Thursday, July 29, 2010

Baby dalam perut pun hiccup?

5 comments
My baby.. yes he did!

After having dinner last night, I was lying in bed and wondering what the baby is doing when I feel a series of little rhythmic movements that last for almost 15-20 minutes- slow je movement tu but it happened selang a few seconds. Nak kata kick or punch tak logik pulak, I can feel and see that the movement caused the whole side of tummy ternaik sikit.

Then I remember pernah baca kat What to expect website, yang baby dalam womb pun akan start hiccup since 2nd trimester maybe... tapi bila baby dah besar baru lah kita dapat rasa. It such an entertainment! Hehe.. Memang enjoy sangat rasa dia hiccup and funny too. Sure mamat kat dalam tu pelik, apekah yang sebenarnya sedang berlaku kepada beliau.

p/s: Dalam masa emak n bapak terfikir-fikir macam manalah rupa anak yang bakal dilahirkan, agak2 baby pun fikir the same thing too tak? 'Camanelah rupa mak bapak aku nih?'

Tuesday, July 27, 2010

What do you like least about being pregnant?

7 comments
Yup, it’s not everything great being pregnant.

Well, entry kali ini saje-saje nak discuss isu maybe ramai yang masih menunggu ‘good news’ selepas berkahwin, tapi masih belum. I genuinely understand if I were in their position, waiting when I will be conceived, hoping to see my baby on that ultrasound, letting everyone knows that I’m pregnant (but it’s not the time yet), wondering how wonderful it is to feel my baby’s kick for the first time and eventually enjoy the parenthood once the baby is in your arms – in reality, that’s not just it!

Yes, perlu bersyukur atas rezeki Allah dah bagi, tapi we still have to put a lot of effort and be ready mentally, physically and financially as the preparation for the new responsibility. Mana ada bulan jatuh ke riba or rezeki datang bergolek kan... Cuma benda yang baik tu akan dipermudahkanlah urusannya, but still we have to double the work and effort. Isunya bukan semata mengandung atau tidak, tapi sekiranya mengandung; are you ready for a-tremendous life changing experience?

Memang kebiasaan bagi pasangan yang mengharapkan si isteri mengandung sejurus selepas berkahwin akan melompat-lompat kegirangan sambil menyanyi-nyanyi apabila dapat tahu – ‘Positive’. Tapi bila dah sebulan mengandung, mungkin ada dah mula berfikir-fikir tentang the following issues:

1. Morning sickness
Ini memang la normal bagi orang mengandung kan, hanya sebilangan kecil je yang lucky tak perlu experience sickness. But to those yang mmg terpaksa menanggung severe sickness yang bukan morning sahaja sampai ke malam pun dia ada – mesti mengganggu perasaan jugak. Yang asyik MC je, tak larat nak pergi kerja.. risaunya kalau it affects work performance – dan sebenarnya memang, kita tak sebegitu healthy nak perform our duty. Cuma kebanyakkan bos mestilah faham keadaan pregnant lady, still kita akan ada perasaan guilty.
Bukan kerja sahaja yang jadi masalah, how about our married life? Our husband? Memang la happy kan, ‘abang I pregnant with your baby!’ Tapi bila sickness datang menerpa, tak boleh masak la… badan tak sihat… Suami yang kene balik awal nak temankan isteri instead of isteri buat belly dance sebagai menyambut kepulangan suami. Imagine not after a month selepas berkahwin, kita dah tak larat nak layan suami. Well, memanglah suami akan faham, tapi deep down inside rasa macam ‘am I a good wife?’ Kalau sehari-dua rasa tak sihat, takde masalah tapi berminggu-minggu atau berbulan. Meaning that, dari peringkat awal perkahwinan kita tak dapat nak enjoy pun hidup berdua, bercanda, bermesra.. (eceh)
And, our sex-life changed. Siapakah yang begitu hebat boleh melakukannya ketika anda rasa kepala macam nak pecah, boleh termuntah pada bila-bila masa sahaja dan ketika anda terpaksa berlari-lari anak ke toilet because of frequent urination? Oh, sungguh tidak seksi! Again, suami anda akan kata ‘takpe, abang faham..’ Tapi baru sebulan kahwin ni bang, abang ingat cuti 7 hari je sebulan nampak gaya kene amek cuti belajar la 3 bulan! Sampai le sickness anda dah berkurangan.

2. Body expanding
Memang patut happy la since it shows your baby is growing. Pada bulan ke-4 until 6 mesti tengah dalam mood ‘excited gile’ bila tengok baby bump. Jangan lupa bump itu akan menjadi lebih besar lagi, dan lagi, dan lagi, dan lagi dan lagi sampai anda akan terfikir macam mana lah agaknya nak kecikkan balik segala yang membesar ini? Slimming center? Jangan lupa kawan2, dah ada baby nanti, nak beli baju emak pun mungkin perlu remove dari shopping list, pampers di tempat pertama, susu di tempat ke-2 etc.
Ayat sedapkan hati masa tengah preggy nanti ‘Ala, nanti boleh loss weight kalau breastfeed’ Yup, tapi cuba Tanya kawan2 yang dah bersalin, memang berat badan turun tapi errrr tang perut tu susah nak kasi flat balik. Sian abang, sebulan je abang tengok perut I sexy ;p
And well, nak pakai lingerie yang seksi-seksi pun dah tak boleh, sebab dah tak ada size! Mungkin ‘half-cup’ tidak lagi mampu menampung =) One of my friend told me, her husband made this joke: ‘Sayang I rasa bra u macam bra nenek I selalu pakai’ Daaaa..memang size itu sahaja yang muat dan membuatkan si isteri selesa. Well, it was just a joke.

3. Stretch marks
Sudah banyak dibincangkan dalam entry yang lepas. Kebanyakkan orang akan ada stretch marks and kalau dah ada memang susah nak hilang. Maksudnya tak dapat dah la kulit licin bak kulit telur seperti anak dara dulu. Hmmm memang merisaukan, we always want to look good to our husband’s eyes. Now that your husband is yours, it bothers us so much how do we look and whether he still attracted to it. Tau je lah kan ramai sangat ‘biatch’ available in market now. Almost everyday akan dengar kisah suami disambar orang ni. Itu semualah membuatkan kita so concern about our look.

4. Fatigue
Tak banyak aktiviti pun blh buat. Walaupun husband yang akan selalu advice, banyak rehat bla..bla..bla.. Tapi imagine if we were at husband’s position, nak tengok wayang ke.. main bowling ke.. pergi jogging ke. Indirectly, dia pun terpaksa kurangkan aktiviti because of us. It’s ‘so sweet..’ to us, tapi husband pun mesti boring kalau tak boleh nak buat banyak aktiviti. So adakah anda kisah kalau husband keluar sorang-sorang or hanging out with his friends? Saya kisah! Huhuhu selfish la jugakkan tapi tolonglah jangan tinggalkan saya sorang2 kat rumah, boring G!

5. Financial
Well, this is the most critical issue. And to those yang planning sebab nak financially steady, I think it’s valid. Seriously. Mungkin 2-3 bulan pregnant, anda masih lagi di awang-awangan, melayan rasa happy yang anda pregnant. Masuk je 4 bulan, bermakna tinggal lebih kurang 6 bulan je lagi anda nak siapkan duit untuk bersalin la.. beli barang baby la.. And I tell you, it’s not cheap. And kita akan selalu rasa nak bagi yang terbaik untuk anak kita, end up with buying slightly expensive things. Dengan nak beli supplement for baby growth, regular antenatal check-up, beli baju untuk emak yang juga membesar – definitely incur our monthly expenses. Baru je berhabis untuk majlis kahwin, it’s good to take sometimes nak adjust balik expenses.
Cerita tak habis selepas dapat baby je, dari sekarang dah kena fikir education fund anak-anak. Taknak la macam emak dan bapak nya, habis belajar je dah ada loan commitment dengan PTPTN. In 10 years time, tak tau le berapa mahal education fees nanti. It’s all about the money, people! Sedangkan adik-beradik pun boleh bergaduh sebab duit, inikan suami isteri. Bergaduh itu sahaja sudah tidak best, inikan bergaduh sebab duit.

Well, memang peluang untuk mengandung itu sangat dinanti-nantikan. Tapi to non-preggo, I really hope u won’t feel so stress and frustrated but live life to the fullest! U have advantage in terms of, ada banyak masa nak spend dengan suami. How sad I am, bila fikir nanti ada anak maybe dah tak boleh makan sama-sama dengan Ami, sorang maybe kena jaga anak dulu while the other one kena quickly eating your meals. As a mother, nanti kita memang akan sibuk pasal anak, dan mungkin akan secara tidak sengaja mengabaikan suami sedangkan he needs attention too. Sehari melayan anak, mungkin malam kita sangat penat dan masalah tidak dapat entertain suami akan berulang kembali. Memang anak itu penyeri kehidupan suami isteri, tapi suami isteri itu sendiri pun mestilah rasa seronok and enjoy living with each other before having another person in life to live with– itu yang lebih penting.



Ami always said 'Grow old with me'

Friday, July 23, 2010

3D/4D scan @ Well Again Health Centre

3 comments
Remember my entry in regards with 3d/4d scan at Vision College; click here to view. There's another place to do 3d/4d scan which is Well Again Health Centre. Price : RM90. When I chat with the sonographer, she did mention that she's from Vision College. Since slot at Vision College is always fully-booked, you can try to book appointment at Well Again.

But my baby is quite big now, and he is still sleeping facing the cord when we started do the scanning. Adusss.. pretty hard to capture his face, even we have tried to wake him up, still he's sleeping. Maybe dia ingat mommy lulls him to sleep ;p We spent more than 30 minutes capturing him but only these pictures satisfy me the most. And we missed to capture the image when he's yawning. Oh son, u just like your father, even bombs find a hard time to wake him up.


His face behind the cord. We can only see his eyes and nose..

This is much better..

Nose awak tu macam hidung belah negeri sembilan je.. Bibir itu pun macam copy saya hehe
husband, jangan kecik hati, kan ke 'boy' itu sudah mengikut awak sepenuhnya. Kuat tido pun macam bapak die, maka 2-sama =)
video

Tuesday, July 20, 2010

... 10 weeks more to go!

4 comments
2 hari lagi mau genap 30 minggu.

Tak banyak beza dari minggu-minggu yang sudah, cuma perut la makin membesar. Lagi 2 inci perut naik, maka saya memerlukan pita ukur yang baru, yang ada kat umah tu sampai 40 inci jek.

Movement baby berbeza jugak daripada masa 5-6 bulan. Kalau dulu rasa pergerakan dia kuat, di sepak ke.. di tumbuk ke.. sekarang, pergerakan perlahan.. berpusing kot tapi kebanyakkan masa memang baby bergerak. Rasa macam di korek2 perut dari dalam.

Dizziness keep coming, sejurus selepas lunch je mesti rasa pening. Kaki dah start lenguh2 and back ache pun dah ada --- swollen feet je belum lagi (ada harapan tak takkan berlaku?)

Stretch marks; kat perut... line clear! tp ada tempat dia masih setia di situ.

Bahan bacaan sepanjang pregnancy ni;

This book is so comprehensive. Detailed week-by-week fetal development section in each of the monthly chapter. Ada cerita pasal diet and exercise for pregnancy (which saya tak baca-baca sampai sekarang, dok sibuk menelaah perihal baby di dalam perut).
And, ada info for dad-to-be to read too. Kalau tak nak beli pun takpe, subscribe je newsletter kat sini.
Baca buku omputih ni memangla pengisian lebih bagus drpd mana-mana buku malay version, science fact lebih lengkap, anyhow, kite pun nak tau amalan2 yang bagus semasa pregnant as advice by Islam kan. Ini antara buku yang terbaik untuk di baca:

Banyak amalan yang buku ni suggest for us to put into practice semasa awal kehamilan, sampailah dah dekat nak bersalin nanti. Siap ada nama-nama Islam jugak, boleh lah tengok mana yang berkenan.

And the following some info yang dicompile sendiri masa melawat2 blog orang lain, masih lagi berkenaan amalan masa pregnant.

Surah-surah yang bagus di baca:
  • Surah al-Fatihah – Untuk menerangkan hati dan menguatkan daya ingatan
  • Surah Maryam – Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.
  • Surah Luqman – Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa.
  • Surah Yusuf – Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak.
  • Surah Hujurat – Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati.
  • Surah Yaasin – untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.
  • Surah Taubah – Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.
  • Surah an-Nahl – Untuk melahirkan anak yang berdisiplin.
Surah-surah ni I banyak download dari http://www.4shared.com/ , burn dalam CD and dengar dalam kereta. And if you have buku Amalan ketika mengandung dan setelah bersalin (pic shown above), dalam buku tu ada surah2 yang disuruh amalkan, so boleh la baca surah2 dalam kereta atau mana2 boleh bawak buku tu, during free time boleh baca.

Doa semasa hamil:
Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

Doa ketika hampir bersalin:
“Sesungguhnya tiada tuhan melainkan Engkau, Maha Suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah termasuk orang yang sentiasa menzalimi diri” (Al-Anbiya: 87)


Bacaan lain (ketika hampir bersalin):
  • Wirid, zikir atau doa
  • Bacalah ayat kursi, surah al-ikhlas, surah Al- Falaq, An-Nas, berulang-ulang kali sehingga bersalin.
  • Baca "La ila ha illa anta subhanaka inni Quntu Minaz zolimin" (dari ayat Al-Anbiya 87)
  • Surah Al-A'raf ayat 54:


Amalan lain:
  • My sister suggests minum air akar fatimah (di beli di Mekah), bila dah masuk 7 bulan. She herself minum masa mengandung 2nd and 3rd child, memang mudah nak bersalin compare to her first child, masa tu kene c-sect. Mula-mula minum memang Ok, tapi bila dah seminggu terendam.. alamak, tak boleh nak telan.. baunya tak boleh blah! huhu maka dah lama tak minum.
  • My friend suggests makan pil Salindah, she took since week 28, i think her experience bersalin, labour pain tak lama then terus bersalin - 1st baby.
  • Ada my friend wrote an entry pasal minum milo dengan telur untuk mudahkan bersalin. Read here.
  • And banyak terbaca pasal air selusuh, minum bila dah dekat sangat nak bersalin. Tapi ada jugak terbaca negative side of the story like boleh sebabkan tumpah darah, and ada yang terminum awal so contraction sangat-sangat sakit tapi belum dilate lagi. Ada hospital kerajaan yang restrict patient from taking air selusuh.
  • My gynae pesan banyakkan squatting supaya kepala baby pusing ke bawah (for case kepala baby kat bahagian atas rahim)

Apa pun ini cuma informal study saya dengan mengGoogle, tanya orang, baca forum etc. So dont quote my words.

Info yang tidak ada kena-mengena dengan amalan ketika mengandung:
  • Esok ada check up dengan gynae, Yihaaaaa... boleh la tengok baby's body part yang mana sebenarnya yang selalu menyondol-nyondol dan terbonjol-bonjol. Hope kepala kamu sudah ke bawah ye nak.
  • My sis-in-law dah selamat bersalin about an hour ago! Yipppieee.. lagi seorang kawan kamu sudah selamat dilahirkan. Maka turn kamu lah pulak lepas ni. Bapak kamu excited. Mak kamu nervous!!!!
  • Marking paper student memang menggelikan hati (sekali sekala je!):
Answer: An interrupt is a signal from some device/source seeking the attention of the processor.
Student's answer: An interrupt is a signal from some devices seeking the attendance of the professor.

Pasai apa pulak ko nak amek attendance professor??

Saturday, July 17, 2010

Baby here.. baby there.. Babies Everywhere!

3 comments
Minggu melawat baby 2010!

Family's Babies

Nor Damia Amani




Kasih Nur Iris



Mamarazzi, go away!!

Friends's Babies - Baby Yanti and baby Isya

Barr Al-Aliy



Sharifah Hannah Damia

More 2010's babies..

Ini yang lahir awal2 tahun, my friend's precious..

Ain's baby - Kaseh Safiya


Diana's baby - Humairah


Salwa's Baby

Sibuk je mak cik2 enterframe..

and more are on their way this year...

Selain awak, little Einstein..


There are two more babies coming soon from my sisters in law!


It's Baby Year (rather than Tiger year)!


Nota kaki : Ramai competitor ko nak, masa big exam nanti, ko tak belajar betul2 ko siap! Otherwise terpaksalah mak ko off handphone time result keluar.

Thursday, July 15, 2010

I call it art: Stretch Marks

5 comments
Almost every one who is pregnant shares the same concern : stretch marks.

Walaupun bukanlah satu isu 'hidup atau mati' tapi it is important to women because it can affect their body image and self-confidence. Memang tak dinafikan perempuan ni sangatlah obsess dan stress kalau ada calar sikit kat muka apetah lagi wrinkles, pigmentation, acne ah u name it!

So bila pregnant pulak since your skin is expanding as your body is expanding, and it has something to do with your hormones where chemical reaction happens, the elastic supportive tissue just beneath the skin surface starts to break down bla.. bla.. bla.. bla.. and TADAAAAAA.... stretch marks!

Ayat sedapkan hati: stretch marks are evidence that you have been blessed with a child.

Tapi, macamane pulak kita nak been blessed with a husband kalau ada 'design batik' di bahagian badan? Lebih-lebih lagi 'di situ'.Masa mula-mula kahwin dulu abang tak perasan pun ada corak itu. Oh, abang.. inilah namanya added value (lagipun abanglah penyebabnye). NOT!

Risau. For sure. Memang is not all about great things being pregnant. Despite rasa fatigue, nausea which are temporary, stretch marks maybe permanent stick to our body. Risau nyah, body nak pakai lame.

So common advice yang kita dapat is to avoid strech marks from early pregnancy, kalau dah ada memang susah nak make them disappear. Orang kata pakai cream cocoa butter awal2 even before the belly grows.

My experience, after dah confirm pregnant during first checkup terus pergi beli cocoa butter, i bought Pureen brand. Semangat la katakan, and of course memang kalau boleh nak get rid of stretch marks ni. Oleh itu, hari-hari sapu on my belly.

Masa 4 bulan, perut masih seperti sedia kala tapi I noticed ada jalur2 merah at buttocks and thighs. Walapun baru beberapa jalur tapi risau towards the ends jalur2 itu lebih banyak lagi dari jalur gemilang.

After that, I beli Bio Oil and apply on daily basis. Now no longer use cocoa butter, Bio Oil sahaja.

Now at month 7, dekat belly masih belum (harap2 tidak ada) ada tanda2 strech marks lagi. On the other two parts, masih ada stretch marks tapi takla bertambah. Nampak sama je macam masa 4 bulan. Puas hati jugak guna Bio Oil, ini mungkin perasaan saye hihi - stretch marks nampak seperti reducing or at least tak la worsen. Bila pakai Bio Oil, kulit pun tak kering so kurang rasa gatal2, according to friend of mine.. masa dia pregnant, perut sangat la gatal dan dia selalu garu kuat2 sebab syok ;p maka ada corak cakar harimau di perut sehingga ke hari ini. Haishhh, risau.

So my advice, silalah apply cocoa butter or any oil bukan sahaja di perut tapi di bahagian2 yang berkemungkinan tggi untuk ada stretch marks like thighs, hips, buttocks, breasts and arms – there is still no fool-proof method for preventing stretch marks. However, these are the things you can do to minimise the effect of stretch marks, help the skin recover better, and help you feel more comfortable.

Suami, sila lah terima isteri mu ini seadanya.. isk isk..

*No pic will be posted, mak tak sanggup nyah tengok mendalah tu huhu..

Monday, July 12, 2010

Kalaulah anak saya loyar buruk macam ni..

3 comments
Ini anak kakak saya.


Masa baby, punya lah tak nak dekat orang. Asyik dengan ibu dia je. Ces, pantang nenek moyang anak buah aku tak nak dengan aku okeh!

Dah besar sikit baru dia rapat dengan Cik Nor die. Dan bila dia dah pandai cakap rupanya loyar buruk budak kecik ni.

Sekarang dia dah tak berapa kecik, dah 4 tahun. Justeru ke'loyar buruk'an makin terserlah. Sampaikan dekat sekolah dia suruh cikgu berhenti cakap kejap sebab dia nak bercakap dulu. Berani mati! Aku pun tak pernah buat macam tu.

Bila orang nak loyar buruk dengan dia pulak, dia faham. Dan ada yang aku terkena balik..

Last weekend balik kampung. Macam biasa, mak ayah akan suruh bawak anak Kakteh menghiburkan hati mereka.

Yang si kecil tu pasti berkepit dengan aku je. Antara perbualan kami yang menyakitkan hati:

Cik Nor : Nanti cik nor masuk hospital, Dik pah datang tengok cik nor tak?

Afifah : Mestilah... nanti dik pah bawak hadiah yang paling best sekali.......


Afifah : .. tayar basikal.


Pernah ke aku buat camni kat mak cik aku dulu?

Afifah : Nanti cik nor pergi kerja, biar dik pah jaga baby cik nor
Ewah baiknye hati budak ni. Mari kita kenakan dia....
Cik nor : Nanti camane dik pah nak bagi die nenen..?
Paused sambil menekup muka dengan tangan. Tak tau nak jawab la tu...
Afifah : Kenapalah cik nor tak beli botol susu?

Gelak tak hengat!

Kenapalah ngko comel di waktu kecil, poyo apabila besar?

My bestfriend's sonny

6 comments
Mase sekolah dulu mesti kita ada bestfriend kan? Alah, kawan yang pergi toilet sama2, beratur sama, rehat sama2... Sampaikan duduk dalam kelas sebelah menyebelah pun kami hari-hari tulis surat. Wajib! Aku la yang selalu missed tulis surat.. maka koyakkan 1 page buku nota Geografi, lipat cantik2.. dan tulis kat bahagian depan tu 'To: Yanti'
Ok what.. boleh baca mase before exam nanti..

Walaupun masih di bawah umur, mesti kita ada borak pasal boyfriend dgn bestfriend kita kan? Eleh-eleh tak nak mengaku pulak.. budget skema la tu. Lepas borak pasal boyfriend, cite pasal kawen-kawen pulak.. Eyyy, malu! Yang paling gatal lagi apabila borak pasal "Eh nanti ko nak anak lelaki ke perempuan?" ataupun "Ko nak bagi anak ko name ape?"
Baru form 2 cite pasal anak, soalan paling munasabah ialah "Ko nak bagi anak ko makan ape kalo ko ade anak sekarang?" Joking.

Seronok melalut-lalut masa kecik..

It's been 13 years now. Kami masih lagi keep in touch walaupun tak seakrab dulu. Masing2 dah ada life masing2. Masa mencemburui kami mungkin.. Atau dah tak banyak benda yang sama nak dibualkan.

Tapi tak sangka how time flies.. Pernah kami berlakon jadi pengantin masa pameran Sejarah. Walaupun masatu ada lah kawan2 sekolah kata kami ni lesbTUT! Apekah? Diorang ingat kami ni cepat melatah, terus kami kate jom kita yang jadi pengantin, kasi gempar satu sekolah Muahahahaha

Tengok pengantin lelaki yang malu2 itu. Itu saye! Memang ganas habis masa sekolah dulu


Lepas ganas, alim pule ;p Masa pergi berjalan raya sama-sama

Tetapi akhirnya kami bertemu dengan soulmate masing2.. Ini bukti kami bukan lesbTUT! ;p

Walaupun takde gamba pengantin lelaki, tapi kalau sorang je pakai baju pengantin sorang lagi tidak maksudnya kami bukan menikahi antara satu sama lain.

Dan.. Sabtu lepas kawan saya ini dah pun melahirkan anak lelaki, Barr Al Aliy. Masa she pregnant haritu, banyak kali jugak jumpa. Since we both pregnant, so macam2 la cerita. Seronok la bercerita how we suprised pregnant pun nak sama2. Kami pernah jugak cakap, kalau ada rezeki nak dapat boy anak pertama ni. Bila tau she expecting boy, sangatlah excited.. tapi saya masih tertanya-tanya my baby's gender since I just got pregnant. Double the joy when I'm expecting a baby boy too. Kebetulan je sama.. Alhamdulillah.

Extremely happy for you friend. Congratulations for the new arrival!

Ala sayang.. kamulah rupanya yang kami sering gosip-gosipkan itu? Be a good son, sonny.


Love for you both.
Kisses.

Sunday, July 11, 2010

Tek

1 comments
Or tag..

1.adakah anda rasa anda hot?
Malam tadi memang takleh tido, berpeluh-peluh.. Pembawakan budak gamaknye

2. upload wallpaper yang anda gunakan skrg?


3. cerita pasal wallpaper tersebut
Malas nak pilih gambo lain, pilih ape yg Bill Gates dah kasi je dalam OS ni haa..
Standard kat desktop sepah2 huhu

4.Bila kali terakhir anda makan pizza?
Lama G tak makan.. Mungkin 2-3 bulan lepas

5. lagu paling latest yang anda dengar?
Tak ingat. Owh so goldfish memory!

6. Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ni...
Buat2 google pasal benda berfaedah, kalau orang lalu kat belakang..boleh la click tab yang lebih berfaedah tu *wink*

7. Selain nama sendiri, anda di panggil nama apa?
Nama bapa saya, Baha

8. tagged lagi 5 orang
1.ierda
2.ita
3.zura
4.najwa
5.yien


SOALAN BAWAH NI BERKAIT RAPAT DENGAN ORANG YANG ANDA TAG..
Ok, ape2 aje lah ko ni soalan...

9. Siapakan orang no.1 kepada anda
Kawan sejak 13 tahun lalu. Kalau musuh takkan tag pulak kan...

10. katakan sesuatu kepada orang no.5..
Selamat Pengantin Baru! Pak pong..pak pong..

11.no 3 ada hubungan dengan sape?
Dengan laki die..

12.bagaimana dengan no.4 lak?
Teammate netball.. team legend sepanjang 2003-2006. Waa mengaku legend ;p

13. berikan 5 perkara yang anda tahu tentang orang yang mengetag anda.
1- die nak kawen dah..
2 - siap ade bisness jual chocolate lagi
3 - kuih raya pun boleh order.. (eh boleh ke order this year ke nak focus buat chocolate wedding hang?)
4 - orang pertama bagi hadiah kat baby i..wahaha.. excited mak! Thanks, Aunty Zaila..
5 - source untuk saya mendapatkan gosip terbaru. Auwww..

18.adakah anda tau razman itu sengal?
Tau.. die memang camtu.

19. gay or less?
Dah membuncit perut ni confim-confim bukan keje gay.

Thursday, July 8, 2010

Welcome Third Trimester!

0 comments
"Hey sonny, you're already 7 months in mommy's tummy and 84 days more to go, you are going to be born that I just can’t stand it. I want to hold you, hear the cooing, see the perfect little fingers and toes."

By now I can really feel the movements of that little acrobat inside me.

Sometimes you kick or make a flurry of smaller movements. At times you didn’t kick, but stretched all the time. It was always fun to watch your head push up (or maybe buttock) or your feet (or maybe hand) as you stretched.

I believe you can hear too! Not just the sounds of my heart beat or the gurgling of my stomach, but maybe my voice as well. So I will talk to my belly, have my soul mate talk to my belly too. Hoping you can recognize us soon as you arrive.

Probably now you are busy working on the finishing touches before being born. Just like those last touches I do in the mirror before going out, maybe that’s what you’re doing.

But I notice that I’m little more moody. I would get upset quicker and it would take me longer to calm down. I had a short fuse… no patience. Whenever I’m not in the mood, I refuse to talk to you though when you’re moving. I still do love, but I don’t want you to hear mommy’s moody voice… or weeping. So I keep silent but placing my hand onto my belly so you can sense my hand and love.

Sigh. I’m really in an emotional condition.

Hope all the discomforts that I’m having now will be mitigated by the expectation that I will soon welcome you into home.

Tuesday, July 6, 2010

Yien's akad nikah & an exhilarating trip to Kelantan

10 comments
We were so excited sampai tak fokus pada benda lain iaitu 'kerja' even a week before the trip. Macam budak-budak nak pi mandi laut! Of course la excited sebab salah seorang kawan baik kami, Yien sudah menjumpai soul partner dan bakal menamatkan zaman bujang beliau. Tetapi..... apa yang lebih mengujakan ialah trip kali ini bakal disusuli dengan pebagai aktiviti menarik seperti makan, makan, makan dan makan bersama kawan2!
Siapa yang ada dalam rombongan Cik Kiah? All the single ladies.... (sambil menutup perut dengan handbag)

Pukul 6.30 pagi kami (kecuali mak budak berbaju purple yg sokmo lambat) dah tercongok kat airport. Masih lagi bermuka bangun tido walaupun dah mandi.


Aktiviti pertama; MAKAN (memang anda akan tidak nampak aktiviti lain dengan banyaknya selain aktiviti ini). Breakfast di kedai kopi ibu Cik Zente, pagi2 dah makan nasi lauk ayam. Dan air milo ais yang sangat kaw menyebabkan perut memulas-mulas sejurus selepas makan. Menandakan proses perkumuhan berjalan lancar.

Motor Cik Zente yang banyak berjasa kepada kami sepanjang belajar di KUSTEM. Ye, sticker kenderaan KUSTEM pun masih ada terlekat kat motor tu. Kenangan tu, sticker yang menyebabkan pertelagahan dengan pak guard bila tak cukup duit nak renew. Huh, pak guard ape tau.. kami banyak berhabis duit di Watson KT la ape lagi..


Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut baru boleh pergi.. Dan kami pun terus ke rumah pengantin yang 10 minutes away dari rumah Cik Zente.

Gorgeous Bride


yang lain2 tu pun Gorgeous jugek..




Berjumpa kawan2 lame and spend time together memang seronok. Tak sangka kami masih boleh berjumpa walaupun dah jadi mak orang, bini orang, penulis berjaya, kakitangan kerajaan yang busy gile dan lain2.



Seterusnya kami check-in hotel di area Wakaf Che Yeh. Masuk je dalam bilik semua pun beradu dulu, charge battery. Yelah, awak pun dah tak muda seperti dahulu kala...


Adalah wajib apabila bangun tido, perut terasa lapar. Agenda seterusnya makan sotong goreng celup tepung di Pantai Cahaya Bulan. Ini memang mengimbau kenangan masa belajar dulu, petang2 je ramai-ramai naik motor pergi makan sotong / ikan / fishball dll goreng celup tepung kat kedai batu tepi Pantai Tok Jembal. Layannnnn..




Ikan dugong di tepi PCB (kecuali berbaju putih itu duyung) Ini belog aku maka suka hati aku ;p Siapa suruh ko takde blog Yan!


Lepas bersantai di pantai, kami ke shopping mall di KB. Bukan nak shopping ape pun, saje nak amek feel window shopping ng kawan2 mcm berjalan di pasaraya The Store kat KT dulu. Dan seterusnya kami makan di Mak Nab Nasi Air - lagi makan faveret kat terengganu dulu, dah la murah maka makanan ini menjadi makanan budget bila dah takde duit poket



Balik hotel dan menonton World Cup. Sorry org bilik sebelah!


Berjalan-jalan di Wakaf Che Yeh


Dan makan......


Dan makan lagi sejurus selepas bangun keesokan hari.. At Kedai Kopi White House


Mak buyong tersandar kekenyangan


Membeli-belah barang sejam-dua



Dan makan tengah hari pulak.. At Kedai Nasi Ulam



And welcome back to Kuala Lumpur! Sigh. Kalau dah nak balik mesti sebab esoknya Isnin kan.. huhu


Cerite akad nikah nye tak sampai 2 perenggan, cerita makan dekat 2 page. Kan saye kate memang patut pun kami teruja seminggu awal.. mane nak dapat makan macam2 dengan harga yang murah kalau bukan di Kelantan.

Nota kaki: To preggers yang nak naik flight (AirAsia specifically) when your pregnancy more than 27 weeks, better check the procedure thoroughly. Ingatkan dah ada surat Doc, sepatutnya ok.. it was ok before boarding sekali dah naik flight, steward check macam ada isu pulak and he told me patutnya I check dengan Doc yang ada kat airport. Masa pergi ok, nak balik pulak ada isu kat atas flight. Entahla I was unclear with the actual procedure, better check to avoid inconvenience.

Me at 6 months plus - Gambar hiasan takde kene mengena dengan nota kaki

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates