Monday, May 24, 2010

Mari bantu suami berjimat


For those yang sedang survey private hospital mana nak deliver nanti, and tengah pening2 kepala sebab nama pun private dah tentu mahal. And my concern is if caesar - can cost us more than 10K! walaupun kita tak nak c-sec tapi manalah tau sementelah membaca pengalaman mereka yang tak pernah terfikir pun nak kena caesar, sekali kene cut open jugak - bisa gugur bulu roma melihat angka yang perlu dibayar. Sedangkan si isteri hampir gugur bulu roma mendengar apekah lah yang gugur pada suami sekiranya perlu membayar jumlah yang sedemikian - mungkin gugur air mata lelaki ;p

Well I heard about UKM Specialist Centre last two weeks. Maybe dah ramai yang tau tapi mungkin juga ada yang belum tau - seperti saya 2 minggu lepas. UKM Specialist Centre ni private, located at 7th floor kat hosp. UKM tu. And based on my survey, rate nak deliver kat sini paling murah berbanding hosp. private yang lain. You can browse their website at http://www.ukmsc.com.my/.

Room rates pun jauh beza dari rate hosp. private lain


The following is just mouth-to-mouth info, so hendaklah check semula sebelum quote info kat sini k
Deliver Normal - RM2-3K
*My kenalan punya experience, she said deliver normal and ada complication, Doc performed forcep and vacuum - costs her RM4K

Deliver Caesar - RM4-6K
*Oklah dari kat Pantai, reaching 10K.. isk

Epidural - RM450
*Compare to Pantai, RM800 per shot

And I heard Doc kat sini pun bagus and expert, ramai yang ada title Prof. My sis in law dari Prince Court she swithced to Prof Zainul kat HUKM ni. Since hari tu Prof Zainul able to detect her fertility problem where docs from PCMC and other hospitals failed to do so. And now she's expecting her second baby =)

Click here to see gynae list in UKM Specialist Centre. Ramai jugak yang suggest Prof Zainul and Prof Hashim. Their consultation days 2 days a week je, susah sikit nak dapat first appointment sebab selalu penuh, good thing is.. maksudnya they always ready for labour case la kot. Sometimes I wonder Doc with so many slots of consultation hours, bila la gamaknya dia handle labour case.

Selamat Bersalin! ;)

5 comments on "Mari bantu suami berjimat"

thezaila on May 24, 2010 at 1:47 AM said...

baguih nya la hai bantu suami berjimat.. moga dipermudahkan urusan bersalin hendaknya...

`BaHa` on May 24, 2010 at 1:48 AM said...

amin nyah.. dah start ketaq lutut ;p

lovely2gether on May 24, 2010 at 5:34 AM said...

bila due? =) tiba2 rasa nervous plak bila baca blog2 berkaitan motherhood ni..but at the same time rasa tak sabar sangat nak tengok wajah baby :-)

`BaHa` on May 24, 2010 at 5:43 AM said...

Insya allah 1/10 ni

AzUraAa on May 25, 2010 at 9:53 PM said...

i choose goverment hospital je la.. sebab nak anak lahir kat kuala pilah... hehehe... confident je kan..

wah... i komen mcm i pregnant je... tapi tape.. pasang angan2 dulu lah.. hehehe...

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates