Tuesday, April 13, 2010

Klinik Kesihatan Ibu Mengandung dan Kanak-kanak



(Sekadar gambar hiasan: Perut sama besar tapi kenapa lengan saya lebih besar dari itu..??)

For those yang plan nak deliver di hospital kerajaan, kena undergo antenatal check-up di mana-mana Klinik Kesihatan Ibu Mengandung dan Kanak-kanak. So diorang akan buka buku merah (kalau x silap nama buku tu) which records your pregnancy history sepanjang masa check-up and it's like a ticket that allows you bersalin kat mana-mana hospital kerajaan. Without this book, samada tak boleh langsung atau ada difficulty in processes masa nak register untuk deliver kat hospital govt. nanti. No harm to have one.

Kalau plan nak deliver di private pun tak salah nak pergi check-up kat klinik kerajaan, in fact you can save more since kat sini injection free, any test pun free. Yang lagi best, akan ada kelas breastfeeding etc yang kita boleh join for free. Lagipun, kot la nnt time balik kg dah sakit nak bersalin, haru jugak nak travel jauh nak cari private. Private hospital pun boleh refer to your record by klinik kesihatan ni.

Tapi kene take note, klinik yang dipilih untuk pergi check-up tu mestilah within your area e.g kalau alamat rumah di Selangor so kena lah pergi klinik di area Selangor. Like my case, padahal kat TTDI lagi dekat but since TTDI tu KL, and I tinggal kat area Selangor so kena lah ke Kelana Jaya.

First time visit kena bawak the following documents, basically nak sahkan yang kita dah berkahwin and tempat tinggal kita.
-own ic
-ic suami (photocopy is acceptable)
-bil telefon / utility (nak sah kan tempat tinggal)
-pengesahan mengandung by any clinic (urine test result, gambar scan baby pun boleh)

The following klinik kat area KL and Petaling. Maybe you can call dulu untuk further details and operation hours each clinic may vary.

Klinik Ibu Mengandung & Kanak-Kanak in KL area

Jln Cheras 03-9284 5166
Sri Kota Bandar Tun Razak 03-9171 7129
Hang Tuah 03-9221 4445
Jln Gombak 03-4021 8030
Rampai Court 03-4149 8070
Jln Tun Ismail 03-4042 2584
Tmn Tun Dr Ismail 03-7728 1033
Jln Raja Abdullah 03-2698 8580
Tmn Sri Sinar 03-6277 0151
Cheras Makmur 03-9130 4792
Bangsar 03-2282 5564
Jln Klang Lama 03-7981 3369

Daerah Petaling
(Reference: Website Jabatan Kesihatan Negeri Selangor)
Daerah Petaling mempunyai 4 buah klinik kesihatan yang menyediakan perkhidmatan-perkhidmatan seperti berikut:-


Kesihatan ibu mengandung dan kanak-kanak meliputi jagaan pra-natal dan selepas bersalin, imunisasi bagi kanak-kanak dan pemantauan perkembangan kanak-kanak
Perancang keluarga
Rawatan pesakit luar
Klinik Warga Sihat yang meliputi saringan untuk mengesan risiko-risiko penyakit seperti hyperlipidaemia dan pengukuran berat badan; saringan untuk mengesan penyakit kronik seperti diabetis dan darah tinggi; serta kaunseling makanan dan kaunseling untuk berhenti merokok
Pendidikan pemakanan dan kesihatan
Kesihatan wargatua
Kesihatan mental
Kesihatan remaja

Poliklinik Komuniti Seri Kembangan
Daerah Petaling
Waktu Operasi 8.00pg - 5.00ptg
Alamat Petaling,
Selangor D.E
Tel. No. : 03-89455929
Fax No. : 03-89451225


Poliklinik Komuniti Puchong
Daerah Petaling
Waktu Operasi 8.00pg - 5.00ptg
Alamat Petaling,
Selangor D.E
Tel. No. : 03-80611814
Fax No. :


Poliklinik Komuniti Shah Alam
Daerah Petaling
Waktu Operasi 8.00pg - 5.00ptg
Alamat Seksyen 7, Shah Alam
Selangor D.E
Tel. No. : 03-55186531/34
Fax No. : 03-55186532


Poliklinik Komuniti Kelana Jaya
Daerah Petaling
Waktu Operasi 8.00pg - 5.00ptg
Alamat Petaling,
Selangor D.E
Tel No. : 03-78045001
Fax No. : 03-78048475

16 comments on "Klinik Kesihatan Ibu Mengandung dan Kanak-kanak"

Anonymous said...

hi,
do you know whether single mum-to-be can register at local clinics?

`BaHa` on April 12, 2011 at 1:35 AM said...

hi anon,

i just called klinik k'jaan (KJ), they said yes a single mother can check no prob especially if you plan to deliver at govt hosp. No prob at all.

When i was admitted to govt. hospital I noticed there was a single mother deliver too

:)

fad said...

Hi, just wondering whether those government clinics opened on Saturday? Thanks

`BaHa` on May 20, 2011 at 1:31 AM said...

Hi fad, i don't think they provide antenatal checkup on Saturday, only weekdays. In fact when I did monthly checkup at KK Kelana Jaya, they don't do pregnancy checkup on Friday (other days, Yes). Friday is for scanning only.

fad said...

Hi BaHa, thanks for the info.

Anonymous said...

do you know the days that the klinik in pgrm does maternity check up?

Nur on July 14, 2011 at 8:42 PM said...

hi anon, sorry i'm not very sure

Anonymous said...

Does Klinik kesihatan Cheras behind the BHP station still operate and for kanak-kanak? Does their phone number Jln Cheras 03-9284 5166?

An idealist that doesn't know where she's going, but is on her way on September 29, 2011 at 2:50 AM said...

Hi Nur,

Saya menyewa di Kelana Jaya tapi zaman sekarang ni mestilah tak ada landline kan so macam mana nak prove yg saya tinggal di KJ?

Dan berapa minggu baru boleh ke klinik kereajaan utk check up ye? 1st time mommy :)

Thanks Nur.

Nur on September 30, 2011 at 8:29 PM said...

dulu pun i menyewa jugak masa di PJ. i bawak je bil api atau air, nama landlord pun takpe. nanti u mention la u sewa, nurse tu nak tengok je, formalisation.

masa i pergi klinik kerajaan masa 4 bulan, and i ada confirmation yg mmg dah pregnant from GP. bawak gambar scan baby sekali.

Kebahagiaan on November 21, 2011 at 10:00 PM said...

hi,

Saya ade few question nk tanye::

1) i'm now 6 month pregnant, bole lg ke nk check-up di klinik kesihatan kerajaan?? sbb sblm ini saya check-up di clinic biasa.

2) Ada secific hari nk datang check-up di klinik kesihatan (if 1st time check-up)??

Thanx =)

Kebahagiaan on November 21, 2011 at 10:01 PM said...

hi,

Saya ade few question nk tanye::

1) i'm now 6 month pregnant, bole lg ke nk check-up di klinik kesihatan kerajaan?? sbb sblm ini saya check-up di clinic biasa.

2) Ada secific hari nk datang check-up di klinik kesihatan (if 1st time check-up)??

Thanx =)

Nur on November 21, 2011 at 11:30 PM said...

i think boleh, tak jadi masalah. cuba u call klinik mana yg u nak pergi then tanya before datang sana

:)

ckbeep on February 7, 2012 at 7:16 PM said...

Hi, i'm just wondering if KK does provide checkup for both baby and mother after delivery? Baby is about 6 months old and delivered at Private Hospital. Was looking for cheaper alternative compare to private :)

Nur on February 11, 2012 at 5:41 AM said...

hello ckbeep, yup KK memang ada provide regular checkup for baby FOC. i dulu pun bersalin di private, dari baby lahir sampai 3-4 bulan mmg checkup di KK. after that kat GP sbb ada insurance cover. I pernah check di GP, regular injection for baby tu can cost us 100++ jugak kan..

emy on March 28, 2012 at 1:15 AM said...

Hi,

saya tinggal di Sri Petaling. Nak tanya mana ada Klinik Ibu yang terdekat?

Thank q.

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates