Wednesday, September 12, 2012

2nd Pregnancy: Antenatal Checkup


My first checkup with Prof Hashim at UKMSC was on 13 Aug. Before even deciding untuk checkup dengan Prof Hashim, sibuk google pasal dia kat blog orang lain. Bukan sebab ada bad history with him, tapi saja nak menguatkan lagi confidence untuk choose him as my gynae. Macam dia heran sangat kan .... :p

So, hasil google ialah ... ternyata Prof memang seorang yang sempoi dan lawak. Okay, saya memang suka yang sempoi-sempoi aje. Teringat baca satu entry one of his patients... she said first checkup, bila dia bagitau je last menstrual period date, Prof terus bagitau EDD. Hebat! Tapi siap terfikir, mungkin sebelum tu ada patient LMP sama kot hehehe

Tapi bila saya punya EDD pun dia selamba je jawab begitu sahaja. Okay, Prof bukan sahaja gynae yang kelakar tapi juga pakar matematik!

At 9 weeks pregnancy, berat badan naik 3-4kg. Okay lah.. Kalau dulu entah kenapa happy bila lebih banyak berat naik, now it's okay kalau naik sikit2. Sedangkan kita tahu baby baru berapa cm, mak je lebih-lebih ;p


Nah, ini adik Amir ...

Photobucket



Baru je 2.5cm masa ni.. Kepala and badan dah formed, tapi tangan and kaki baru je keluar tunas (bud). Dekat kepala baby, ada yolk sac.. Prof kata, kalau ikut kata orang kita inilah menjaga baby dalam perut.


Tadi, ke klinik nearby. Alang-alang bawak Amir, we decided nak kasi dia tengok baby. So, kami pun buat ultrasound scan. Orang suruh dia tengok kat screen if nak see baby, dia sibuk tengok kat perut mommy sebab doctor tengah tekan-tekan.

Maybe sebab dekat screen black and white, dia boring. Sibuk nak turun. Tinggallah mommy and baba yang enjoy tengok baby. Now tangan and kaki dah form. And baby sibuk bergerak-gerak, usik telinga lah.. angkat tangan lah... Speechless.


Photobucket

Bila tengok album ultrasound Amir dulu, masa 13 weeks kami dah nampak anu nya hehe Tapi doctor cepat-cepat kata tak boleh tau gender baby lagi. Kitaorang keluar bilik doctor, gelak-gelak. That was so obvious la doctor! Hehehe.. 3 weeks after, doctor pun confirmkan it's a boy!

Tapi tadi tak nampak lagi ... Hmmmm ... Hehehe dalam diam mommy harap girl. Rasanya baby kalini a bit smaller compare to Amir. Masa ultrasound Amir, selalunya his measurement 2-3 weeks more than actual. This time baby's measurement memang on time. But it's fine :) Mestilah different .. kan baby 'different' from Amir kan? baby kan? ;p


6 comments on "2nd Pregnancy: Antenatal Checkup"

misha.w on September 12, 2012 at 6:37 PM said...

tacing nye babe tgk ultrasoun adik amir tu. :)

take care ok.

balkidz_hunny on September 13, 2012 at 1:11 AM said...

Amir nak ade adik dah?
Alahaii, comelnye lah.

Take care Baha!
Congrets! :)

Noorly A Puad on September 14, 2012 at 12:50 AM said...

Jemput ke blog saya.Inginkan tip2 tingkatkan penghasilan susu, kunjungi http://mamahazeeq.blogspot.com/

Nur on September 14, 2012 at 9:52 AM said...

misha, thanks a lot! u take care too :)


balkidz, itulah dah nak ada adik dah dia.. tapi dia pun mcm baby lagi, clingy ;p

Puan Jiha on September 18, 2012 at 12:50 AM said...

congrates dear...

heheh Aqeef lg la....die sibuk dok membebel ngan nurse la ape la....die tak heran pon doc tekan2 perut ibu die ni

Noli@Ibu Wafa on September 21, 2012 at 1:59 AM said...

tahniah..take care yer :)

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates