Thursday, May 13, 2010

140 days left


My pregnancy is at 20 weeks today, it’s 5 months! And we already know the gender. Insya-allah. And 140 days left! Kejap je tu.. Excited memang la, takut apetah lagi. Last 2 nite I experienced muscle cramp kot kat perut, it was painful made half of my belly felt like a rock. Terfikir jugak mesti sakit nak bersalin lebih lagi, mungkin x10. Ami kate mungkin jugak x2 je.. (ayat standard suami nak sedapkan hati) =)

So semalam ke klinik kerajaan for my 2nd checkup. I found out banyak jugak difference between private and public clinic ni. FREE itu sudah tentula kebaikan memihak kepada klinik kerajaan. Somehow diorang lebih details dari segi test during the checkup – contohnya common checkup di private; urine test, consultation, scan – medication pun ramai prefer beli kat farmasi which is cheaper. Di klinik kerajaan, diorang check darah jugak every time pergi checkup – check hemoglobin. Maybe la kat klinik private pun u boleh request untuk check blood regularly but then is like requesting more cash from your husband’s wallet too. And nurse pun agak particular, for example.. my weight naik exceeded pulak rate yang sepatutnya, kene la ceramah sikit and will be observed. Plus diorang ajar self check breast exam.

Antenatal check-up at klinik kerajaan:

One-time test / injection
Blood group & Rhesus – done at first visit
Kancing gigi – 2 times, start when ur pregnancy is at 5 months
Dental check-up – at least ONCE during pregnancy
Self check breast exam

Regular check-up
Urine test – check sugar etc
Blood test – check kandungan hemoglobin dalam darah
Blood pressure
Weight
Check baby’s heart beat– on regular basis using Doppler by nurses. I yet to experience they use scan machine, I heard ada.. done by the doctor.

Remember I talked about buku merah, there are 2 copies.. satu is for your own keep, bagus jugak boleh la baca and understand report diorang.

Kebetulan bila check sugar level dalam urine semalam, tinggi la pulak sugar – 2+, maka saya perlu menjalani ujian air gula just to make sure takde diabetes. Haish kalau dekat private berapa la kena kan test-test ni semua.

Berkenaan masa menunggu pulak, well I would say lebih kurang.. Every time i pergi check-up dengan Dr IDris, memang ramai orang.. kadang-kadang tunggu lama masuk nye sekejap je. Kat klinik kerajaan, it takes 2 hours jugak sebab you kene gi kaunter ni, then kaunter lain, gi makmal.. tp distance dekat la. Walaubagaimanapun Dr Idris memang fatherly and lagi comfort untuk tanya dia then the nurses hehe cuma awak mahal sedikit ;p

But of course yang do the check-up and consult us dekat klinik kerajaan bukan lah O&G, but it helps in term of saving money for the lil one.

Tapi, still nak deliver kat private! (suami take note ye!) Saya tolong awak save masa check-up ni aje tau… *wink*wink*

3 comments on "140 days left"

mahira oya on May 13, 2010 at 11:37 PM said...

better deliver kt private..
dgr experience dr org lain mmg advice to go for private..

Miss N on May 14, 2010 at 1:22 AM said...

OMG! Dr Idris ni yg deliver I like 25 yrs dulu..hahaha..He's my mom gyne..

`BaHa` on May 14, 2010 at 1:24 AM said...

yes babe, memang oldtimer ni..
look at u now, ok la i even more confident nak deliver ng die ;p

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates