Thursday, May 17, 2012

Kindy Survey - early childhood education


Memandangkan usia Amir yang semakin lanjut ;p - bakal menganjak ke 2 tahun pada bulan September yang akan datang. Maka, kami mengambil keputusan nak hantar Amir ke playschool dalam masa terdekat atau selewat-lewatnya awal tahun depan.

Kriteria yang paling penting untuk pilih kindy ialah - Distance and convenience. So first step, kami survey kindy yang ada berdekatan rumah seperti Genius Aulad, CIC, Brainy Bunch Islamic Montessori (BBIM), Little Caliphs. Tapi terpaksa eliminate Genius Aulad sebab untuk 4-6 years old, and CIC untuk kanak-kanak bermula 3 tahun tapi dah potty training. Kami doubt Amir dah boleh independent without diaper by early next year.

So, two options left - BBIM and Little Caliphs. Survey kami ni focus pada kindy yang ada daycare sekali. Boleh hantar pagi-pagi dan ambil petang - full day program.


Last Monday, dah pergi tengok BBIM cawangan Bandar Tun Hussein Onn. Tempatnya okay, cikgu friendly and seronok tengok kids makan sama-sama, main sama-sama. Early this morning, ada study sikit pasal these two kindy from their websites.



Website
http://islamicmontessori.com/bbimwp/
http://www.littlecaliphs.com/index.html
Founder
In January 2008, Mohd Fadzil Hashim bravely embarked on the New Year by purchasing their first kindergarten in Kajang. With a dream of an ideal world held very close to their hearts and supported by the strong desire to give back to the community, their first kindergarten was developed with so much thought and such care to become their children’s and their children’s friends’ dream school, and then later to act as the pilot for the BBIM franchise.
In 2003, The Little Caliphs Program was founded by Hajjah Sabariah Faridah Jamaluddin and her husband, Haji Roslan bin Nordin. The first is the academic author, whilst the later is the business author of the program.
Overview
Discovered in Italy by Dr. Maria Montessori over a hundred years ago, the Montessori “method” is an exceptional system which introduces unique ideas to children utilising materials, teaching them new concepts in an independent yet structured environment; establishing learning situations where peer interaction plays a crucial role in conveying and reinforcing the concepts being taught; and accomplishing all of this in a way that is, to the children, incredibly FUN!
The Little Caliphs Program (TLCP) is an Islamic-English-Creative pre-school program that helps pre-school children to realize their best spiritual, cognitive, socio-emotional and physical potential.
Mission
·      To produce a new breed of dynamic Muslims with Al-Quran and Hadeeth as their true guidance in life.
·      To produce a new generation of Muslims who are able to converse fluently in English.
·      To be a leading centre in mass producing qualified and trained educators in Islamic Montessori for the worldwide market.
·      To be the preferred brand of early childhood care and education institution for Muslim parents worldwide.
·      Our mission is to instill the LOVE of Islam and knowledge to young children
·      To give young learners a wonderful and effective learning experiences using best practices in early childhood education.
Starting Age
18 months – 3 years old (Playhouse)
3 years old (
Full day Programme
Play school + Day Care
(9 hours)
Play school + Day Care
Curriculum
For playhouse:
·      Early Language: Beginning, Enrichment & Extension
·      Early Numbers: Beginning Concept of Counting
·      Early Islamic: Exposure to Islamic Lifestyle & Daily Practices
·      Movement Exploration: Large & Refined Motor Skills
·      Practical Life: Care of Self (e.g. Training for Bathroom Independence) & Care of the Environment
·      Functional Independence: Beginning Responsibility & Completion of Work Cycles
·      Grace & Courtesy: Living in Community with Others
·      Socialisation: Beginning Social Membership
In General:
The subjects offered under The Little Caliphs Program meet the requirement of Pre-school curriculum published by Malaysia’s Ministry of Education, and more.  The subjects are listed below:
    Hafazan
    Iqra'
    Islamic Studies
   Islamic Mannerism
   English Language
   Bahasa Malaysia
   Mathematics
   Science
   Art and Craft
   Practical Life
   Physical Education
            Computer Appreciation

Fee Structure
(Full Day)
Annual Registration : RM1060
Monthly Fee : RM620

Annual Registration : RM??
Monthly Fee : RM350

Campuses



My review:

Background founders bagi kedua-dua kindy ni memang impressive. Idea yang diorang cuba ketengahkan berkenaan early childhood education, Islamic and English combination pun sangat bagus. Bila baca pasal diorang, kita pulak berangan nak jadi founder kindy kan...

In my opinion, approach yang digunakan BBIM iaitu Montessori sangat convincing berbanding Little Caliph. In fact, bila go through both websites, lebih banyak content and info di website BBIM berbanding Little Caliph. Especially BBIM's website talks in details pasal program yang diorang offer - playhouse and others.

Masa pergi BBIM haritu, memang dah certain akan masukkan Amir kat sana. Tapi bila tahu fee Little Caliph, half from monthly fee di BBIM, ada second thought jugak. Yelah, kalau la dapat berjimat sedikit sekarang, simpan untuk future education pulak. Tapi hati masih berat pada BBIM sebab lebih dekat dengan rumah.

Kesimpulannya, masih belum ada keputusan. Masih difikir-fikirkan lagi :)


20 comments on "Kindy Survey - early childhood education"

AdamSofiya :) on May 17, 2012 at 12:51 AM said...

aku pon dok survey2 school untuk adam, memandang budak tuh suke sangat main & belajar...tp area KJ tak banyak choice pon..sedikit sedey..

bagi aku dedua pon ok from ko punye infolah. tp tuh lah fees die beze banyak, but if mampu ape slh kan spend more on amir punya education.

harap berbaloila dengan ape yang kite keluarkan.

♥ balkidz_hunny ♥ on May 17, 2012 at 3:17 AM said...

Good research!
once i dah balik menetap kat sana balik nanti, i boleh tanye experience u plak :)

jijoAlgojo on August 3, 2012 at 1:56 AM said...

Brainy bunch kat area putrajaya mmg sangat2 teruk.... kat tempat lain mungkin ok ... in fact their cikgu selalu berenti ...kejap lagi masuk cikgu baru.... budak2 pun pening... selalu x cukup staff utk handle student yang ramai diorg ambik... they more to business la... little calipdh pulak... satu-satu kelemahan diorg takder daycare macam brainy bunch.

UF on August 28, 2012 at 3:06 AM said...

jijoAlgojo - saya baru ingat nak register my daughter kat BBIM Putrajaya. You dah complained kat their Principal pasal all the problems tu?

myRRa on October 4, 2012 at 3:50 AM said...

now they still having problem w cikgu yg quit ke? oh my, i br gi bbim putrajaya utk enroll my 2yrs son for full day programme. any comment or review pls share. tq.

ilhamsuci on November 19, 2012 at 7:18 AM said...

Totally agree with jijo. Bbim i think more on biz, every event yg dorg anjur semuanya berbayar. Started from their spory day, pay rm100, little scientist rm80 etc. x igt dh ape lg g i bayar. Latest for graduation day, even my daughter yg non graduate pun kena byr rm145. Progress pun x byk, so next year plan nk hntr p pra sekolah biasa je.

Mama Cyg on November 27, 2012 at 9:25 PM said...
This comment has been removed by the author.
Nur on November 27, 2012 at 10:37 PM said...

i ada jumpa blogger tulis pasal her survey kindy area BTHO

http://azzamoro.blogspot.com/2011/12/tadika-di-bandar-tun-hussein-onn-btho.html

Mama Cyg on November 27, 2012 at 11:21 PM said...

ooh i ada survey jugak kt azzaro da text dia cuma tunggu dia update pasal krista tu.ada 1blog komen pasal bbim rasanya..kt btho..u ada tgk tak blog tu?
http://ineedtoblogmyself.blogspot.com/

divenuts on November 29, 2012 at 7:50 AM said...

Assalamualaikum, saya Hazri fm rawang, plan utk hantar puteri sulung saya ke newly open bbim rawang campus for 2013 session. But setelah terbaca few negative comments on bbim, hati dah jadi berbelah bagi.. wonder ir the problem with bbim ony applies to to bbim putrajaya or its a common thing throughout all bbim branches?

Salam

Mama Cyg on November 30, 2012 at 11:49 PM said...
This comment has been removed by the author.
Evil King on December 1, 2012 at 12:53 AM said...

salam, saya salah seorang parent yg hantar ke BBIM Putrajaya...saya akui mmg berlaku pertukaran guru namun bagi perkara tersebut tidak membantut perkembangan anak2 saya. saya telah hantar 2 org anak perempuan saya...alhamdullilah byk perkembangan positive yg berlaku di dlm diri mereka. Sebagai seorg bapa itu yang ingin sy carikan...duit boleh dicari tapi jika sahsiah anak2 ini klu tidak dibentuk dari skrg mungkin byk kos akan dilaburkan pada masa akan dtg....seronok bila ada ank kita ajk kita sembahyang bila tiba waktu sembahyang...saya sudah merasai...anda bila lagi?

Mama Cyg on December 2, 2012 at 8:36 AM said...

kindie hunting http://akulahputeriraja.blogspot.com/

Mohd Amrizal Ibrahim on December 18, 2012 at 6:26 PM said...

Tertarik dgn review yang diberikan oleh semua.

Saya dah ade experiance hantar anak ke BBIM.. dah setahun anak saya hantar ke sana.. mula2 hantar 2 orang anak... seorang 3 tahun seorang 4 tahun..

Kendian tau x... mula2 anak 3 tahun tu ok ke sekolah.. last2 dia mmg x minat langsung ke BBIM.. 3 diklasifikasikan sebagai toddler..last2 dapat tau auntie/teacher kat BBIM tu cubit dia.. mmg angin gak la.. bayar mahal2 anak kena cubit

Manakala anak yang seorang lagi 4 tahun.. mmg dari segi English mmg bagus la.. lagi fluent dari Malay skrng ni..dan dari segi attitude ade peningkatan.. dan dari segi keyakinan ada peningkatan juga.. pandai letak kasut kat shoe rack.. lebih berani.. tp malangnya dari segi education nampak ke belakang sikit berbanding anak yang belajar di Lil Caliph. Agak lembab sistem pembelajarannya...

Tapi nak salahkan BBIM x boleh gak, pasal penerapan diorang berbeza dgn sekolah lain.. Montessori.. fun learning.. padahal kat rumah dah banyak fun dah.. huhuhooohoo..

Plus, macam komen di atas.. graduation pun kena bayar.. padahal bukannya dia graduate pun.. sukan kena bayar lebih RM100.. pergh suma pakai duit..

Lagi satu yang saya x suka, cikgu dia x tutup aurat sepenuhnya.. berbanding dgn little caliph.. aurat tu sepatutnya diterapkan sejak dari kecil.

So..tahun ni decide nak hantar ke Little Caliph..dengar banyak komen positive anak hantar kat sini..


effy wasyra on January 21, 2013 at 6:00 PM said...

Salam,sy baru jer hantar anak this year..hantar preschool..bg saya pasal cikgu selalu bertukar2 tu normal utk tadika..even sekolah pun selalu bertukar cikgu kan.. Memula hantar my daughter kat situ 2-3 hr la dia menangis x nak gi school,tp since last week dah okay,x nangis dah..alhamdulillah,lega skit hati..pasal sume kena bayar tu,rasnya nothing comes free kan..tentang perkembangan anak2 plak,BBIM dah bgtau dlm fine print borang registration yg development between children is different,ada yg cepat ada yg slow..bergantung kepada kanak2..kat sekolah pun mcm tu juga,sbb tu kementerian asingkan ikut kelas..bg sy kita as parents kena help development anak2 kita sendiri juga,x leh lepas 100% kat sekolah..10-15 min pun dah cukup..ini pandangan sya la..

My Love.. on November 12, 2013 at 12:53 AM said...

saya baru 6 bulan hantar anak ke BBIM gombak..and plan nak anta ke BBIM KL Sentral..


Kenapa ada banyak komen negatif pasal BBIM ni? tp bagi smua parents, beside anak2 boleh speaking...boleh baca terjemahan surah in english (xtau drg paham ke idak) ...mcmana nak bacaan Iqra'? adakah anak2 diberi pendedahan?

Harap membantu...

siti aishah on August 12, 2014 at 12:51 AM said...

I have bad experienced with bbim...
Ank selalu kena cubit.. aunty yg tidak profesional..

najah salwa ismail on October 3, 2014 at 5:28 AM said...

Salam...

Sy br consider nk antr anak kt BBIM Putrajaya. But with all the positive & negative feedback, I think have to think further.

ummi zara on November 7, 2014 at 6:07 PM said...

Betul ke BBIM mcm tu? Saya baru tengah fikir nak masukkan anak sesi tahun depan...husband cakap try dulu kalau tak ok tukar...hehe

the hanger on June 10, 2015 at 7:08 PM said...

nak share pengalaman bkenaan staf BBIM

dua kali ke BBIM di TSB Sg Buloh,

Saya ke sana utk visit the place,
tengok2 anak2..masa tu bawak anak sekali umur 1.6yo.
Mula2 ke sana,
sy jumpa dgn staf,bernama Umi xsilap saya,
orang nya ok,ramah bila sy ajukan soalan mengenai kelas,aktiviti,jadual harian.
Dan kelihatan dua lg staf,seorang staf muda,manis,ramah,sy nampak dari gayanya dia memang suka kan budak.
very soft spoken,
budak2 pon suka dgn dia.
Dan satu lg,staf berbadan agak plummy,
sy tengok dia tgolek dlm bilik tempat tido depan kipas sambil menekan2 handphone,..
dia je tgolek,yg lain melayan anak2,dan Umi melayan saya dan anak.

Kali ke dua saya ke sana,
untuk mhantar anak pada hari pertama jam 7.15 pagi,
Staf yg tgolek sy lihat haritu yg buka pintu,
Tiada warm greeting(sy tak minta pon suh buat coffee ke ape)
sy masih diluar pintu,tiada salam,dia tanya,
ni hari first day kan..
sy jawab..a'ah..
then dia tengok sy,sy tgu dia,nk jemput masuk ke...
dari pergerakan dia ,seperti suruh sy tinggal anak dannn BALIKKKKK.
sy yg tsenyum2,tsengih2..siap cakap boleh sy masuk..
baru dia benarkan sy masuk.

Itu satu part,
10 minit sy disana,nak tengok samada anak boleh sesuaikan diri ke tidak,
staf bkenaan duduk bsandar didinding depan kipas angin sambil beri arahan menjerit pada kanak2 disitu.,.,tapi ditangannya menekan2 smart phone.

ALIAAA!!
SIT DOWN!!
SHARE TOYS WITH YOUR FRIENDS!!!!
Tiada konsep approach dgn anak2,dia sekadar beri arahan.Ya Tuhanku!Ini baru sy lihat,diblakang sy,apa yg akan jadi ya.
Saya rasa Alia tu dalam usia 3 tahun barangkali,
adakah itu cara BBIM staff berkomunikasi dgn kanak2 disitu?

Saya agak terkejut,
mungkin perkara ni saya akan bawa ke HQ,
staf sebegini tak diperlukan di BBIM
walaupun dia bukan menjerit pada anak saya,
tapi perlakuan dan tingkah lakunya,anak2 ini yg melihat,
mereka akan tiru,dan sy sebagai ibu melihat kelakuan cikgu seperti itu memang amat menyedihkan.
ramai lagi diluar sana yg boleh btutur lembut,suka kan pada anak2..
kalau setakat nak duit masuk bulan2 tapi duduk bsandar didinding depan kipas angin sambil beri arahan pada anak2,
better keje jadi warden penjara/sekolah henrey gurney.

Tapi saya puji staff lain,dan konsep pembelajaran disana.
Anak sy happy.


p/s : berbeza dgn apa yg sy lihat di uk,
cikgu Early Years,cara mereka approach kanak2 sgt berbeza,
mereka peluk,cium,ini yg sy lihat semasa mereka ada field trip di London,
di kelas,
cara mereka sgt berbeza,penuh kasih sayang,tiada jerit,ada,tp ada cara nya kalau nk marah..
saya bkerja di international school,cikgu local dan foreigner sgt berbeza,
sangat2 berbeza.kalau guru local,dia memang akan marah(kenapa buang sampah?ambil dan buang!!!),berbeza dgn foreigner,dia akan tanya dan bg solution (spt ambil sampah itu,cari mana bakul sampah, dan buang)sambil beri guide,smbil tunjuk one by one pd kanak2)



Norlie
Sg Buloh

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates