Sunday, February 3, 2013

Amir and Ball


Umum telah pun mengetahui minat si kecil Amir yang mendalam terhadap ball. Mungkin disebabkan Amir ialah boy, so takde toy yang lebih sesuai masa baby dulu selain ball. Maka 'ball' juga adalah merupakan antara perkataan terawal yang Amir boleh sebut yang menewaskan perkataan 'mommy'.

Selain dah pandai 'makan' ball, Amir juga boleh shoot bola dalam net (basketball) since dia 7-8 bulan. Tapi, haruslah duduk betul-betul depan tiang gol ;p

Lesson 1: Ball bukan untuk dimakan

Amir and mommy are rawking at Sogo's children play station. Now we know where to chill out if baba works extra hours. photo 208354_1653925393450_7309404_n.jpg


Lesson 2: Itu kepala friend, bukan ball.


 photo 624642e6-4044-415a-ae8b-cc8635da3483_zps608a39f2.jpg


Lesson 3: Basketball. Aim to shoot.


Basketballer-to-be! He imitates me aiming, to shoot the ball into basket ;p photo 267723_1827272647023_5555910_n.jpg


Lesson 4: Basketball. Jarak dari tiang gol adalah 0.5cm

Practice makes perfect photo 284014_1855503672781_1409934_n.jpg

At this age, Amir dah faham concept shoot ball into the net.

Zamil Syah Jr - National basketball-er ;p photo 269971_1855502912762_8278525_n.jpg


Maka bermulalah episod Amir dan kawan akrabnya, si Ball. Di mana ada Amir, di situ lah ada Ball.



Bukan senang nak dapat babysitter, degree level ni.. F.O.C je.. photo 197820_1884839406156_4429614_n.jpg

"I think Ball is much more fun than you, Pak Cu. No offense."


The Sahur Intruder. photo 282457_1896936228569_3058872_n.jpg

"A car? No thanks, I'm happy with my Ball."


Going to football training photo 198758_1897393239994_4709893_n.jpg

Don't ball and drive!


Now basketball pulak. When can I go jog Amir? photo 409447_2583645715877_233898969_n.jpg

"Yes, I would accept the offer to play for your team with condition.. use my Ball."



... and ball again. This time the biggest one. photo 559524_2853289696808_1011607805_n.jpg

"Look, I found a giant ball!"


Having fun! http://instagr.am/p/Ilq6cuQPMu/ photo 554185_2857525402698_1396510256_32133587_663136472_n.jpg

He managed to shoot the ball from quiet a distance into the net.


Dah sudah tak nak balik pulak.. photo 375771_2857545763207_1435231162_n.jpg

"Please don't leave me!" terlalu sedih untuk meninggalkan permainan Basketball ini.


Bila Amir mula pandai berdiri tapi masih belum berjalan, Amir dah mula pandai kick ball. Tapi, terpaksalah mommy dan baba terbongkok-bongkok pegang Amir sambil berlari anak kejar ball untuk Amir kick.

 photo amirball2_zpsad71ae98.jpg

Bila Amir dah pandai jalan sendiri, baba mula ajar module lain pula. Throw ball in the air and kick! He understood tapi belum ada capability to do so, jadinya..... terjerit-jerit dan kadang-kadang menangis sebab tak dapat buat. Dah satu hal kena pujuk.... But it didn't took long for Amir to do that on his own ;)

Jalan-jalan with mommy. photo 575168_3072356733347_1547792372_n.jpg

Throw! Then, mommy jugak kena pergi ambil...


Di port biasa.. photo 543267_3099776298819_1771208499_n.jpg

Sayalah lelaki bertuah di dunia, dikelilingi balls.


Bila umur Amir menjangkau setahun lebih, Amir lebih agresif bermain ball.


Abang ni muka macho,bola pink photo 540615_3333968193470_494360368_n.jpg

Tidak kira walaupun ball itu color nya pink...


In action photo 550453_3849241994993_1263502359_n.jpg 

Thanks, Ibu tolong belikan jersey untuk Amir. Baru feeeell...



Messi in the making.. photo 254478_3849246475105_181811664_n.jpg

Oh, camera.. Strike a pose.


Bila ditanya siapakah yang bertanggungjawab dalam menerapkan minat beliau terhadap ball. Beliau menjawab "Sudah tentu baba saya"


Kuah tumpah ke nasi. http://instagr.am/p/JqapbnwPIo/ photo 532971_3013074891338_1396510256_32200570_2045727579_n.jpg

"Saya kerap dipaksa menendang bola bersaiz besar sejak kecil. Walaupun itu kekejaman terhadap kanak-kanak, saya redha"


Rise and grind! His obsession. http://instagr.am/p/JqaZWNwPIg/ photo 383434_3013068891188_1396510256_32200562_1644354652_n.jpg

Inilah yang dikatakan kuah tumpah ke nasi.


Menjangkau umur 2 tahun, dah boleh sepak bola laju-laju.

 photo amirball_zps3f0a21ad.jpg 


Bermula dengan kick ball tidak tentu hala, kadang-kadang kena muka orang dan sebagainya.. Kemudian Amir dah pandai aim arah untuk dia tendang bola. Next, Amir dah tahu throw ball in the air and kick. Kalau kena kat kipas, beliau rasa lebih gembira. Baba ajar pula passing bola. Bila orang passing dekat dia, dia kena tahan pakai tangan dulu baru kick. Walaupun foul, who cares?? And many more he has learnt from baba gradually and last night, without me realizing it, I'm amused with how he can kick, stop the ball with his foot and kick back / passing the ball. He can kick quiet hard and when baba kick even harder kena kat kaki dia, he just laughed. Ayoo. I realized dah lama tak pay attention masa Amir main bola, it become common after awhile, I thought. But he keeps progressing. That's why harini spend masa sikit and write about him and ball for future reference. Tidak pula membandingkan Amir dengan kanak-kanak sebaya dia, tapi apa yang Amir boleh buat ni dah cukup menghiburkan. And I don't mind if he's into football when he grows up. Cuma janganlah jadi footballer yang lari balik Malaysia walhal tak sampai setahun main dekat club luar negara Ouch. Atau footballer yang banyak sangat gosip ngalahkan pelakon filem *Ouch kuasa dua*

Jadilah footballer yang earn puluh ribu USD seminggu, mommy rasa nak drive Bentley lah masa mommy dah tua nanti ;p


Enjoy video Amir main football.. dalam rumah sebaik takde barang yang pecah. Selain boleh kick ball, Amir juga boleh jadi tiang gol yang bergerak bila bola datang.


3 comments on "Amir and Ball"

MissRhana on February 3, 2013 at 7:19 AM said...

Go Amir ! hehe. Clever boy

ayza ukashah... on February 3, 2013 at 4:32 PM said...

Amir and emir same je minat

NOR NADIA on February 4, 2013 at 10:10 AM said...

Hye, I've been quiet a silent reader of your blog so far. Enjoy your reading about Amir and your family. Do continue writing and good luck for your second baby :)

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates