan2 area sini beli souvenir.
Tapia de jugak shopping mall kat area ni OG People's Park.

Marina Bay – Huhu sepatutnya stay kat hotel area ni tapi mahai. Area ni pun ada banyak shopping mall and nearby to Esplanade.

Kampong Glam & Arab Street – Kat sini macam kawasan melayu la. Nak makan pun senang. Ada shopping street je la, Chinatown versi melayu.

Dinasihatkan kalo nak puas bershopping gi je Orchard Road tu.

Hard Rock. Belakang Hilton Singapore.

0 comments on "2007 Singapore"

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates