Friday, August 27, 2010

Admitted to HUKM.. AGAIN!


Sekali lagi di diagnos sebagai Threatened Preterm Labor - sebab tak deliver jugakkan still digelar sekadar 'ugutan'.

3 hari warded, 2 hari sebelum tu I was contracted every 5 minutes. Luckily rasa sakit for few seconds sahaja. So I waited until the pain become more intense. Petang Selasa, macam ada wet sensation, when I checked memang basah pun. Tunggu lagi since I can bear with the pain.

Sehinggalah pagi Rabu, contractions keep coming maka sebelum pergi kerja singgah lah emergency di HUKM for checking purposes, to be safe. Macam biasa, hipotesis kita ialah mesti tidak ada apa-apa dan boleh balik. Macam biasa jugak, hipotesis di tolak dan pencipta hipotesis ditolak masuk ke ward. Masa tengah tunggu giliran kat emergency ward, saya menyaksikan seorang patient yang memang dah dekat nak labor sangat. Lutut menggeletar. *Kalau boleh janganlah saya datang emergency dengan keadaan yang sakit sangat.*

Kalini doctor memang allow labor since dah 34w, tak macam 31w dulu whereby doctor prescribed medicine to stop contraction. Tapi masih belum ada dilation. Memang berdebar! Betul ke kamu nak keluar ni? Tak nak main tendang-tendang tulang rusuk emak lagi kah?

Justeru menghunilah saya wad selama 3 hari, 2 malam. Sebaik wad jauh dari labor room yang bisa memberikan igauan ngeri.

Malam pertama, contraction memang kerap. Maka banyaklah aktiviti 'seluk-menyeluk' berlaku sekitar malam sehingga ke pagi. Tapi, masih takde dilation! Seorang patient yang sama-sama kene tolak dari emergency ke wad pun dah bersalin. Huhu.. Tapi dia dah full term and air ketuban dah pecah. Manakan sama dengan saya budak hingusan berusia 35 minggu ni.

So doc advise tak perlu poke for delivery, selagi takde dilation, amniotic fluid pun masih intact, adalah lebih baik tunggu at least sampai full term. Dengar kah awak nasihat itu wahai anakku? Jangan risau pasal duit raya, raya haji nanti kite collect la..

My condition seems much better on the second night. Saya pun dah boring menunggu kat hospital, lebih baik tunggu kat rumah sambil menonton DVD dan tak perlu memakai baju dan kain besar seperti di bawah:


Pagi tadi (3rd day), lepas doctor check dilation pun takde lagi, I suggested i tunggu kat rumah je, their concern is premature baby boleh keluar walaupun tak fully dilated.

Hope dijauhkan dari kemungkinan itu. Now, it's bed resting time.

11 comments on "Admitted to HUKM.. AGAIN!"

Mrs Nageb on August 27, 2010 at 1:50 AM said...

take care dear :)

thezaila on August 27, 2010 at 2:14 AM said...

hope everything will be fine... amin...

Miss N on August 27, 2010 at 2:27 AM said...

ur baby tak sabar nk tgk mama die ni..

take care baha..
kalo i kt kl, dekat je i nk g lawat ni..hukm is near to my grandma house..

`BaHa` on August 27, 2010 at 4:11 AM said...

thanks all!

baby nye tak sabar, mak nye tak ready kot.. ;p

Ainul on August 27, 2010 at 7:44 AM said...

baha, take care ye..biar baby kuar dgn selamat & mama nyer pun dh ready.

AyureQ on August 27, 2010 at 10:04 AM said...

yang, kondisi kita adalah sama! me admitted again jgk mcm u. adeh. but now dh discharged blk :)

Mummylicious on August 27, 2010 at 4:38 PM said...

banyak alfatihah.when the time comes, the time comes...dont think any mummy will ever be ready to be a mummy.

goodluck! ingat! breathe in breathe out!

`BaHa` on August 27, 2010 at 7:04 PM said...

AyureQ, that's double-the-nervous right.. instead of thinking the due date now it can be at anytime.. Doc pun suggest i tunggu until full term

mummylicious, thanks for the support! i kinda need that..

::zAsyikein:: on August 27, 2010 at 8:07 PM said...

dear take care kay!.
bukkan berdoa n selawat...insya allah..cuba2 gosok2 perut mcm ckp2 ngn baby..yer?ehehe

deena awanis on August 27, 2010 at 9:11 PM said...

Ohh my god..alhamdulillah everyhting still ok..baby excited nak raya laa tu..hihii..good luck yer..=D

I'm already in 36th weeks..tp so far, contraction still berterabur, not periodic..

Puan nadxoxo on August 28, 2010 at 7:34 AM said...

baby sabar dulu k! jangan keluar lagi hehe.

take care baha!

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates