Friday, November 28, 2008

Makeup Tips: Jalan-jalan


hello nyah,
kan haritu mak dah janji nak ajar makeup kan..ha sekarang mak nak tunaikan ok.nnt ko jgn nak bgtau reporter mak mungkir janji pulak..
Ok, harini mak nak share la cmne nak makeup nak keluar jalan2, contoh nak gi KLCC teman kawan beli bag Nine West :p
ok nyah kalo setakat nak keluar gi KLCC tu, kita guna color2 yang natural gitu. Kalau over sgt nanti ade pulak yang tak tegur kan;
'Eh nyah, ko bertunang kat KLCC ke? Mak xtau pun nyah..sampai hati ko tak ajak. Mak banned ko nyah'
tak pun org cakap...
'Ey nyah, fashion show tu kan masa christmas nanti, stage pun tak siap lagi nyah, nape ko makeup awal sgt nyah..cair nanti'
Ha..fahamkan..
Ok sekarang mak nak tanya, apakah pekara asas kita perlu buat sebelum makeup? Ha jawab..jawab..
Foundation? Ey tak kose nyah salah jawapan ko tu!
Mula2 mesti la baca bismillah, ampunkan la dosa nyah ni ya allah.
Ok pastu baru la pakai foundation =)

1.Apply foundation.
Sukahati la nak tebal ke tak, kalo dah cover unwanted marks kat muka tu dah ok dah. Ni mak guna Demarcos shade 4.5, wane ni natural kalo apply banyak pun muka xla jadi macam tepung gomak tp lagi flawless. Kat area mata pun apply jugak sebab lagi senang nak makeup mata nanti,baru nampak color eyeshadow tu.



2.Apply concealer
Kalau ade problem bawah mata gelap, letak concealer.


3.Apply loose powder
Kalau nak pakai compact powder pun boleh.


4.Draw eyebrow
Mak pakai pencil Mustika Ratu (brown) nampak lagi natural. Kalo memang kening hitam tu boleh la pakai color hitam.Boleh pakai pencil atau kalo ade eyeshadow dark brown/hitam apply kat eyebrow guna berus.


5.Apply eyeshadow
Berikut merupakan color2 yang mak akan gunakan ok:


a)Mula2 taruk color yang very-the-lightest kat bahagian antara atas mata dan eyebrow. Baru nampak kening tinggi sikit.Jangan takut taruk banyak nyah, apply sampai color kat mata tu sama mcm kat dlm bekas eyeshadow tu, baru cantik.


b)Ok sekarang nak apply eyeshadow kat kelopak mata. Nak senang kan nyah guna berus. Sebab berus ni lembut, so dia kan ikut bentuk mata kita. Dengan menggunakan berus, buat bentuk mcm dalam gamba bawah ni, kita nak dapatkan bentuk dulu kan..ikut je bentuk mata masing2, buat macam huruf U terbalik gitu lukis dari hujung mata ke hujung lagi satu.
Mata yang sama ok, jangan dr hujung mata kanan ke mata kiri pulak.


c)Pastu ada kosong kan tgh2 tu, sapu je eyeshadow kat situ. pakai jari pun takpe. apply banyak sikit kat eyelid mata tu


d)pastu amek color yang light sket dari color tadi untuk apply kat garisan color yang kita buat di (b). kalo biar je garisan tu cmtu nampak cam keluang man kan, so kita nak bg ade tone color gitu apply je color yang light kat garisan eyeshadow (b).


e)Kalo nak define mata lagi, sapu eyeshadow color dark brown sama macam (b) dekat hujung mata.


f)Sekarang dah boleh pakai eyeliner, mak cadangkan pakai color dark brown ni bukan ape nyah, senang bila nak pakai eyeliner. kalo garisan eyeliner bergerigi pun takpe, tak nampak sangat sebab mata dah wane gelap in fact pakai eyeliner sket2 pun dah ok sebab dark brown ni dah buatkan mata nampak besar. Apply jugak kat bawah mata.


g)pastu pakai la mascara, pakai tebal sket baru cantik.


So ni final look mata:


h)then pakai lipstick, kalo mak..mak suka pakai wane yang soft2 je sebab kat mata dah beratkan. tp ikut ko la nyah


i)kalo nak pakai blusher pun pakaila.time ni mak malas, dah la dah lambat. sure kawan mak dah berdiri kat depan kedai bag tu
alamak betul la..


Ok syud, mak dah siap!! On the way.. on the way..


Ok nyah nanti mak bagi tips lain ok. korang pun boleh request nak makeup tips camane ok! daa..

16 comments on "Makeup Tips: Jalan-jalan"

Asmah said...

dh jadi make up artist plak kawan aku ni...bagusla.ko kawin nnt make up sendri sudah...jimat

y i en j r on November 28, 2008 at 10:14 PM said...

cun gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!! nanti jgn lupe make up kan saya pulak ;p

baha said...

yin:eh orang dah ajar makeup free, makeup la sendiri ;p

asmah:yolah sok ko nak kawen ko jgn lupo amek den pulak =)

aEsHa aEsHly on November 29, 2008 at 6:59 AM said...

aaahh!! mak suke nyah ko bwt bisnes cenggini .. sonang mak.

baha said...

ye nyah, mak ni mmg suka buat charity..setakat rugi 5-10K tu takde hal la. Enjoy! nanti mak upload lg ok

dYRa on November 29, 2008 at 7:56 PM said...

nyah...

Pastel Colour Make-Up nyah
hehe...mau yg pinkish gitu
bisa ek nyah

AzUraAa on November 30, 2008 at 12:57 AM said...

dayah..brape kaler eyeshadow ko gune tuh?aku agak tak pandai la nak combine2 color..mcm tak snonoh je aku buat..last2 aku padam je..gune satu kaler je..cik bedah malu la macam ni..huhuhu..

Baha said...

Dr: Bole nyah nanti mak buat. Eh kalo ko nak trial dulu boleh nyah.. Ko bgtau bila ko free

Zura: Eh nyah ni, jgn la tgk gamba je penat mak buat karangan kat post tu ;p 3 color nyah. sebenar guna 1 color je pun boleh. Ko ikut sampai (b) pastu hard edge tu ko pakai berus ke tangan ke ko serak2 kan warna dia ke atas. Nanti jadi la mcm ada tone.

roh_nanie a.k.a naniebest said...

cantik.. teringin aku nak make up.. tapi masalahnya nak beli alat make up pun aku xtahu..

baha said...

ala nani, kan ke ade kawan tau makeup ni ha..tanye jek. free. ;p ko beli barang elianto, murah dan bagus. elianto pun dah banyak ade kat shopping mall ke giant ke. pastu kalo beli eyeshadow mule2 tu ko beli la wane natural, sbb masa mula2 nak test makeup tu kadang2 tak kemas kan.so kalo gune wane natural tak perasan sgt la ketidakkemasan nya.
chayyok nani..

zeti on December 1, 2008 at 9:37 PM said...

thanks baha.. zt pun bknnye reti sgt makeup2 ni.. tu yg selalu muka kusam x bmaya je org tgk :p pasni ajar bntuk idung bole & camne nk buat pakai blusher.. wah, ada p'mntaan lak :p

baha said...

hye zt, tanye je xpe so ade idea la nak share ape kat blog ni. nnt kalau dah upload i buzz u =)

aZRoy on December 3, 2008 at 11:29 PM said...

nice make up :) i am like into a 10 seconds crush btw

Anonymous said...

tq Baha..enjoy tgk u makeup..nt post lagi ok...!

Anonymous said...

leh x nak tau...fndation tuh beli kat ane n hw much

`BaHa` on November 8, 2010 at 1:08 AM said...

Foundation to boleh cari kat kedai Kryolan or kat sg wang ade banyak kedai jual barang makeup, most probably ade. Harga 80-90

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates