Tuesday, November 11, 2008

Our 'Slang'


Perasan tak cara kite bercakap terutama dengan org bukan Melayu senang berubah2 kan. Contoh:
a)Bila bercakap dengan kaum Cina
>'Saya mau murah sikit maa..'
>'I eat ody'
>'I wanna go there oso maa'
b)Bila bercakap dengan kaum India
>'Kasi itu gula 1 kilo'
>'Kalu kasi manis ini air'
The concern is why should we change the way we talk when the way we talk is the right way to talk.
I mean, it is fair enough for non-malay, maybe some of them still can't talk our language fluently.
Well, I have no offense. Terfikir tak, when non-malay speaks our language they might sometimes find a hard
way to speak.. ayat pun tunggang-terbalik, peliknya kenapa kita nak ikut cara diorg cakap sebab diorg pun
belum tentu faham ape yang diorg cakap.
Rasanya adalah lebih baik we maintain menggunakan bahasa melayu yang betul to talk to them,they definitely
understand. Kalo diorg tak faham jugak maybe sebab perkataan yang korang gune (bahasa kamus dewan) bukanla
sebab cara korang cakap tu.
Cuba bayangkan ,mat salleh tukar slang kite speaking.Haaa korang rase2 korang faham x?
Consider to change? :)

0 comments on "Our 'Slang'"

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates