Wednesday, November 12, 2008

2008 Bangkok


This is still very fresh in mind.
I went to Bangkok in early March this year (2008). The initial plan was to stay there for fortnight but I came back Malaysia one week earlier. Math u ok? So maksudnya I stay sane seminggu la, 2 minggu tolak 1 minggu kan 1 minggu. Aduyaiiii….
But this time, memang puas hati and puas berjalan. Geng nak berjalan pun ade, mmg menjadi la. Jom jalan-jalan…
Kalini aku stay kat Swissôtel Le Concorde punye hotel kat sebelah dia. Hmm hehehe Siam Beverly Hotel sebenarnya. Tapi training held kat Swissôtel Le Concorde (http://www.swissotel.com/EN/Destinations/Thailand/Swissotel%20Le%20Concorde/Hotel%20Home/Hotel%20Home.htm). Ini kat area Huay Kwang.

Siam Beverly Hotel


Swissôtel Lobby


Kat depan area hotel ini mmg location kegemaran lelaki di mana kedai massage ni berlambak. Tp kat Bangkok ni mane2 pun ade massage. Konon2 aku pun excited la nak gi massage, but one of our friend said ‘This is not a massage place for girl’ and laughing. Ok takpe..

Berwarne warni di malam hari. Hari raye ke??


Ok la mak tak kisah, massage tak main la. Jom cerita pasal shopping. Kat Bangkok pun banyak night market. Ade la a few aku sempat pergi. Basically barang2 yang dijual same je to one another tinggal lagi banyak ke sikit option la. And barang2 die pun Thailand made, souvenir ke menarik la. Mcm mak, mak suke lagi shopping kat Night Market Hong Kong – fake nye barang kan banyak kan. Barula shopping namanye.

Dah midnight, teksi semua nak double-triple charge, kitaorg belasah nak ramai2


Night Markets:
Patpong Night Market – Naik BTS sampai station Siam
Suan Lum Night Bazaar (Lumpini)– Ni jauh sket dari tren kot. Masetu gi naik teksi

Sorry aunty,saye tumpang amek gamba je.Kalo belikan tak tau nak pakai pegi mane.


Weekend Markets: Chatuchak Market
Ni paling best ni. Kalo tak sempat nak jalan night market, tunggu weekend gi kat sini. Sangat la besar - Covering 70 rai (35 acres) of land with over 15,000 stalls and more than 200,000 visitors. Kira emak kepada market2 kat tempat lain tu la. Kalo nak jalan kat semua stall yang ade, allocate la sabtu n ahad nak bershopping tu. Dari baju ke perhiasan umah semua ada. Siap boleh post terus ke Malaysia kalo barang2 yang besar tu.
Kalo nak cari jersey bola yang sebijik mcm original, ha inilah tempatnya.

Pics at Chatuchak




Penat babe jalan. Minum dulu


Nightlife:
Hmm kat Bangkok malam lagi meriah dari siang. Confirm ada tempat nak hang-out. Open pub and bar tu memang merata la. Semua kedai minum pun serve alcoholic drinks, kat sana kan famous Singha beer. Kalo pergi jalan2 dekat night market mesti ade org approach suruh masuk pub/bar yang diwakili hehehe. Ape die cuba speaking aku tak faham, yang aku tau Ping Pong Show muahahaha
Ape tu? Google ape lagi, aku xnak provide information 18SX ni ;p
So kitaorg satu group pun pegi la masuk tgk, eyyyyuuu.. Ha cubala tgk kalo berani. (Eleh yang lelaki tu mesti berani punye).
Tapi hati2 la, mase dia ajak masuk..cover charge 100 bath (RM10 mane aku tak try). Sekali bila mintak bill tiba2 jadi 9000 bath. Dia kata ade extra show.. mak aih pandai betul matematik dia ni. Sebaik la dalam group ade lelaki, diorg la setelkan. Aku dah cuak jugak, habisla duit shopping aku uwaaa…

Nightlife


Ala nak amek gamba pun takleh, kedekut!


Korang igt korang je hot, kami ni apetah lagi


Platinum Fashion Mall

http://www.bangkokshoppingcenter.com/image/tid/2

Ade banyak lagi shopping mall kat Bangkok, tp yang lain tu lebih kurang KLCC, MidValley. Tapi Platinum Fashion Mall ni lain sikit, ni consider gudang baju. Brand tak well known tapi quality bagus, memang murah lagi2 kalo beli banyak. Kemeja lelaki yang stylo-mylo tu dalam rm19-25 jek. Banyak la baju2 perempuan worth rm10. Tak puas jalan dalam ni. Mcm2 fashion ade. Ala-ala kedai baju kat Sg Wang tp the whole building memang jual baju sahaja and lagi murah dr kat Sg wang tu. Tp tengok la bargain power korang jugak hehehe.
Teringat masa nak pergi Platinum ni, jalan jem..Taxi pun tak nak pergi. Last-last kitaorg naik motor-taxi. Kat sana motor pun boleh jadi taxi. Siap tak pakai helmet lagi, horror jugak bas lalu kat tepi telinga aku. Bawak style2 rempit plak tu kan, terus aku jadi minah rempit.

Hard Rock Cafe, Bangkok

http://www.hardrock.com/locations/Cafes3/cafe.aspx?LocationID=4&MIBenumID=3

Harus pergi :) Near to Siam Square. Sepanjang jalan nak ke Hard Rock dari Siam Square tu pun ada night markets. Kasut kat sana murah2, tp quality tu tak sure la. Punye la susah aku nak tanye orang sana Hard Rock kat mana. Aku kate Hard Rock diorg semua buat muka pelik. Sebaik teringat aku pakai t-shirt hard rock, and diorg kate ‘Oh, ahlok..’
Ha tak kisah la labu.. Sebaik diorg eja betul ;p

Ahlok


Dining
Memang kat sini aku carik seafood je la kan.
Somboon Seafood Restaurant: Curry Crab is to die for!
Memang best. Aduss terus lapar.. Restaurant ni opposite Swissôtel.



Restaurant ni suggested by taxi driver, tak igt nama and kat mana. Pun sedap jugak, it costs us 8000 THB Burppppp.. kenyang.



Dinner at one of the restaurant in Siam Centre


Penat dah seminggu je jalan, massage kaki pulak

3 comments on "2008 Bangkok"

syuhada on November 12, 2008 at 4:46 AM said...

yeyyyyyyyyyyyyyy baha dah ade blog ye ye

p/s weh pasni rajin2 la update.. hihihi


mari racun yan plak :p

marusea on November 12, 2008 at 5:25 AM said...

Interesting good blog!

Rajesh on November 12, 2008 at 5:31 AM said...

hi its nice blog Me Rajesh From Nepal, kathmandu i visit your blog its intresting mail me rajeshkrp111@gmail.com and also visit my blog www.rajesh420.blogspot.com

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates