Wednesday, September 12, 2012

2nd Pregnancy: Antenatal Checkup

6 comments
My first checkup with Prof Hashim at UKMSC was on 13 Aug. Before even deciding untuk checkup dengan Prof Hashim, sibuk google pasal dia kat blog orang lain. Bukan sebab ada bad history with him, tapi saja nak menguatkan lagi confidence untuk choose him as my gynae. Macam dia heran sangat kan .... :p

So, hasil google ialah ... ternyata Prof memang seorang yang sempoi dan lawak. Okay, saya memang suka yang sempoi-sempoi aje. Teringat baca satu entry one of his patients... she said first checkup, bila dia bagitau je last menstrual period date, Prof terus bagitau EDD. Hebat! Tapi siap terfikir, mungkin sebelum tu ada patient LMP sama kot hehehe

Tapi bila saya punya EDD pun dia selamba je jawab begitu sahaja. Okay, Prof bukan sahaja gynae yang kelakar tapi juga pakar matematik!

At 9 weeks pregnancy, berat badan naik 3-4kg. Okay lah.. Kalau dulu entah kenapa happy bila lebih banyak berat naik, now it's okay kalau naik sikit2. Sedangkan kita tahu baby baru berapa cm, mak je lebih-lebih ;p


Nah, ini adik Amir ...

Photobucket



Baru je 2.5cm masa ni.. Kepala and badan dah formed, tapi tangan and kaki baru je keluar tunas (bud). Dekat kepala baby, ada yolk sac.. Prof kata, kalau ikut kata orang kita inilah menjaga baby dalam perut.


Tadi, ke klinik nearby. Alang-alang bawak Amir, we decided nak kasi dia tengok baby. So, kami pun buat ultrasound scan. Orang suruh dia tengok kat screen if nak see baby, dia sibuk tengok kat perut mommy sebab doctor tengah tekan-tekan.

Maybe sebab dekat screen black and white, dia boring. Sibuk nak turun. Tinggallah mommy and baba yang enjoy tengok baby. Now tangan and kaki dah form. And baby sibuk bergerak-gerak, usik telinga lah.. angkat tangan lah... Speechless.


Photobucket

Bila tengok album ultrasound Amir dulu, masa 13 weeks kami dah nampak anu nya hehe Tapi doctor cepat-cepat kata tak boleh tau gender baby lagi. Kitaorang keluar bilik doctor, gelak-gelak. That was so obvious la doctor! Hehehe.. 3 weeks after, doctor pun confirmkan it's a boy!

Tapi tadi tak nampak lagi ... Hmmmm ... Hehehe dalam diam mommy harap girl. Rasanya baby kalini a bit smaller compare to Amir. Masa ultrasound Amir, selalunya his measurement 2-3 weeks more than actual. This time baby's measurement memang on time. But it's fine :) Mestilah different .. kan baby 'different' from Amir kan? baby kan? ;p


Tuesday, September 11, 2012

120912 - Amir's 2nd Birthday!

7 comments

Amir, your 2nd birthday it's hereeeee!!!




Happy Birthday manja mommy.....



48 days of life



eh bukan Amir yang kecik ni..





Yang BIG BOY ni lah .....



Happy 2nd Birthday Amir!! Much love from Mommy and Baba.



We (including baby) love u sayang!



p/s: Your adik is surely loving the cake, now I can feel him/her moving in mommy's tummy.

Sunday, September 2, 2012

Hari Raya La La La La - Aidilfitri 2012

2 comments
Tahun ni giliran beraya di kampung mommy.. Weeehuuu!

Balik ke kampung sehari sebelum raya, maka sempatlah berbuka puasa ramai-ramai. Mujur adik beradik ramai, banyaklah lauk kami sempat masak. Masing-masing masak resepi masing-masing. But of course lah ketua chef, my sister. Jadinya, sekali sekala I curi tulang tengok hindustan pun takdak orang perasan hi hi hi

Pagi raya, macam biasa lepas balik solat sunat Aidilfitri, kita bermaaf-maafan.. dan bagi duit raya. Tapi Amir belum pandai excited nak ambil ang pow, yang dihendaknya ialah coins! Ayoo..



haish.. kono polok nampak.. entah2 ayah taruk 200 ringgit dlm poket ko kot?

Youngest brother - Hafiz, Ayah, Mama and Uda


Photobucket

My eldest brother - Bang Ngah


Photobucket

My one and only sister - Kakteh and family


Photobucket

My one and only husband and my one and only son (for now) - Ami and Amir


Photobucket

My adik tapi badan beso lagi dari abang yang tua - Uda


Photobucket

Tok Janggut dan 8 orang cucunya - lagi 3 di Shah Alam, lagi sorang menangis tak mau ambil gambar iaitu Amir. Tok Janggut is expecting another 3 cucus. We hope you like it! ;p




Duit raya timeeeee!

Photobucket

Haishhh GM pun sibuk hantaq anak collect duit raya... hehehehe


Photobucket

Menangis tak nak salam and collect duit raya.. Apedaaaaa..

Selesai acara di rumah Tok Janggut, kami ke Sri Menanti, rumah kampung arwah mak.. Tempat mommy Amir membesar.


Photobucket

Kat tangga ni dulu lah tempat mommy main nyanyi-nyanyi.


Then, kami ke kubur menziarahi yang telah tiada. Macam dalam iklan Bernas tu.. :(


Photobucket

Pusara arwah Mak...


Al-Fatihah uwan...

Al-Fatihah.


Dan selepas itu, bermulalah jalan raya..


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

My cousins and I

Dan 3 buah rumah beraya then I teringat belum salam raya and minta maaf dengan Ami.. Huhuhu


Tapi minta maaf boleh aje kat mana-mana.. :)


Sob.. sob.. lepas ni i buat lagi ye.. sob

"Sob.. sob.. lepas ni I buat lagi ye.. sob"


Photobucket

Much love.


Ha sibuk mak apak dia ambil gambar.... anak mana???



Photobucket

Ada ni ha.... ;p


So takde lah berjalan raya sakan. Sebab adik beradik kita je dah ramai, dok rumah masak je keje.. Malamnya spend time main bunga api.



Photobucket


Photobucket

Photobucket


bapak yang lebih ni....

Photobucket


That was my Raya :) Next entry raya rumah in laws pulak.. which I don't know when next entry will be posted. Huwahhh!

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates