Tuesday, November 9, 2010

A letter of love


*Surat buat Amir*

Mode : Mommy emosi gile cuti maternity dah habis, next week dah nak keje

Kalau nanti Amir tengok filem, yang mana emak tulis surat untuk anaknya; tulis atas kertas, sebelum lipat, mak die pakai lipstik merah, cium atas kertas tu, lepas tu simpan dalam kotak. Nanti anak dia jumpa kotak tu dan berasa terkejut lalu membaca surat si ibu -- Bukan mommy sengaja tak nak buat macam tu, tapi dah lama mommy tak tulis panjang2, last sekali masa exam PTD 2 tahun lepas. Mungkin sebab tulisan tangan mommy tu diorang tak panggil2 interview sampai sekarang. Lagipun bila taip macam ni senang sikit mommy nak buat bold ke italic ke, nak attach gambar ke.. Cuma mommy harap server blogger ni tak down la masa Amir nak baca nanti.. Hmm, lagi satu mommy nak bagitau.. format surat ni camour-campur tau format surat rasmi dengan tidak rasmi.


PER: 60 hari bersama Amir dan flashback

23rd Jan 2010
Masa ni mommy and baba kat Bali. Honeymoon! Ingatkan pergi honeymoon berdua, rupanya bertiga. Bila di Bali, mommy and baba dapat tau Amir dah ada dalam perut mommy. Disebabkan adanya Amir mommy tak dapat la melenjan, meloncat ke sana ke mari. Balik-balik aktiviti mommy makan bakso kat tepi pantai Kuta. Dan disebabkan itulah berat mommy naik 4kg masa Amir baru je sebulan dalam perut mommy.

Tujuan mommy cerita ni sebab.. kalau nanti Amir rasa macam tak pernah naik kapal terbang, sebernarnya pernah tau.. Kot la nanti Amir mengaruk dengan mommy suruh bawak naik kapal terbang, mommy pulak belum dapat bonus lagi, Amir kenang-kenanglah kembali rasa naik kapal terbang masa kita pergi Bali tu.

Nah, buat tatapan Amir, kenangan kita bertiga di Bali..


Yang pakai baju pink tu bukan Amir tau, itu untuk membuktikan bahawa memang Amir pernah ke Bali. Memang lah Amir tak nampak gambar Amir sebab dok dalam perut mommy lagi..


10 Feb 2010
Hari ni kali pertama mommy tengok Amir dalam perut mommy. Amir kecik lagi, baru 0.57cm. Masa ni pun mommy tak tau baby ni Amir ke Amira ;p



Doctor kata Amir mungkin akan dilahirkan 3.10.2010. Punyalah tak sabar nak tunggu bulan 10, mommy can't imagine of how blissful I am if I were to have you around by that time.

Minggu berganti minggu, Amir pun semakin membesar dalam perut mommy..


Masa 9 minggu, Amir dah formed tangan and kaki. Tengok tu tangan terangkat, probably say Hi to mommy and baba.


Amir membesar lagi! See, kaki Amir dah panjang. Ready to kick a ball... or a doll? Masa ni mommy masih tak tau lagi Amir rupanya dalam perut mommy until...


19 weeks

Doctor has confirmed... IT'S A BOY!!
Amir ingat ni; Baba sangat-sangat gembira masa tu. It made him broke into tears. Ingat ye sonny.

Amir dah sangat besar sampai kalau scan tu dah tak boleh nak tengok the whole body. Nampak muka je, itupun dah terpenyek kena dekat perut mommy..


Owh, jangan ingat Amir sorang je membesar.. Mommy used to be in this figure:



Akibat daripada Amir yang healthily growing in mommy's tummy, mommy turut membesar



Tidak cukup dengan itu, dan membesar lagi!



..dan besar lagi



Hari terakhir besar sebelum Amir menendang-pecah air ketuban dalam perut mommy, it was hari raya pertama 1431H.



Dah puas mommy beraya di hari raya pertama, hari raya kedua Amir dah bagi hint nak keluar. Walaubagaimanapun, raya ketiga baru Amir Hidayat Syah dilahirkan.

12 Sept 2010 / 3 Syawal 1431H

Hari kelahiran Amir! Bila doktor letak Amir atas badan mommy, mommy bersyukur sangat, Allah permudahkan urusan nak melahirkan Amir and now that you are here. Dengar tangisan Amir yang pertama tersangatlah menyentuh hati. Tapi sekarang Amir janganlah nangis selalu sangat eh.. kadang2 mommy dah penat, rase nak join menangis sekali pun ada.

Saat Amir diazankan..

video

Maka bermulalah episod membesarkan Amir.. Dah 60 hari Amir ada dalam hidup mommy and baba. Dari Amir lahir, mommy belum miss lagi mandikan Amir. Tapi tak lama lagi mommy dah kena pergi kerja, Amir tinggal dengan ibu. Mommy harap Amir behave dan tak susahkan orang yang jaga Amir. Mommy realized lepas ni kita dah tak dapat nak spend masa macam 60 hari yang lepas. 24 jam Amir ada depan mata mommy. Agaknya Amir suka sangat tengok muka mommy ni sampai nak tidur pun susah. Mommy lagi lah susah nak tidur huhu

2 bulan pertama ni belum banyak keletah Amir yang dapat mommy saksikan, how I wish to watch you grow in the first year. Mula-mula Amir senyum masa tidur je.. Terkejar2 mommy nak capture.



Kadang2 Amir giggle masa tengah tidur. Sweet. Tak sabar nak tunggu Amir ketawa bila diagah nanti.

Tadi mommy bising2 dekat Amir because you don't to sleep, mommy was so tired and haven't eat anything -- sekali Amir looked at mommy and smile. Mommy's melted.

Banyaknya yang mommy akan miss to see nanti :(
But we have no option left. Mommy will come home as soon as I can to see you.


Mommy will surely miss the moment we've spent together...


Masa kita lepak2 dekat sofa.. macam-macam style mommy cuba nak tidurkan Amir waktu siang. Paling kuat pun Amir menguap je.... Tsk.Tsk.

Luckily Amir tidur lena waktu malam.


Masa kita golek2 bila bangun pagi, mata Amir dah buka besar.. mata mommy yang masih kuyu, rasa nak tido lagi. Hmm mata baba takyah cakap la, masih tertutup rapat *wink*


Oh Amir buah hati pengarang jantung..



Sampai di sini dulu lah mommy tulis ye.. dari pagi start draft, pukul 12 malam ni baru siap. Gara-gara mommy tak habis taip lagi Amir dok sibuk nak baca. Dah la nak baca lambat, kena belajar mengeja pulak dulu. Kalau mommy emosi-emosi lagi, mommy tulis la surat lagi k.

Amir jangan risau nak balas surat ni, Amir balas jasa mommy and baba nanti sudah memadai.

Be a good boy!!



Mommy loves u.


p/s: Sorry mommy takde lipstick merah, color nude je yang ada.

10 comments on "A letter of love"

Miss N on November 10, 2010 at 3:47 PM said...

awwwwwwwwwwww...like like like!..
sabar ye mommy..
time pregnant ni mmg patut tido puas2 sbb lepas dapat baby mmg akan restless..

mahira oya on November 10, 2010 at 4:25 PM said...

biography amir kecik nih...
amir baca ni terharu..

yienjr on November 10, 2010 at 5:32 PM said...

terharunya....
nanti bila amir dah besar kena ingat jasa mommy dan babah tau :)
skrg mommy dh kena start keja balek... take care baha syg!!!
luv u too Amir =)

deena awanis on November 10, 2010 at 5:38 PM said...

betul laa baha..i pun selalu terkejar2 nak capture time rafique smile..hihihi..

tengok dia smile,terus hilang penat kn..=)

♥ balkidz_hunny ♥ on November 10, 2010 at 5:48 PM said...

Alaaaaaaa..comelnye!
Nanti i nak buat jugak la surat utk baby I. macam sweet je kalau dia dah besar & boleh baca.
Biar dia tahu, mak dia syg giloss kat dia! :) pengorbanan mak mengandungkan dia! biar dia pikir berjuta kali kalau nak buat benda tak elok! :)

Semoga Amir jadi anak yg soleh! :) Amin!

AzUraAa on November 10, 2010 at 6:00 PM said...

hehe... comel je surat utk amir... babe, aku terharu la dgr zamil azankan amir.. hmm... semoga amir jadi anak yang baik ye...

Mrs Nageb on November 10, 2010 at 11:13 PM said...

sangat touching you baca you pun love letter ni :)

Puan nadxoxo on November 12, 2010 at 8:48 AM said...

sweet sgt mommy amir! amir jgn kecewakan mommy n baba ok, jadi anak yang baik :)

dari aunty nad :P

[ Hanie ] on November 17, 2010 at 4:48 PM said...

sgt sweettttt
kite yg ta sabar nak bace letter ni kasi habis hehehe. Harap amir tau pengorbanan dan nilai kasih syg ibu ayah die mcmmane kan... :)

♥ EeiNz ♥ on November 20, 2010 at 10:30 AM said...

be a gud boy ye amir sayang ;)

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates