Wednesday, March 31, 2010

12th Postgraduate Education Fair 2010

3 comments
Malaysia's Largest Post Graduate Education Fair!


PGEF 2010 will be taking over the entire Mid Valley Exhibition Centre with more than 100 exhibitors from various countries including Australia, New Zealand, England, Scotland, United States of America, Singapore, Indonesia, South Korea, Taiwan, China, Hong Kong, India and of course, Malaysia.

It is going to be held in conjunction with the big career fair in Malaysia, Jobstreet Malaysia Career and Training Fair 2009, providing an excellent opportunity to seek for jobs and quality postgraduate education.

Date: 16th - 18th April 2010
Venue: Midvalley Exhibitions Center, Midvalley Megamall, Kuala Lumpur, Malaysia
Time: 10am to 7pm
Entrance Fee: Free Admission

Friday, March 26, 2010

It’s our birthday gift

2 comments
Birthday kami tidak jauh tarikh nya.. Selang 10 hari je. But his birthday comes first. Masa belajar dulu rajin la buat surprise party for each other. Disebabkan birthday Ami dulu, and kalau aku ada buat surprise party.. I can expect mine too in the next 10 days. If I give him a birthday gift oh I’ll definitely get mine on my birthday.
But different this year, nor party neither a gift. Macam saya cakap di atas tadi, kalau ada party or gift untuk Ami.. mesti saya pun dapatkan. Memandangkan saya tak bagi apa2 pun on his birthday, cuma kasih sayang maka saya pun dapat kasih sayang yang tidak terhingga sahajalah on my birthday hehe (masih valid untuk bagi hadiah ye husband.. tak perasan ke bunyi macam merajuk je)
Nevertheless we did get a precious gift for our birthday this year.. Even before the birthday
Opening the box………..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-TADAAAAA….

(maka tahun ini boleh la skip bagi hadiah.. yihaaaa)
Gaya tertangkup pula anak aku ni..

Friday, March 19, 2010

Ayahanda

10 comments

Sure ramai yang masih takut kan ayah walaupun dah besar panjang and dah kawen kan.. Ada yang dah ada anak empat pun takutkan ayah lagi.. hikhik

Maybe kita bukan la takut, tapi kita respect..

Teringat masa nak cakap dengan parents nak tunang, punyala serammmm.. Walaupun masa tu dah kerja, lain la kalau cakap nak tunang lepas SPM kan ;p Nak fikirkan ayat camane nak cakap tu..
'Ayah, boleh tak saya nak bertunang?' -Gile! Kang die kate tak leh.. meroyan
'Ayah, saya nak jemput datang majlis pertunangan saya bulan depan kat umah ayah' -Errkkk.. Silap-silap ayah jawab ‘Bila ko nak buat tu? Boleh aku kunci umah awal-awal, tak bagi ko masuk’


Last2 menggunakan medium adik sendiri untuk convey message pada parents. Berdebau ngko nak tunggu apa respond mama n ayah. The same day Uda returned my call, mama n ayah kata 'Ok' Yihaaaa

Bila nak kawen dah takyah susah nak cakap 'saya mau kawen'. sekali jalan je mintak izin masa nak tunang. Tapi bila diketahui pregnant.. Happy memang la kan.. tapi part nak bagitau mama n ayah ni.. Hmm kene karang ayat lagi. Kalau aku excited tiba2 diorang tak excited, payah jugak.. takut jugak diorang worry pasal it’s quite quick after the wedding. In case diorang rasa kami perlu setel down dulu ke.. Hmm entah la macam-macam pulak terfikir masa tu. Masa nak call mama from Bali, I was so scared to death haha. Ada jugak yang I pernah dengar mak dia bising sebab awal sangat dah pregnant. Ahh.. camane nak cakap ni?

Bila mama dah angkat phone and tanya khabar.. Saya pun memulakan misi..

‘Mama, hmm.. period dah lambat’ dalam nada risau

(What??? Apekah maksud ayat itu? Kenapa tak straight forward sedangkan test sudah positif?)

Ayat cover line nyah.. mak cuak! Konon2 macam tak tau lagi la dah pregnant ke belum.. huhu dari time sekolah selalu memutarbelitkan keadaan =)

Mama pun replied ‘Takpe, biasa la tu.. memang macam tu’

Haha! Ok, bunyi macam tak terkejut.. dah buat I bersyukur. Tapi sampailah pregnancy dah 2 bulan lebih, aku tak pernah tanya mama respond ayah macam mana. I’m not ready to know if it is opposite positive respond. Sehinggalah last week balik kampung, and singgah rumah kakak ayah. And soalan standard dari mak cik setelah anda berkahwin ‘Dah ada ke?’

Memang saya jawab ada lah kan.. Kemudia ayah pula menyampuk.. (seram tak nyah? apa pulak dia nak cakap ni.. ayah saya ini dah la jujur orangnya)

‘Yang pertama elok lah cepat.. bla.. bla.. bla..”

Ah, relieved! I don’t care what he has said after 5 perkataan yang pertama tu.. I was like Yiiihaaaaaaa… ayah suka rupanya! Aaaa… Happy dan senang hatinya… Hihihihihihi I’m dancing, I’m singing!

Maka terjawab la persoalan saya sebelum ini, ayah saya tidak kisah hehe.. Padahal pregnant masa dah kawen ni… still takut ayah marah lagi? Muahahaha.. Penangan ayah saya masa dulu masih terngiang2 di telinga hahaha

Garang memang garang.. siap dengan misai tebal masa dulu2 takkan la tak garang En Bahar ni. Dah la bekas askar, ayat ayah masa marahkan kitaorang dulu ‘sedangkan anak orang aku pukul, inikan anak sendiri’ boleh terkencing dalam seluar okeh! Dah sah-sah aku ni degil (sikit la…)

Tapi ayah dah tak garang lagi.. Nak garang buat apa, anak-anak dah besar and berjaya.. dah lepas tanggungjawab ayah and janji ayah pada arwah mak nak mendidik anak2. Sekarang turn aku pulak nak lunaskan janji pada arwah mak.. beberapa malam sebelum mak meninggal, mak cakap ‘Kaknor, nanti jaga ayah’ Ingatkan mak pesan macamtu sebab mak nak kena duduk hospital lagi for dialysis treatment

………….

Maka, walaupun pernah dulu rasa marah pada ayah sebab garang sangat (ke aku yang nakal sangat hehe) Padam semuanya…. Focus pada apa yang saya dah janji dengan mak. Lagipun ayah dah tak garang apa.. tengok la cucu dia siap tarik janggut dia, selambe je… berani mati betul.

Saya belum habis lagi jaga ayah.. masih lagi menjaga, walaupun kadang2 macam ayah je banyak kena jaga aku lagi hehe.. tak sangka ayah dah siap plan nak jaga masa pantang nanti. Mula-mula plan nak dok umah sendiri je since kat kampong ayah sorang je, mama keje lagi di Sg Buloh.. Tapi ayah kata nanti panggil mak cik hujung tu mandi baby.. mak cik hujung lagi satu tukang urut.. Mak cik sebelah umah boleh tolong masak, kalau tak ayah masak ikan bilis je la. Touched!

What a moment…

Dan kamu….

Kamu cucu tok janggut yang ke-12, sila bantu saya jaga atuk kamu ok? Psss.. nanti tolong tarik janggut atuk tau, dulu atuk pernah rotan saya dekat lengan.. Jangan lupa tarik kuat2 ;p

Sunday, March 14, 2010

Tak tau dah nak bagi tajuk ape. Sigh.

2 comments
Kalau bebrapa bulan lepas kereta saya hilang, orang kata sabar.. dugaan nak kahwin. Kali ni, dah 3 kali berturut2 kereta baru dibeli involved in an accident dalam masa 2 minggu... mak tak tau nak cakap ape dah nyah.. Ini dugaan ape pulak.. uwaaaaa
Kalau haritu dah bagi tajuk stress kali ni aku dah takde idea apekah tajuk yang sesuai untuk perasaan yang sangat tertekan peringkat atas lagi dari stress???

Kronologi:
1) Mak Cik City yang emosi langgar pintu belakang last 2 weeks.. huhu
2)Encik Real Estate Agent plak langgar belakang masa berhenti kat simpang.. tensi!
3) Abang cikgu sekolah tak sempat brake kat traffic light merah tros langgar bumper yang dah kena langgar itu..
Ha, apekah dosa kereta saya???

Kami on the way ke Bentong jumaat malam, causin kahwin. Dah sampai Bentong dah nyah.. sikit lagi nak sampai rumah kenduri. Time kitaorang berhenti kat traffic light merah, sedang berbual mesra.. beberapa saat kemudian.. Berdentum lagi belakang kereta aku. Kali ni lagi kuat dari haritu dan sangat2 terkejut since kitaorang dah berhenti lama and tengah berbual. Yang dengan Encik Real Estate Agent tu, aku sempat la pandang mirror and dah agak sure mamat ni terlanggar, macam tak brake je.

Toyota Vios plak yang melanggar kali ni. Again kereta yang di belakang yang melanggar mengalami kerosakan yang lebih serius. Kereta abang cikgu tu siap tak boleh start after accident.

Mula-mula rasa jugak macam nak mengamok, tensyen G okeh! Boleh tak tggu lain tahun baru nak langgar lagi?? Tapi bila abang cikgu keluar dari kereta, tengok isteri and anak-anak dia ada.. rasa simpati pun ada. Bukan dia sengaja nak langgar kan. Bayangkan la kalau kita pulak berada di tempat dia. In fact perjalanan dia lebih jauh lagi, nak balik ke Kelantan, ada kenduri kahwin jugak.

Report polis pun dah buat since nak claim, abang n kakak yang langgar kereta kami pun dah say sorry maka kejadian itu berakhir dengan baik.

TAPI....


Saya masih stress.. the day after, Ami mengadu sakit belakang impact daripada accident tu. Tengkuk ami pun sakit tak boleh nak toleh kiri kanan. Bangun pagi tu, badan kami sakit-sakit.. Memang kuat kereta tu langgar, sampai bonet depan kereta tu folded la..
Dan... pekara yang sekali lagi saya risaukan =( Is the baby fine? Ahhhh... It was weekend, and I was at Bentong.. mana nak cari klinik yang boleh scan? So masa tu tahan je la, and I did felt pain and cramp. I hope it's normal pain. I strongly pray my baby doing good in there. Scary.

Dan stress jugak sebab.. orang bertanya 'Accident lagi?' Ah, like i asked for one?? Orang pun jadi doubt kot macamane kita bawak kereta walhal dah sah2 orang yang langgar belakang. Mungkin sebab orang lain bawak kereta bertahun2 not even a scrath pun ada kat kereta. Mungkin belum sampai masa nak kena kat batang hidung sendiri... Some people might think this is a joke, maybe diorang rasa tak logik kereta boleh kene langgar 3 kali berturut2 in a short period of time.

And I felt like so-so-so-so-stress since it caused me unnecessary inconvenience - nak kene buat report polis - kene tunggu 2 minggu polis nak bagi keputusan kes then baru boleh repair kereta - and nak hantar kereta pergi workshop - nak kene jumpa insurance adjuster - nak kene naik cab gi keje while kereta tengah repair - and again nak pergi scan baby lagi sekali just to make sure that everything is ok

I'm going to see my gynae today. Stay strong, my precious!

Tuesday, March 9, 2010

What a-stressfull day...

8 comments
Akhirnya itulah tajuk yang paling sesuai untuk entry kali ini. Setakat tengah hari tadi tajuk yang sesuai ialah 'Ahhh... again???!!' atau
'Hadiah Terbaik Hari Jadi Ke-26 (kiraan awal) : Persona baru beli 3 bulan diiringi kemek di bahagian belakang'
Towards end of the day, the title no longer suit the coming contents well.

Tengah hari tadi, sekali lagi kereta saya terlibat dalam kemalangan - agak kecil bagi kereta saya, total damage bagi Kenari yang melanggar di belakang. Dah nama pun dia langgar belakang memang obvious la dia salah kan, maybe dia tak perasan kereta I dah break. And I saw the incident from my mirror and fikir sure langgar ni, mamat tu macam tengah buat ape ntah and..... BANGGGGGG! baik punya bunyi, kepala aku pun terhantuk kuat kat seat.

So kami pun berhenti tepi jalan nak discuss. Hey u know what, i did not jumped out from my car and yell or not even tell him that he's stupid. Ya, sila rujuk entry Aunty Emosi bagi mereka yang kurang pasti. Before I walked out from my car, I saw kereta Kenari tu remuk teruk bahagian depan. Apelah agaknya rupa kereta aku kat belakang ni???

Kereta saya, calar balar jek.. no plat patah.. lampu kecil kat bumper pecah sebelah. Ok la.. tapi still nak kene gi workshop bagai. Maka setel lah kami berdiskusi and he said 'Sorry ya' And I replied 'Never mind'
Whattt??? Baik gile perempuan mengandung ni, Mak Cik Emosi sila ambil pengajaran okeh!

Bercakap pasal mengandung, my sister in law suggest i check baby since ada terhentak dalam kereta tadi. Langsung tak teringat.. fikir pasal kereta. Now I dah tak senang duduk. Doa harap2 takde ape2 happen. Maka lepas kerja singgahla pergi klinik biasa since petang Selasa turn anak Dr Idris kat Klinik Wanita TTDI tu.. and I kureng sikit dengan dr ni.

Di sini la tajuk entry saya berubah dari tajuk yang dipropose semasa tengah hari tadi kepada tajuk seperti di atas..

We went to Klinik Mediviron, depan umah je.. senang. Ya, kami ingatkan convenient tapi menyakitkan hati. Bila masuk bilik dr, cerita background and cakap nak datang scan because of bla..bla..bla.. The Dr said diorang tak buat scan and he simply assume kalo xde sakit, bleeding ok la tu. Malangnya dr, i just read experience somebody she lost her baby when the baby was 8 weeks tapi sebab takde ape2 tanda 10 weeks baru dia tau baby takde. Nak senang keje kan, atau masa dia blaja nak jadi dr dulu lecturer dia kata camtu. Lagipun dia memang bukan gynae ke ape kan takkan nak salahkan die kan.
So kami pun tros keluar and gi kaunter bagitau takde ape2 kene bayar la kan sebab takde buat ape2. Nurse tanya kenapa. I cakap sebab tak boleh nak scan. Boleh nurse pulak nak tambah sakit hati, blame us sebab kenapa tak tanya dulu kalo nak buat scan. Sebab scan waktu pagi je masa dr yasmin. How the hell am i supposed to know what to ask.. padahal yang u tulis besar2 kat depan kate buat ultrasound tak pulak kate belah pagi je aku buat. Atau tulis la something like 'Dear patient, kalau nak scan tanya kat kaunter dulu tau'
Padahal kami ni tak marah pun sebab korang tak buat scan tu petang2 ni, we were so upset the way the Dr responded to us. Dah la macam xnak jawab.. sibuk tgk hfon and just cakap ok la tu. Tapi bila dah sampai kaunter ko nak marah sebab aku tak tanye, u just push the button baby! So i asked her 'Ape lagi soalan yang saya kena tanya kalau datang sini.. takde tulis so saya xtau'
Of course la aku assume boleh buat without asking sebab 1) aku dah pernah pun scan kat sini dengan Dr yasmin 2) nama dr on duty is Dr Yasmin, tapi bila aku masuk baru tau dr lelaki 3) memang takde sign ke hape cakap pasal scan belah pagi
And again tak marah pun pasal x buat scan tapi ko nak marah aku sebab tak tanya ape hal?

We obviously worry about our baby's condition, we not able to imagine whether or not the baby is fine and rather not assume that it's fine sebab tu la kan kami gi klinik.

Then we went to a clinic next door, alhamdulilah our baby is happily swimming in my womb. We can even see the heart's beating. Itu saja yang kami nak tau di akhir hari ini...

Thursday, March 4, 2010

Are u a netballer Or footballer?

5 comments
Entahlah.. mak dia pun belum tau lagi ;)


Tangan terangkat macam tgh main netball.. tapi kaki pun terangkat macam main bola. Kita tunggu lagi beberapa minggu.. hehe

INFO:

Your Baby in Week 9 of Pregnancy

Your baby, now the size of a green olive, has grown about an inch since last week. Tiny muscles are beginning to form, so while he might not be ready to pump iron, he's gearing up to move his arms and legs. It's still too soon to feel anything in your belly, but you might be able to hear something at your next checkup. Try listening for your baby's heartbeat via a Doppler device — that welcome sound should be audible anytime now.

Source: http://www.whattoexpect.com

Semalam Ami dapat join jugak meeting dengan budak kecik ni. Awal2 lagi dia dah keluar ofis. I was so suprised when I saw the baby is already in human form. It's like a miniature baby! I thought of seeing something like a pea again =)

Teruja! I'm sure a 5th time expecting mother pun akan excited bila scan and tengok baby. Inikan saya budak baru belajar.. ;) Bila nampak the fetal head dah form, and I saw hand and leg.. ape ek nak cakap.. hemmmm.. Gembira. Heartbeat pun ok..

Alhamdulillah beberapa hari ni pening2 pun dah takde, I hope memang dah habis la fasa sickness ni. Dari asyik terbaring je now I have more chances to do various exciting things. Maybe I can finally enjoy my pregnancy. I pray that I won't have any complications so that I can relax and enjoy the bonding time! And am welcoming 2nd trimester...

So... Hold on there my child and keep growing! We'll see you again.

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates