Tuesday, March 9, 2010

What a-stressfull day...


Akhirnya itulah tajuk yang paling sesuai untuk entry kali ini. Setakat tengah hari tadi tajuk yang sesuai ialah 'Ahhh... again???!!' atau
'Hadiah Terbaik Hari Jadi Ke-26 (kiraan awal) : Persona baru beli 3 bulan diiringi kemek di bahagian belakang'
Towards end of the day, the title no longer suit the coming contents well.

Tengah hari tadi, sekali lagi kereta saya terlibat dalam kemalangan - agak kecil bagi kereta saya, total damage bagi Kenari yang melanggar di belakang. Dah nama pun dia langgar belakang memang obvious la dia salah kan, maybe dia tak perasan kereta I dah break. And I saw the incident from my mirror and fikir sure langgar ni, mamat tu macam tengah buat ape ntah and..... BANGGGGGG! baik punya bunyi, kepala aku pun terhantuk kuat kat seat.

So kami pun berhenti tepi jalan nak discuss. Hey u know what, i did not jumped out from my car and yell or not even tell him that he's stupid. Ya, sila rujuk entry Aunty Emosi bagi mereka yang kurang pasti. Before I walked out from my car, I saw kereta Kenari tu remuk teruk bahagian depan. Apelah agaknya rupa kereta aku kat belakang ni???

Kereta saya, calar balar jek.. no plat patah.. lampu kecil kat bumper pecah sebelah. Ok la.. tapi still nak kene gi workshop bagai. Maka setel lah kami berdiskusi and he said 'Sorry ya' And I replied 'Never mind'
Whattt??? Baik gile perempuan mengandung ni, Mak Cik Emosi sila ambil pengajaran okeh!

Bercakap pasal mengandung, my sister in law suggest i check baby since ada terhentak dalam kereta tadi. Langsung tak teringat.. fikir pasal kereta. Now I dah tak senang duduk. Doa harap2 takde ape2 happen. Maka lepas kerja singgahla pergi klinik biasa since petang Selasa turn anak Dr Idris kat Klinik Wanita TTDI tu.. and I kureng sikit dengan dr ni.

Di sini la tajuk entry saya berubah dari tajuk yang dipropose semasa tengah hari tadi kepada tajuk seperti di atas..

We went to Klinik Mediviron, depan umah je.. senang. Ya, kami ingatkan convenient tapi menyakitkan hati. Bila masuk bilik dr, cerita background and cakap nak datang scan because of bla..bla..bla.. The Dr said diorang tak buat scan and he simply assume kalo xde sakit, bleeding ok la tu. Malangnya dr, i just read experience somebody she lost her baby when the baby was 8 weeks tapi sebab takde ape2 tanda 10 weeks baru dia tau baby takde. Nak senang keje kan, atau masa dia blaja nak jadi dr dulu lecturer dia kata camtu. Lagipun dia memang bukan gynae ke ape kan takkan nak salahkan die kan.
So kami pun tros keluar and gi kaunter bagitau takde ape2 kene bayar la kan sebab takde buat ape2. Nurse tanya kenapa. I cakap sebab tak boleh nak scan. Boleh nurse pulak nak tambah sakit hati, blame us sebab kenapa tak tanya dulu kalo nak buat scan. Sebab scan waktu pagi je masa dr yasmin. How the hell am i supposed to know what to ask.. padahal yang u tulis besar2 kat depan kate buat ultrasound tak pulak kate belah pagi je aku buat. Atau tulis la something like 'Dear patient, kalau nak scan tanya kat kaunter dulu tau'
Padahal kami ni tak marah pun sebab korang tak buat scan tu petang2 ni, we were so upset the way the Dr responded to us. Dah la macam xnak jawab.. sibuk tgk hfon and just cakap ok la tu. Tapi bila dah sampai kaunter ko nak marah sebab aku tak tanye, u just push the button baby! So i asked her 'Ape lagi soalan yang saya kena tanya kalau datang sini.. takde tulis so saya xtau'
Of course la aku assume boleh buat without asking sebab 1) aku dah pernah pun scan kat sini dengan Dr yasmin 2) nama dr on duty is Dr Yasmin, tapi bila aku masuk baru tau dr lelaki 3) memang takde sign ke hape cakap pasal scan belah pagi
And again tak marah pun pasal x buat scan tapi ko nak marah aku sebab tak tanya ape hal?

We obviously worry about our baby's condition, we not able to imagine whether or not the baby is fine and rather not assume that it's fine sebab tu la kan kami gi klinik.

Then we went to a clinic next door, alhamdulilah our baby is happily swimming in my womb. We can even see the heart's beating. Itu saja yang kami nak tau di akhir hari ini...

8 comments on "What a-stressfull day..."

Norazlinda A.Razak on March 9, 2010 at 5:03 PM said...

so sensetiflah ini mummy..bykkan bersabar utk kesihatan baby n mummy dia ok..

thezaila on March 10, 2010 at 1:51 AM said...

babe.. dah tu ko kena charge x?

mmg sakit hati.. it happen to me once.. bukan nk check baby.. mak x kawin lagi nyah..

aku pergi panel klinik ni.. first time g klinik tu.. dier mintak ic nk rekod bagai..

bila dah check, nk amik ubat, aku hulur la kad ING tu, bleh dier kata..'la kenapa x bagi tau ada kad.. so skang u kena bayar, pastu claim'.. hampeh giler.. mana la aku tau kena bagi awal masa register.. masa aku klinik lain, aku tunjuk masa nk buat bayaran..

hangin la i kan.. mana aku tau apa soklan yg aku perlu tau..

pastu dier kata x bleh nk swipe gak, aku cakap aku x nk bayar, so what can u do.. its not my fault..

lansung call doc, dier bagi aku guna mad card tu..

maaf, dah jadi mcm satu entry dah nih..

aeshly on March 10, 2010 at 4:07 AM said...

babe .. bertabah ok. tp mmg agak tut la doc ngn nurse die tu. gile betol. cmtu ke perangai doc treat patient????

zente@eyka on March 10, 2010 at 4:08 PM said...

kenek tu memang BANGANG..aku penah kena sekali!..aku yg tgu org len yang dapat...dahla masa tu opismate aku mcm tgh nazak sakett...demmmmmmmmmm!!!!!huh

`BaHa` on March 10, 2010 at 7:13 PM said...

ha tulah.. ni bukan kes sensitif ke tak sensitif.. Org tak sensitif kalo kene camni pun memang nak marah la kan. Aku memang dah banyak bad history dgn dr kat klinik tu, MALANGNYA klinik tu panel company sekarang huhu

y i en j r on March 10, 2010 at 7:51 PM said...

baha, laen kali xpayah gi agi klinik tu..tensne gel! naseb baek baby selamat ;)

mahira oya on March 11, 2010 at 9:19 PM said...

jgn tension sgt x elok utk baby..
tp mmg bengang la...hangin jer..

linz said...

saba baha...saba...

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates