Friday, April 30, 2010

Me the Invigilator



Semangat! Itu lah perasaan bila dapat email bagitau suruh jadi ‘pengawas peperiksaan’ for final exam student degree n diploma. First time.. semangat la, dah 20 tahun jadi lecturer kena jaga exam sure malas gile. Apa lah gaya budak2 masa tengah exam kan.. tu semua tak sabar nak tengok tu.

First exam yang kena jaga, student agak ramai jugak la. Sebaik ada 2 orang invigilators. Yang seronoknya duduk depan tengok style student ni berfikir.. Macam-macam.. Betul macam-macam gaya ni babe!

Ada yang tengok pencil box kawan meja sebelah.. entah ape la ditenungnya tu. Ada yang tengok siling la dinding la.. Tapi ada satu style ni, memang aku tak pernah buat apa lagi temui.. Sorang foreigner student ni, sambil dia berfikir.. menongkat dagu di tangan.. ibu jari naik ke atas, macam tunjuk best.. lidah keluar and menjilat ibu jari!!! Adeh. Stress dan menggelikan ok!

Ada yang datang pukul 11, padahal exam dah start pukul 10.. before 12 dah submit jawapan and keluar hall. Power lah ko dik! Dan ada yang dari kul 11 tengok dah lentok je kepala.. sampai 11.30, ada 30 mins left kesian pulak kalau dia ni tak habis jawab lagi.. mana tau ngantuk sebab stay up study malam tadi kan. Aku ketuk la meja nak kejutkan, takde respond. Takkan nak sentuh badan and kejutkan, nasib baik sorang lagi invigilator tu lelaki, bagi dia jelah handle. Lepas mamat tu terjaga, dalam 15 min dah ikat kertas jawapan and hantar. Ini lagi power!!!

Exam kedua yang kena jaga, stress sikit. Entah kenapa la aku rasa student ni tak berapa nak respect sangat. Masuk-masuk je hall, terus suruh start exam.. padahal ada 10 minit lagi. Diorang pulak pandai-pandai kata start la pukul 9.50 boleh habis awal. Confident sungguh. Padahal ada 2 orang student lagi belum sampai. Dah la dah duduk still lagi buat bising. Aduhai dah tentu la saya lecturer yang tidak garang. Benda basic kot dalam exam hall dah tau kena senyap.

Tidak cukup dengan itu, ada yang nak pergi toilet.. selamba je bangun and terus keluar. Takkan aku nak terjerit-jerit dari depan suruh berhenti kan. Dan kali ini banyak betul cubaan untuk berdiskusi dengan teman sebelah. Bila orang pandang, ada yang tersengih-sengih.. ada yang siap boleh melawan pandangan I balik okeh! Student oh student..

Dan kemuncak masalah saya menjaga exam kali ke-2 ini, pukul dua tadi baru sampai office from lunch. Ada sorang student tunggu dekat parking lot. I recognized her; dia masuk agak lewat.. sepatutnya duduk la mana-mana tempat kosong yang ada exam paper on the table kan.. Ini dia siap ambil exam paper and pilih seat sendiri. Whhhuuuuttttt.. Bila diberitahu kena duduk kat dedicated seat tu boleh pulak menjawab ‘Why I can’t sit over there?’

And she was the person who went out without permission.

Ok back to the story, she waited for me sebab nak bagitau one of her kertas jawapan is with her, she accidentally submit her draft paper! Kononnya cuba bagitau she was looking for me 5-10 mins after the exam at staff room but I wasn’t there. It’s lunchtime, what she actually expects? Tapi kalau 5-10 mins tu I actually kat exam department tengah hantar paper exam tu, and I masuk dulu office before going out for lunch. I didn’t see her anyway. It’s clearly her mistake, and if she polite a bit I have no hesitance to help or if I can’t do nothing much, I’ll comfort her. But to me she’s sort of disrespectful people.

So I refer this to my deputy head, she’s lucky la.. the deputy head memang baik sangat orangnya, I saw she accept kertas jawapan tu and went down maybe pergi hantar kat exam department.

Macam-macam sungguh la kamu ni.. Bila cerita kat Ami perihal student ni, plus tengok jawapan exam student yang I kena mark.. and I asked him nak jadi lecturer tak, surrender dah mamat tu… Hmm redah je la Cik Baha, janji balik 4.30 ;p

4 comments on "Me the Invigilator"

thezaila on April 30, 2010 at 2:03 AM said...

holly cow... apa kes bebudak ni.. hihihi.. at least masa kita dulu xde la kurang ajar kan.. tp time kita amik exam tu, apa la yg penjaga peperiksaan tu pk ek...

those dayss... rindu giler..

xiedax on May 1, 2010 at 9:09 AM said...

1 je nak cakap...
kes: trial pmr 1999
lokasi : dewan tks

ade kaitan????
ade.....tp beza student u tu suh start awal, tp kite sengaja dilewatkan dan ditamatkan cepat..hehehe

`BaHa` on May 1, 2010 at 9:14 AM said...

owh itu kisah keramat tu babe.. antara hidup dan mati
sebaik trial, kalo PMR.. kene sembelih aku ng ayah tgk result aku huhu

AzUraAa on May 4, 2010 at 7:23 AM said...

dua tahun lepas, aku jaga exam spm kat sekolah cina... jage pulak dewan budak2 hardcore ni.. kelakar gile... kalu paper sejarah, BM... setengah jam pertama, dorang tito... lepas tu terus hantar kertas jawapan yang kosong and kuar dari dewan ramai2 tanpa rasa bersalah..membazir kertas je.. 45 minit dewan dah kosong, pengawas dah tatau nak buat ape.. sabo je laa...

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates