Monday, July 27, 2009

Saye memang kurus.. So??


Harini rasa terpanggil untuk tulis pasal 'Saya seorang yang kurus'. Kerana tadi ada la seorang kenalan yang bertanya pasal ni. And itu bukan lah kali pertama saya diajukan soalan sedemikian sejak beberapa tahun lepas. Padahal jawapannya lagi terang dan nyata.
Now, let me speak for all.
Mungkin kita biasa dengar orang yang berbadan besar lebih sensitif. So, kita jarang jumpa orang gemuk dan cakap 'Ey gemok nya kau' Samada kita nak menjaga hati atau takut kene siku kat perut laju-laju. Tapi kenapa la tak apply pada orang kurus pun, I mean semua human deserve untuk dihormati.
Saya tak la rase saya amat kurus lebih-lebih saya tak pernah cuba pun untuk menjadi kurus. Malahan kuantiti makanan yang saya ambil sama atau mungkin lebih lagi daripada orang lain. Cuba bagitau macamana nak buat persoalan ni tak membebankan fikiran kalau ada ramai sangat la risau tentang badan saya ni. Oh, mungkin mereka menyayangi saya! Terharu..
Kadang2 memang rasa nak jawab macamni 'Salah ke perut saya flat and you're not!' Belakang kalu awak kata saya ada sikit berlagak. Tapi masa bertanya tak pulak terfikir menyakitkan hati orang. Rasa-rasa nya la kan sapelah tak nak perfect figure. Tapi bersyukurlah apa yang ada. Unless la ada duit so you boleh hire professional nak jadi gemok ke kurus. Kalau la seorang dua yang bertanya, mungkin la patut kalau kita bersabar. Dan bila bertanya pulak, memang la kite tak tau kita orang ke berapa then takyah tanya langsung. Memang confuse nak respond macam mana kalau orang tanye. Adakah:
'A..ah la saya kurus..macam mana nak jadi macam awak?'
'Itulah xtau la nak buat macam mana'
Mungkin ramai manusia dalam dunia ni suka tau kalau orang tak rasa comfortable with who they are. Sebab cara macam tu la diorang nak rasa menang. Ramai orang, tak tau macamana nak buat lebih dari orang to be outstanding, instead dia merendahkan orang. Yang lebih menggelikan hati, kalau la saya jawab sesopan itu, ayat susulannya ialah 'Nanti ko dah beranak ko tau la..' WTF. Tension siot. Apesal nak kene laser sampai 2 kali, macam la tadi aku yang cakap 'yeay..yeay..aku lagi kurus dari ko'

Pernah tak rasa macam tu kawan2?

Q&A:
1. Ey nak kawen ni elok la gemuk sikit.
Kalau naikkan berat badan itu sihat buat saya, tak perlu sebab kahwin, tak kahwin pun saya buat. Don't be suprised, saya pernah mintak consultation Dr masalahnya saya memang tidak ada masalah lebih2 lagi selera saya macam naga.
2.You ni kurus la. You weight is like what, less than 40?
Aaaaa..bersopan santun nya soalan ni. Tak la berat saya 44, mmg still under BMI tapi takyah la nak underestimate lebih2.
3. Kurus kering.
Really? tapi alhamdulillah la ade jugak yang sudi. Jemputla datang majlis saya nanti.
4.Kurusnya, makan lah lebih sikit.
Oh, you dont wanna know berapa banyak saya makan.

Now, a question for you from fat and thin people: Are we ugly to you?

8 comments on "Saye memang kurus.. So??"

AzUraAa on July 27, 2009 at 3:23 AM said...

hmm... biasa la tu babe... dulu2 pun ada gak mmbr yg tak brape kurus slalu kutuk2 aku.. siap ckp aku tulang lagi.. ahh!! lantak la... aku tulang2 pun boleh pakai baju saiz S la.. korang tu XL pun belum tentu muat.. ahahahaha.. err.. tapi skang aku pakai saiz M.. sopan la kunun.. heehehe..

`BaHa` on July 27, 2009 at 3:44 AM said...

hehe teremosi la zura kali ni..

aeshly on July 27, 2009 at 5:03 AM said...

mungkin mereke .. jeles? pnah gak org tnye cmtu. bajet nk jge perasaan org gemok je .. org kurus ni? x kire ke perasaan diorg? ish ish ish.

xiedax on July 27, 2009 at 5:45 AM said...

dayahhhhhhhhhhh........aku pun selalu diajukan soalan tu..paling teruk, 1 of our best fren punyer kate2(alaa..bestfren time kat sekolah jer, dahla duk seblah aku,suke tiru homework maths aku plak tu, pastu suke hati nak kutuk aku..ko tau ape dia cakap.."ierda, kurusnyer ko, MACAM XNAMPAK APE2 JE"..ade ke dia kate body aku xnampak ape2.mmg SIAL!ok la fine!!mmg aku kurus..SO WHAT HAH?? gile emo aku...memang bodoh pun org yg slalu ajukan soalan-apsal ko kurus?, eii..kurusnye ko"..aku kurus ke gemok ker, ko ape ade hal.suke ati aku la, badan aku..aku sakit ker sihat ker ader aku minta duit ko?xder kan..eiii...bengong tul *a***i** tu..aku rase mmg diorg ni mulut puake, sakit hati tgk org kurus agak ae!

`BaHa` on July 27, 2009 at 6:07 AM said...

Yelah kan xkisah la ape alasan diorang nak cakap, sbb jeles ke saje2 ke, xde ape nak cakap ke.. Kalau yang menyakitkan hati orang kan lebih baik takyah cakap. tensyen la dari sekolah jugak la orang asyik cakap camni. sampai ke besor, ha apelah nasib. Ala aku tau korang pun pernah kena macam ni, memang kita tak membesar seperti mereka sejak sekolah. Badan diorang tak la cantik, itu mak tau tapi tak pulak mak kate 'Nyah apesal lemak berlebih ni?' so mind our own business kan. Siap kata macam xde ape2 itu melampau la, ko ade ape2 ade mak kisah? Siap kan ada yang kata lelaki sukan badan berisi sikit wahhh..takut jugak aku kalau xde orang xnak kat aku muahaha Tapi hati mak bersih nyah, sebaik ade orang meminang kerana ketulusan hati *Poyo* hehe

♥ EeiNz ♥ on July 27, 2009 at 5:53 PM said...

time akk abis skolah dlu, berat 42kg.gile kentang nye kerempeng bdn akk neh. konon² pakai legging, tp nampak cam ranting.
lom campur ngan kutukan lagi, klu tiup angin terbangla, jerangkung (wtf)...sioll kan??
tp akk ape de hal...ati senang ! hehehe...

*skang berat 55kg, huhuhu...bile la berat nak 50kg lik .. -_-"

~ Hariza ~ on July 27, 2009 at 6:32 PM said...

sama la kita..
mcm2 dah org kata..
sekeping la, sepapan la..itu la..ini la..dtg angin, melayang la..gitar la..
telan je..

tp dah nak kawen pun kita.. :D
pedulikkan apa kata org..
jnji kita hepi..
kan?

Aizad on September 14, 2009 at 9:11 PM said...

i memang kurus pon. kenapa diorang ni semua dengki?

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates