Tuesday, May 28, 2013

Breastfeeding with comfort and joy


Tajuk mcm nak tulis best practice pasal breastfeeding kan.. Padahal, tidak.

Cuma nak record experience breastfeed umar compare to Amir, mana yang baik dijadikan teladan.

Basically, 1st and 2nd kid ni situasi nya almost similar. Amir and Umar masa mula2 susah nak latch. My assumption was, patutnya baby akan start suck thumb as a practice to suck nipple masa 38 weeks - dah dua-dua tak menyempat nak keluar masa 37 and 36 week respectively. Dan Amir & Umar ni baby jaundice, memang tidur je kerja dia. By the time bangun perut agaknya dah lapar, mula2 kan susu sikit so mereka seperti frustrated bila suck tp tak banyak dapat hasil. My assumption lah...

Biasa kita dengar orang pesan, direct breastfeed baby especially masa mula-mula. Masa Amir memang most of the time direct, takut nak bagi botol nanti baby confuse etc. lesson learned, mungkin kebetulan case amir bila mommy masuk kerja dia refuse bottle causing inconvenience pada babysitter so this time I plan untuk biasa kan aja Umar dengan bottle. Mungkin I tak pernah experience baby yg confuse teat menyebabkan mereka tak nak nipple instead prefer bottle - tapi I percaya bahawa baby jugak mempunyai taste yg tinggi - nothing beats mom's teat teeheee

So masa Umar ni awal-awal lagi I dah start pam, bukan nak buat stock pun tapi Umar pun asyik tidur and my intention to stimulate milk production. Hasil express tu I guna masa 'mommy seriously needs a break!' Pantang sendiri, macam-macam nak buat. Sampai petang dah penat, bila malam apetah lagi. So it's time for baba to take turn - it's their bonding time too. Bila minum dari bottle Umar cepat kenyang and cepat setel down. Syukur jugak sebab I dah start pump dr awal walaupun ada yang say No to me, and told me to feed him directly - Umar was admitted to hosp due to jaundice and mommy tak boleh stay, so I dah ada ready stock untuk tinggalkan di hosp. I personally think, buat aje lah stock dari awal manatau kita pun ada waktu tak sihat sekurang2 nya kita boleh lagi supply milk for baby.

Actually i bukan lah jenis yang produce susu bila pam boleh dapat berbotol-botol. Masa Amir dulu hampir seminggu baru susu betul-betul pekat, masa hari ke-3, bila pam susu (sbb baba nak bawak amir check jaundice) kedua-dua belah dapat 20ml saja. Sekali hadap aja tu. i noticed ada jugak ibu yg dah start produce susu yg banyak walaupun baru berapa hari. It's okay lain padang lain belalangnya. So masa Umar, bila perasan dia dah start kuning2 I pun start makan lobak putih. The next day memang susu pekat dan banyak, lebih awal berbanding masa Amir. Selain tu I consume ESP and Alfafa as well as Horlicks, cakaplah apa saja yg possibly membantu untuk increase susu, semuanya cuba. I'm happy with my production, again tidaklah berbotol-botol sekali pam, I tidak perlukan freezer lagi sebab fridge kat rumah masih mampu untuk store. Tapi cukup buat umar. I start buat stock for Umar mungkin kurang dari sebulan sebelum mula masuk kerja. Bukan tak pam, I regularly pump tp for reasons that I mentioned earlier, hasil pump tu I guna untuk kegunaan seharian - contohnya harini dapat 3 botol esoknya guna 2 botol. Risau pada mulanya but I just keep going, buat mana yg termampu dan tidak stress sangat pasal nak buat stock. 

Pendirian masing2, ada yang kata begini begitu.. Ada yang terlalu mengangkat tinggi cara dia breastfeed anaknya sampaikan cara orang lain tidak betul. Ada yang risau sangat terpaksa campur now I cannot say that I exclusively bf my baby - apa yang kita nak sebenarnya.. Title 'fully breastfeed', 'exclusively breastfeed' atau niat ikhlas nak susu kan anak kita sendiri. Cuma ada segelintir yang terlalu obsess dengan beeastfeeding ni, walhal orang lain pun breastfeed jugak. Actually, i've got the utmost respect for mothers whom exclusively breastfeed their children. Memang bukan kerja mudah. Cuma bila ada yang suka condemn cara orang lain, tu yang tak best tu...

Anyway, the never ending story hehehe

Actually I tak pandai susu kan baby sambil baring especially besar-besar Umar. Masa Amir dulu, i got up and duduk kat sofa but it was very tiring. Sakit badan esp kalau salah duduk ka. So kalini I cuba lah improve yang itu, so i cari appropriate chair for nursing. Cari punya cari, berkenang dengan Poang Armchair Ikea - yang boleh rocking.


Sangat selesa. Dia ikut postur badan kita bila duduk. Banyak kali tertidur kat kerusi bila susu kan umar, kadang-kadang Ami databg kejut. Ada sekali Amir datang kejut, it was 4 o'clock in the morning. Amir kejutkan 'mommy bangun lah.. Amir dah bangun ni' hehehehe Maksudnya cukup selesa lah untuk terlelap atas kerusi tu dan tidak menyebabkan badan sakit. Tak sabar nak tunggu Umar besar sikit, boleh bf sambil tidur, pandai-pandailah engkau cari sendiri ye nak. 

In order to keep my pumping schedule in place, all the machines is always in ready mode. So, kat office i pakai double pumping and kat rumah single sbb selalunya pump masa susu kan umar. Dan satu lagi manual so bila kat luar senang nak pump xperlu cari power source. Fyi, the only pump that I owned is the manual pump Teeheee yang lain semua loan, memandangkan mereka tidak lagi memerlukan machine itu buat sementara. For hygienic purposes, pakailah aksesori sendiri, share machine saja. I paling suka spectra dwi, double. Thanks, Zaila! 

In summary, dlm hal breastfeed ni ikutlah keselesaan masing-masing. We should enjoy the moment not to put much pressure on yourself. Ada orang yang unfortunate, nature of work tak macam kita yang boleh pump selang 3 jam. Dan cuba tidak compare hasil kita dengan hasil orang lain, nama pun rezeki. 

So, be happy! :)



2 comments on "Breastfeeding with comfort and joy"

aThidEaN on May 28, 2013 at 6:53 PM said...

100% sokong. ikut pandai dan selesa sendiri.

Rinah Sha on June 2, 2013 at 7:40 PM said...

sokong.. janji susu cukup untuk Umar :)

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates