Sunday, May 26, 2013

Amir & Umar Senyum + Umbilical Hernia


 Bukan senang nak ada peluang / mood nak write entry. So, kita sekali kan lah semua cerita yang terlintas  hendak ditulis.


Ini Amir masa kecil..


Terkejar-kejar mommy nak capture gambar ni..


One of the best pic yang Amir tengah smile. Behind the scene, berpeluh-peluh nak buat Amir senyum.

Tapi usaha tu mmg berbaloi sbb lepas pada gambar2 ini, setahun jugak mommy tggu Amir senyum nak ambil gambar kerana most of your pic adalah seperti di bawah...


Masam.

Lain pulak peel adik Amir. Payong mommy ni memang senang senyum. Mommy cakap-cakap sikit je dia senyum


Paling suka bila Payong senyum, mata dia sepet.

Tapi Amir, menjelang usia 2 tahun, dah faham instruction, bila suruh senyum masa ambil gambar, bukan main dia senyum.. Skrg xpayah suruh dia dah tau kena senyum when the camera s ready



Amir sekarang bukan main suka pegang / pangku Umar. Dan setiap kali pegang dia suruh ambil gambar

Sampai tergolek Umar...


Kadang-kadang mengamuk jugak so kecik tu..


Amir pulak kata "ambil picture banyak-banyak"

Seronok tengok peel masing-masing especially Amir yg protective, orang nak pinjam adik dia pun marah.


Pagi-pagi bangun tidur, Amir akan sibuk panggil Umar - nnt dia kata 'comel-comel budak tu!' Hahaha 


It's my prayer their love will keep growing and last forever.


The boys.

Last Saturday, checkup n injection for Umar. To my surprise Umar has gained 1kg from last month. Panjang nye tak bertambah, melebar aje agaknya. Now berat Umar dah 6.4kg - maybe normal for 3 months old baby - berat Umar masa lahir was just 2.4kg, so I'm one happy mommy.

0-3 months

Speaking about Umar, masa betul-betul habis pantang, I noticed pusat dia macam terkeluar. Bila tekan ada bunyi 'blup'. Huhuhu Bila tanya doctor, he assumed it was umbilical hernia - dgr hernia ja mak takut ok. Umbilical hernia is 
acongenital malformation of the umbilicus. Ada yg tanya ko tak tuam ke etc, according to dr ni mmg so called defect bukanlah sbb tak tuam. In fact dr kata ini adalah common among babies, kebanyakkan case mcm ni akan disappear sendiri. Unless selepas satu tahun still ada barulah doc akan advise further - solution nya maybe operation. Bila tanya dr what we can do for now, doc kata dulu orang tua suruh letak duit syiling atas pusat tu Tehehehe

Gelak juga tp kami buat jugak, ambil syiling then selotep atas pusat ;p Lama- lama dah malas nak buat. Tapi, masa Umar umur 2 bulan setengah pusat umar looks nornal! Alhamdulillah. Honestly risau tp bila jumpa doctor 'ni normal ni, kalau anak 5 sorang mesti kena' hehe
Lagipun Umar masa baby memang suka meneran, lagilah terkeluar pusat tu.

Itulah cerita si payong mommy, masa lepas lahir, bila paeds check thoroughly sbb dia prem baby, doctor found something - a tiny hole atas sikit dari anus, they suspect spine defect. Allahuakbar, risau betul. And we didnt share much with others and pray hard takda apa2 yg major. I saw the hole too, disebabkan umar mmg halus sgt masatu so that hole visible jugaklah. Until senior paed took a 2nd look and she said it's nothing. Phew. And I think until now everything seems normal.


And my Intan, Amir, makin beso makin banyak akal. Dah pandai mintak toys, pantang jumpa. Selalunya baba lah yg kena and everytime i see it i akan membebel. So the next time dia beli, dia pesan dgn baba 'jgn show kat mommy, nnt mommy marah'

HELLO.... Baba pun membebel and most of the time kitaorg membebel sama-sama. Dan Amir buat muka tak fhm je sambil explore his new toy.

Bila orang marah nnt dia kata 'amir shayang mommy'

Aduhai, dah habis idea nak trick dia.


Ok it's sleeping time, not that i'm going to bed now tp Amir nak tidur memang ada je hal dia.. Heuheu

3 comments on "Amir & Umar Senyum + Umbilical Hernia"

Allene on May 26, 2013 at 7:22 PM said...

cute nya bila umar n amir pakai bju sama.... =)

aThidEaN on May 26, 2013 at 7:34 PM said...

bestnya tgk pakai baju sama2
so handsome both of them.

alhamdulillah Umar is well xde apa2 masalah dgn tiny hole tu. glad to hear that.

Puan Jiha on June 5, 2013 at 2:35 PM said...

alahai so sweet Amir & umar

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates