Sunday, June 23, 2013

A quick getaway to Genting Highlands

2 comments
Basically nak get away from haze and rally.. He he he

Ini semua last minute plan, patutnya nak balik Kuala Pilah tapi hari Rabu Uwan Amir call, dia koba haghi Sabtu dio takdo kek ghumah. Nak poie kenduri kek Banting daghi pagi sampai malam. Osah handa eh Uwan ni ai..

Memandangkan minggu ni pun takde school Amir mungkin ia minggu yang bagus untuk berjalan-jalan. Cepat-cepat call my aunty tanya if ada hotel di Genting yang masih available. Last one yg tinggal, standard room di First World. Takda hal la!

Sebaik dekat aja, langsung tak prepare awal. Hari Jumaat lepas balik kerja baru start packing. Malam tu jugak check in di hotel.

 Amir dah excited. The night before I dah suruh tgk rides di Genting on youtube.

Sampai di hotel pun dah 11 malam. Kami teruskan dengan aktiviti tidur esok nak main habis-habisan di Outdoor n Indoor.

Fyi, boleh dapat 10% diskaun unt ticket adult kalau ada Kad Siswa.


Elok je sampai lobby hotel, dua-dua pakat celik. Kacau daun betul ;p

 Bila bangun pagi Amir mesti nak hug and kiss Umar.


Then, bersiap-siap nak gi main. Weeeee..



Amir memang dah excited sejak bangun pagi.

Tapi kita makan dulu!

Alhamdulillah, Umar takde masalah dibawa jalan-jalan. Dia buat hal dia aje. 

Kejap-kejap kena lah dukung as a reward kan...

Kalau didukung lagi sedap dia tidur.

Umar pun merasa naik ride tau, naik Cup and double decker merry-go-round


The whole family in A cup!



Lepas naik dua rides ni, Umar pun terus .......


Lelap!

While mommy, baba and amir ....


Makan aiskrim!

Actually Amir takde la sibuk sangat nak ride, dia cuma excited tengok banyak rides and macam-macam jenis ada. Sebelum sampai Genting lagi Amir dah pesan 'Amir tak nak yang fast.. Amir nak yang slow aje' keh keh keh penakut macam mommy.

Yang ni tak fast dia suka lah. Padahal bagi makan ikan ni takyah pergi Genting pun xpa.

And another of this kind...


Dan akhirnya Amir juga tertewas...


Penat berjalan bukan penat main.

Sebelum tidur sempat request suruh mommy dukung. Walaupun nak patah pinggang rasa tapi apakan daya sayang punya pasal



Bila kedua-dua anak dah tidur barulah rasa seperti honeymoon .... Untuk seketika ... iaitu kurang dari setengah jam.


Selesai late lunch, kami balik ke bilik hotel unt rehat2. Umar sedap tidur maybe dalam stroller tak berapa selesa. Malangnya Amir pulak baru terjaga, haruslah energy dah recharged. Sempat jugaklah mommy and baba lelap walaupun kadang2 Amir melompat atas badan.

Lepas Maghrib, kami keluar unt dinner. Time ni Amir dah slow down manakala Umar...


Excited! Pantang ada orang tegur dia dalam lift, terkekek-kekek gelak.

Kitaorang saja lalu di tempat game Indoor, kot la Amir jadi segar. Tapi tetap tidur. Yang kelakarnya esok bila mommy cerita pasal lalu kat tempat game, dia siap boleh cakap 'ha.. Masatu Amir tidur macamni (buat gaya lelap mata kepala senget) pastu Amir dengar bising then Amir tanya bunyi apa bising tu? Bunyi uncle main basketball'

Pandai-pandai je sedapkan cerita, manada dia tanya pun. Tapi bunyi basketball tu betul tehehehe

So aktiviti malam tu jalan-jalan aje lah


Keesokkan harinya iaitu hari Ahad, penat mommy tunggu budak berdua ni bangun. Kepenatan agaknya..



Dalam pukul 10 baru bangun. Amir dah sibuk sakit perut maybe sebab dia tak sempat dinner. So mommy breakfast berdua dgn Amir, baba siapkan Umar.


Good mood!

Lepas breakfast, siap-siap packing. Huhu dah nak kena pulang ke alam nyata.

Sebelum balik lunch dulu ...


Umar memberi kerjasama yang sepenuhnya



Itulah dia cuti midyear kami. Bila sampai KL terkejut tengok haze teruk sangat.


Semoga keadaan ini cepat pulih. Amir akan ikut ibu ambil kakak n abang dari sekolah, risau mommy.

Belum hari Isnin lagi, belum pergi office pun.. Tapi anak-anak dah tidur, mommy dah start rindu both of you..


Umar : erkk.. Why so lovey dovey??

Tuesday, June 18, 2013

ALIMKids Playgroup

1 comments
Beberapa lama dahulu sibuk cari playgroup untuk Amir. The first place we went to, tak berapa nak berkenan. Now bila dah jumpa, lupa pulak nak update kat blog. In fact Amir dah habis pun satu module drpd ALIMKids playgroup ni.

Kalau tgk di website ALIMKids, ada banyak branch yang run playgroup during weekend. Yang kami pergi di Saujana Impian, Kajang.

Untuk yang tak certain samada nak enroll atau tidak boleh datang trial class dulu. Like we did. Cuma RM30-35 per class.


Ready untuk buat art.

Selalunya kelas dimulakan dgn;
-doa
-baca buku cerita
-belajar ABC using phonic song
-belajar tulis alphabet - i think technique Montessori
-nyanyi2 lagu
-art class
-main parachute atau other games like music box
-lepas baca surah an-nas, recite syahadah, student akan salam teacher and dapat sticker
-jamuan ringan for students

Amir sibuk painting.

Are u really ready for school Amir? Sob sob sob

So memandangkan kami suka dgn konsep Islamic English maka kami terus enroll. Jadi, trial class tadi terus jadi free. Dlm satu module ada 8 syllabus maksudnya ada 8 learning weeks. Playgroup ni adalah untuk mommy & child, only mother is allowed to accompany the student. Sbb nanti mommy pun kena berjoget2, malulah kalau ada orang lelaki kan ;p

Dah register, dapat uniform..

Amir's art





Permainan favorite budak-budak ni...


Atau free activity iaitu berlari tidak tentu hala ;p



Masa mula-mula semua malu2, lama sikit terus haru-biru..

Ambil alphabet dari Teacher Rose nak belajar tulis

Ni pulak tengah nyanyi phonic song sambil buat gaya flamingo..

Selalunya, bila nak pergi school Amir, Umar kena tinggal di nursery. So bila dalam kereta Amir akan request nak pegang Umar lepas tu 'mommy take picture.. Banyak-banyak..'


Ni lepas Amir habis school..

Kadang-kadang ada jugak homework teacher bagi buat kat rumah..

Tak sampai 5 minit pun color lepas tu 'mommy buat la.. Amir penat la'

And for the last class in each module, selepas belajar macam biasa, akan ada ceremony menyampaikan sijil graduasi.


Dan disebabkan oleh hari itu ialah graduation Amir, Umar pun sibuk nak ikut


Dan akhir sekali majlis makan-makan.. This time buat potluck instead if diorang prepare makanan. Maka ibu-ibu dikehendaki membawa makanan.. Which means, bagi saya maksudnya ialah pergilah order kat kakak rumah bawah tu ;p



So is Amir ready for school already? Yes, bila tanya dia memang semangat nak ke school TAPI...

'Amir nak mommy ada.. Amir taknak Teacher aja'

Thursday, June 13, 2013

Mom's Care Baby Carnival Sale fr 12 June to 16 June

0 comments
Ya, it's another sale by Moms care tehehe

Okay, kalini banyak baju pulak. Toys, breastfeeding accecories, bags, bedding set, storage box pun ada. Besar sikit dari haritu.

The sale is happening at Atrium, Ikano Power Centre in front of Cold storage.


Let's cekidout


Boy's tshirt for only RM15. Size up to 36 months.

RM10 ja! Tapi ada defect sikit, they did mentioned.


Got to get a new cooler bag, current punya ni zip dia rosak (justify... Jgn tak justify)



Amir's favorite.. RM25, okay jalannn!


Baby's clothing and stuffs


I think this is cute, tapi tak ambil..

READ: RM12. Tapi size besar ada yg RM15

Romper, 3 pcs for RM20. Memang kena sapuu...


Gift set for RM50.

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates