Tuesday, June 18, 2013

ALIMKids Playgroup


Beberapa lama dahulu sibuk cari playgroup untuk Amir. The first place we went to, tak berapa nak berkenan. Now bila dah jumpa, lupa pulak nak update kat blog. In fact Amir dah habis pun satu module drpd ALIMKids playgroup ni.

Kalau tgk di website ALIMKids, ada banyak branch yang run playgroup during weekend. Yang kami pergi di Saujana Impian, Kajang.

Untuk yang tak certain samada nak enroll atau tidak boleh datang trial class dulu. Like we did. Cuma RM30-35 per class.


Ready untuk buat art.

Selalunya kelas dimulakan dgn;
-doa
-baca buku cerita
-belajar ABC using phonic song
-belajar tulis alphabet - i think technique Montessori
-nyanyi2 lagu
-art class
-main parachute atau other games like music box
-lepas baca surah an-nas, recite syahadah, student akan salam teacher and dapat sticker
-jamuan ringan for students

Amir sibuk painting.

Are u really ready for school Amir? Sob sob sob

So memandangkan kami suka dgn konsep Islamic English maka kami terus enroll. Jadi, trial class tadi terus jadi free. Dlm satu module ada 8 syllabus maksudnya ada 8 learning weeks. Playgroup ni adalah untuk mommy & child, only mother is allowed to accompany the student. Sbb nanti mommy pun kena berjoget2, malulah kalau ada orang lelaki kan ;p

Dah register, dapat uniform..

Amir's art





Permainan favorite budak-budak ni...


Atau free activity iaitu berlari tidak tentu hala ;p



Masa mula-mula semua malu2, lama sikit terus haru-biru..

Ambil alphabet dari Teacher Rose nak belajar tulis

Ni pulak tengah nyanyi phonic song sambil buat gaya flamingo..

Selalunya, bila nak pergi school Amir, Umar kena tinggal di nursery. So bila dalam kereta Amir akan request nak pegang Umar lepas tu 'mommy take picture.. Banyak-banyak..'


Ni lepas Amir habis school..

Kadang-kadang ada jugak homework teacher bagi buat kat rumah..

Tak sampai 5 minit pun color lepas tu 'mommy buat la.. Amir penat la'

And for the last class in each module, selepas belajar macam biasa, akan ada ceremony menyampaikan sijil graduasi.


Dan disebabkan oleh hari itu ialah graduation Amir, Umar pun sibuk nak ikut


Dan akhir sekali majlis makan-makan.. This time buat potluck instead if diorang prepare makanan. Maka ibu-ibu dikehendaki membawa makanan.. Which means, bagi saya maksudnya ialah pergilah order kat kakak rumah bawah tu ;p



So is Amir ready for school already? Yes, bila tanya dia memang semangat nak ke school TAPI...

'Amir nak mommy ada.. Amir taknak Teacher aja'

1 comments on "ALIMKids Playgroup"

Mrs Nageb on June 18, 2013 at 6:54 PM said...

goodboy amir :)

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates