Thursday, November 13, 2008

Soalan patut kita tanya pada diri kita sendiri.


Q:Kenapalah susah nak cari kawan susah senang?

Dengan erti kata seseorang yang betul seorang Kawan.

Pernah tak tanya diri sendiri, pernah tak kita betul2 sanggup susah senang untuk seorang kawan.
Atau kalau kita rasa kita dah pernah buat something untuk seorang kawan, cuba fikir balik apa yang kita buat tu adakah kita buat sebab kita memang mampu buat pada masa itu atau kita sepatutnya tidak mampu buat tapi sedaya-upaya buat untuk seorang kawan?
Pernah tak terjumpa, dengan dua orang kawan yang kedua-duanya pasti sama-sama dalam susah atau senang.
Kalau pernah cuba bandingkan pula diri kita dengan salah seorang dari mereka.Sama?
Pernah tak terfikir, apa yang kita expect dari seorang kawan itu ialah something yang kita sendiri pun tak mampu buat untuk dia?
Pernah tak tersedar, orang yang kita anggap kawan itu sebenarnya kenalan sahaja dan dah tentu dia takkan ada pada waktu susah kita.

Memang patut kita tanya soalan ni pada diri sendiri dulu, sebab:
a)Banyak mana kita dapat bagi pada seseorang banyak itula yang dia akan bagi semula pada kita.
b)Kita selalu tersilap anggap setiap orang yang kita kenal itu adalah kawan, Kawan tu tinggi darjatnya
tak semua orang kita kenal itu ialah kawan.In fact tak semua yang dengar atau share masalah kita itu
ialah kawan.
c)Kalau kita sendiri pun tak sanggup/tak mampu untuk susah untuk seseorang,takde seorang pun sanggup
susah dengan kita.

Tapi, jangan risau dalam dunia ni ada lagi orang yang baik.Maksudnya orang yang boleh neutral dengan sesiapa pun atau being neutral walau kita dah buat something yang dia tak senangi.Thumbs up for this kind of person.This person mungkin akan ada sama-sama dengan kita masa kita susah walaupun kita tak pernah pun disusahkan oleh dia.Tapi dalam keadaan macamni layak ke dia panggil kita Kawan?

Dan ada orang dalam dunia, baik kalau kita baik dengan dia.And boleh jadi 'jahat' kalau kita cuit dia.
Dan ada orang dalam dunia, memang tak pernah nak baik dengan org.
Dan ada orang dalam dunia, nak orang lain je baik dengan dia.
Dan ada orang dalam dunia, memang baik setiap masa dengan setiap orang.

Cuba kita berhenti mengistilahkan seseorang yang kita anggap kawan tapi kita letakkan diri kita dalam keadaan kawan kita and cuba fikir ape istilah yang sesuai untuk kita terhadap kawan kita tu.

Tapi seseorang yang betul2 dengan aku masa susah dan dia pun susah, itu aku panggil Sahabat.

2 comments on "Soalan patut kita tanya pada diri kita sendiri."

Y I E N J R on November 16, 2008 at 7:09 PM said...

True Friendship Never Dies :-)

sey on November 18, 2008 at 1:47 AM said...

yin..sy sokong!!!

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates