Tuesday, March 27, 2012

1.5 years old Amir playing Basketball

0 comments

Sunday, March 18, 2012

Ami's Mini Birthday Celebration 2012

1 comments
He he he berjaya buat 'sesuatu' untuk birthday Ami tahun ni :)


Sepatutnya ini ialah surprise party for Ami. Initially, I invited a few close friends to come to my house on Thursday's nite. Tapi hari Rabu malam I decided buat kat restaurant nearby aje la sebab malas nak masak.. rumah pun tak habis kemas ;p

Maka kami ke Pizza Hut. Kononnya sorang kawan Ami yang kerja dengan Pizza Hut, nak belanja makan. Masa I informed Ami terjumpa Qad and dia ajak makan pizza that night (ini ialah tipu sunat), Ami macam buat biasa je. Entah-entah dia tau trick and saja tak nak kantoikan. Tapi tak pelah.

Masa tunggu masuk waktu Maghrib, main Ami's iPad dengan Amir. Tiba-tiba ada notification from his iPad's calendar tulis "New Event" at 8.00pm. Dah sudah... agaknya memang mamat ni tau plan aku siap set calendar. Memang tak boleh buat apa lah kalau Ami tau, I sendiri pun tak dapat buat apa dah.

So sepanjang perjalanan I assumed dia dah dapat menghidu sesuatu.

Sampai je kat Pizza Hut, manager yang I liaised with petang tadi terus direct kitaorang dekat table yang dah di reserve. Okay, sebenarnya tadi Ami memang tak tau apa-apa, sekarang dia dah tau sebab - meja dah siap siaga ada 8-9 kerusi pulak tu. Dia dah start sengih-sengih. I ketawa je lah nak buat apa lagi.


Kawan-kawan pun xdapat nak sampai on time kalau tidak boleh main nyorok-nyorok and sergah. But it's totally fine as long as diorang datang, kami dah cukup happy :)


Thanks to kamu, kamu dan kamu...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Walaupun Ami dah tau nak celebrate birthday dia, tapi dia tak tau hal berkenaan cake dia lagi... Ini merupakan cubaan kedua untuk surprise kan dia.



Jeng.. jeng.. jeng...........




TADAAAAA... (bak kata Amir)

Photobucket


Manchester United Cake! Takde jual kat kedai lain ye, homemade ni..



A happy birthday boy!
Photobucket




I really hope he had a great time with us and his friends. Rasa macam tak cukup je what I did for him. He has been a great husband that a wife couldn't asked for more. So......


Nah, birthday gift......

Photobucket
Isteri yang baik dan anak yang comel!


Hi hi hi hi



Okay, this is the actual one





Love u!




p/s: Sila balas jasa semula waktu Birthday saya minggu ni.. ;p

Monday, March 12, 2012

Happy Birthday My Best Friend, Lover, Roommate & Soulmate

0 comments
Today marks the 29th birthday of the love of my life.


The first time we celebrate his birthday was in 2004. Mungkinkah Ami ingat lagi 'lawak budak umur 20 tahun' buat surprise birthday party kat Pulau Kambing, Terengganu. I still remember the first thing he said when I suddenly appeared in the scene, 'Ingat lawak ke?' Uppss. Tapi lepas tu tengok okay je dia makan cake ;p

2005 ialah tahun akhir Ami buat degree di Terengganu. Masa tengah syok bercinta, at the same time, Ami's relationship with his friends agak renggang. Maybe sebab asyik dengan I aja, so x banyak masa dengan kawan-kawan ;p (Clingy betul girlfriend dia) But honestly, saya pun type of person yang pentingkan kawan-kawan, so I don't mind nak hang out sekali dengan kawan-kawan Ami. In fact until now, bila boring je ajak kawan lepak instead of lepak berdua. So berbalik pada cerita, untuk birthday Ami tahun ini, I invited his friends to surprise him. I want him to have a good time with his friends.

Tapi, bila ada kawan-kawan lelaki, habis kena rumble.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Hehe basi sungguh muka semunya ;p


Photobucket

Especially budak berdua ni


So the following year, 2006 Ami dah start kerja di KL. While me still kat Terengganu. I was so frustrated at first sebab tak dapat celebrate birthday Ami. And ayat standard Ami, 'Alah xpe yang' Eh eh ni memang agaknya suka kita tak celebrate dengan dia ;p Tapi mana boleh tak celebrate, it's a must. Maka, naik bus selama 9 jam dari Terengganu ke KL. Mintak tolong 2 orang kawan Ami ajak Ami keluar minum di BTS  and Tadaaaaa.. saya ada kat belakang Ami masa we were on the phone, kononnya I made the call from Terengganu.

2007, 2008 and 2009, buat surprise birthday party with some close friends. Tapi agaknya Ami pun dah boleh agak kan dah tiap-tiap tahun sure nak celebrate birthday punya.

2010 - celebrate birthday as husband and wife. And of course we both dapat precious and priceless gift from Allah :) There was no special celebration during this year. Semua fokus tertumpu kepada preparation nak menyambut Amir yang masih dalam perut.

2011 - celebrate birthday as a parent! very exciting. Amir was still a baby, 6 months old. We just went out and have special treat for our birthday. And thanks to family and friends yang celebrate birthday kami.


Why suddenly birthday kami? Erk. Patut fokus pada Ami sekarang. Tulah dia birthday dekat sangat.


Anyway Sayang,

I'm sorrry sebab walaupun baru 8 tahun, 8 bulan, 1 minggu, 4 hari kita together-gether, tapi dah tak dapat nak fikir special things I can do on your birthday selain be the first one to wish. I juga tidak mempunyai capability macam Ami untuk tulis note yang indah-indah bahasanya. Selalu pun I lukis something to deliver my wish and feeling, itupun sebab I rasa I can draw better than you walaupun hakikatnya tak lah cantik mana lukisan I tu. I nak buat surprise birthday party macam dulu-dulu tapi too bad ada kelas pulak malam birthday Ami :(  Hemmm, apa lagi eh alasan I boleh bagi..... Ha, tapi tak bermakna I tak buat apa-apa langsung for your birthday. So, buat sementara ni (sehinggalah I dapat fikir a better idea) I hope this note enlightened your birthday today. See you tonight at 10pm!


Nah, buat tatapan Ami....

Photobucket


Gambar kita masa kecik.

Happy 18 months Birthday

0 comments
Pada usia 18 bulan, Amir makin galak main bola. Kalau sebelum ni, he just kicks.. Sekarang dia sibuk berlatih throw the ball up to the air and kick. He's getting good at it. Khusyuk betul kalau dia practice throw and kick the ball, dari living hall ke kitchen ke bilik. Bila berjaya buat tendangan yang kuat dan kemas siap jerit 'woooo' pastu meniarap atas lantai. Celebrate gamaknya. Bila bola terkena kat muka mommy/baba, dia terkekek-kekek ketawa and do it again. Itulah Amir, bila dia dapat buat sesuatu, very determined.


Cuma.... Masa belum pandai lagi buat sesuatu contohnya semalam, dia cuba bam bola like playing basketball, he couldn't do it, he easily get upset. Dah kita pulak dimarahnya sebab tak dapat bam bola, padahal kita ni lak dok ngajar and bagi semangat. There were times kami nak bagi semangat walaupun belum berjaya bam bola sebaiknya, we said 'good job' lagi lah dia marah sebab dia tau itu tak jadi sebenarnya. Dah camane? It was very funny though. Last-last Ami kata ajar dia main lain pulak so kita tak stress bila dia stress tak dapat buat ;p ajar lah kick ball yg dia dah teror tu. problem solved.


His 'relationship' with ball sekarang pun makin menjadi-jadi. Bila nak keluar rumah, mommy take and carry handbag, Amir take and carry ball. Sibuk je nak bawak ball keluar everytime. Siap ball besar masuk dalam bag, yang kecil sikit dia pegang. Nak tido pun kena pegang ball. So bila berjalan-jalan kat shopping mall, dia pun mula kick ball especially masa makan. Good thing Amir dah kurang mengganggu waktu makan tapi kadang-kadang disepaknya bola kuat-kuat, nasib belum ada experience bola masuk dalam pinggan orang.


Memang iye, kami lah bertanggungjawab memperkenalkan Amir kepada bola. Dah dapat boy kan takkan nak bagi doll ;p the exposure we provide him sama sahaja like other parents when they introduce some toys to their child. Kami pun ada belikan car, guitar but for him - ball. We are totally fine if he interested more on football. Somehow, i don't mind kalau Amir nak venture into Sports. The reason behind ----- mak dia dulu jaguh kampung aje, tak dapat ke level yg lebih tinggi ;p mungkin sebab physical. Macam-macam sukan diceburi dari sekolah hingga ke university, paling jauh pun peringkat negeri, tak dapat no 1 pulak tu hihihi kalau Amir nak sambung cita-cita mommy, go ahead and do it son. Dulu time mommy, tok janggut tak berapa nak approve. My late mother supported me a lot, pun sebab my late graddad didn't allow her to be active in sports. Apakan daya dapat tentangan dari bapa.

Teringat satu masa tu, masa 11 tahun, ada game badminton peringkat daerah, entah macam mana mak sarungkan baju. Terharu. Mungkin sebab kali terakhir mak sarungkan baju ialah 6 tahun dahulu. Hehe.


Eh eh, ini note untuk birthday Amir ke mommy (which is lagi seminggu) ;p



Okay lah Amir, i said it tak boleh tarik balik...Awak boleh kalau nak jadi football superstar, mommy izinkan dengan syarat jadilebih teror dari KFCM dan jgn jadi playboy ye.







Sent from Philosophy of Sc and Management Sc class. Ngantuk gel!

Thursday, March 8, 2012

One and a half years - Amir Hidayat Syah

4 comments
Masa menunggu kelahiran Amir, punyalah tak sabar. Membayangkan seronoknya dapat hold baby, tengok baby tidur, senyum and later ketawa bila kita agah. That was my typical imagination pasal baby.

Tapi sebenarnya baby ni, it's more than tidur dan tak semestinya senyum atau ketawa bila kita agah! Jadi, selepas kelahiran Amir, memang tunggang-langgang kami dibuatnya. Seriously tak well-prepared langsung, ingatkan beli baju, diaper and toy dah cukup ;p

RECAP

  • Disebabkan Jaundice, almost hari-hari pergi check darah di klinik. 2 kali admitted hospital, dari hospital Kuala Pilah ke HUKM ke Kajang. Hampir sebulan jugak kami bertarung dengan isu Jaundice.
  • Selepas hampir sebulan, jaundice was no longer an issue. Amir yang selalu sleepy head, dah susah nak tidur siang. Pagi he was a happy baby, towards late noon dia dah jadi cranky, sampai ke petang dia dah start melalak kan suara high pitch-nya. Hmmph. Tunggu baba sampai rumah dari kerja, baru lah mommy dapat lunch - dan nak dekat waktu dinner pun.
  • The first 3 months, itulah aktiviti Amir - cranky di tengah hari, menangis di petang hari sehinggalah pukul 9 mlm. Tapi Alhamdulillah, kalau bukan sebab tak sihat Amir tak pernah menangis tak tentu pasal di waktu malam. Kalau nangis pun sebab nak kejut mommy untuk bagi susu.

Masa Amir umur 6-7 bulan, mommy and baba selalu rasa tak sabar nak tunggu Amir setahun dan pandai berjalan. Ada yang cakap, kalau dah besar lagi susah, nak kena kejar sana sini, memanjat etc. True enough. Tapi kami sangat-sangat enjoy tengok Amir main, berlari sana sini, kick ball, memanjat (with parental supervision).


Nah, sekarang Amir dah setahun setengah! Weehuuu...

Photobucket

Photobucket



Kaki Main

Bila kat office, tak sabar nak balik rumah nak main dengan Amir. Tapi selalunya, menjelang pukul 10pm, Amir masih bertenaga untuk main, emak dan bapak yang dah surrender nak tidur. Keesokkan harinya, rasa menyesal sebab tak main puas-puas, maka bertekad untuk main lebih banyak lagi dengan Amir malam nanti. So, bila kat office, tak sabar nak balik rumah nak main dengan Amir. Tapi selalunya, menjelang pukul 10pm, Amir masih bertenaga untuk main, emak dan bapak yang dah surrender nak tidur. Keesokkan harinya, rasa --- Hah, macam tu lah hari-hari!

Photobucket

Sekarang Amir dah pandai demand, ajak main dekat luar. Tidak kira hujan atau panas. Kadang-kadang, kami layan kan dia main kat depan pintu rumah je. Luar jugak apa.. Tapi nanti dia saja-ja kick bola pergi kat tangga, so bola boleh bergolek-golek kat tingkat bawah. Dia pun ajak kita pergi ambil bola dan secara tak langsung terus bawak dia main dekat bawah.

Amir quite friendly dengan kanak-kanak atau baby. Kalau dekat kedai makan, rasa-rasa macam dia nak mengganggu-gugat waktu makan kami, kitaorg suruh je dia pergi table lain say Hi to the baby. Nanti dia pergilah jalan terkedek-kedek, bila sampai je dia jerit 'Haiiii' and tunjuk-tunjuk sambil say 'baby..baby..' Sure parents baby tu terkejut, tapi berjaya la kami makan beberapa suap before Amir datang table kami semula.


Photobucket

Kalau main dekat playground bawah, if nampak kucing bukan main excited. Tapi sebenarnya bila dekat dia geli-geleman ;p


Ini Amir dan kawannya, Affan

Photobucket

Amir masih belum pandai initiate untuk bermain dengan toddler lain. Tapi kalau ada toddler yang pandai layan Amir main, memang naik sheikh habis mamat tu.


Kaki Tengok TV

Sebelum Amir pandai bermain 24 jam sehari, kebanyakkan masa dia tengok TV ja. Dari baby, Ami selalu pasangkan CD untuk Amir tengok. Walaupun masa tu Amir tak lah berapa tengok dan mommy sedikit skeptic ;p Namun Baba masih gigih pasangkan CD untuk Amir hari-hari. Kalau hari bekerja, sampai ja rumah baba akan terus pasang CD Amir. Yup, baba lah orangnya. Today we can tell that we are happy with his effort. Banyak vocab yg Amir belajar dari apa yang dia tonton dari CD. CD yang ada sekarang pun dia dah hafal kebanyakkannya, belum keluar gambar dia dah sebut. Mommy yang tecari-cari 'mana ada horse kat sini' Hehehe.

Photobucket


Tapi dah habis 1 CD dia pun mula lah tarik tangan ajak main kat luar. Huhuhu.


Kaki Karaoke. ?

Photobucket

Kali pertama bawak Amir pergi karaoke, dia pelik tengok mic aje. Paling kuat pun dia pegang mic taruk dekat dengan mulut. Kali kedua pergi dia dah tau nak buat apa - nyanyi lagu Aaaaaaa.. Kalau time part mommy nyanyi Uuuuuuu dia pun Uuuuuuu jugak. Ghasak lah. Dapat jugak mommy and baba lepas gian karaoke walaupun bukan kaki sangat.


Amir is who's bestfriend?



Photobucket

Photobucket

Photobucket


Baba







SALAH!!!!




Photobucket

Mommy's bestfriend!!



Haish la Amir, dah makin besar. U're no longer a baby. Rindu masa Amir kecil, so helpless and always needs mommy. Sekarang mommy yang helpless. Begging you suruh duduk diam kejap for 5 minutes, ajak tidur bila dah pukul 10, pesan jangan kick bola kuat-kuat kalau tidak jauh tu nak ambil, pujuk Amir suruh jalan sendiri sebab nak patah tangan dukung Amir sekarang ni.



Photobucket

My baby


Mommy nak Amir besar tapi janganlah cepat sangat. Nanti Amir dah pandai naik motor sendiri..


Photobucket


Dah tidur sendiri...

Photobucket




Jangan lupakan mommy ye. Tsk. Tsk.

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates