Saturday, October 23, 2010

40 hari bersama Amir


Yeay! Amir dah berusia 40 hari..

Week 1 - Week 2
Betul2 sampai hari ke-3 kami merasa begitu excited menerima kehadiran si kecil. Bila tau Amir ada jaundice sampai admitted, my husband and I were all the time worried. Especially bila saya yang masih weak ni juga perlu berada di hospital, keadaan masa tu memang stressful. Ami pun tak dapat nak spend time with both me and baby masa tu, he himself pun in tensed. Masa ni, ramai lah kawan2 and saudara nak visit Amir, ada yang memang langsung tak dapat jumpa sebab Amir dah nak kena masuk wad, mana yang sempat jumpa pulak, disambut wajah sugul kami semata. Bila orang datang pun, instead of show our excitement, we just talked about Amir's condition at that time.
Kalau bukan stay kat hospital, kalau kat rumah pun.. setiap hari rutin kami pergi klinik check darah Amir.


Ni masa baru lepas discharge from first admission. Masih kuning2 lagi anak mommy..



Masa kat rumah, buat phototreatment sendiri. Anything that we can do to reduce jaundice.. minum susu kambing, jemur, mandi air herba sensei.. u name it.



Masa mula-mula, Amir kalau dimandikan.. menangis sakan hehe.. Test suara ke dik? Sampai nurse kat wad pun tegur ;p

The first two weeks cerita jaundice je ada.. huhu Due to jaundice Amir pun jadi sleepy, memang susah nak buka mata. So tak banyak la aktiviti kami dapat saksikan.

Bila masuk HUKM, Amir's condition became much better. Barulah rasa lega hati ni.. barulah mak pak nya nak senyum and gelak2 tengok keletah Amir.

Sebab rasa gembira, kami pun ambil potret family yang pertama..



Week 3 - Week 4
Bermulah cabaran menjaga Amir seorang diri bila baba pergi kerja... Kalau sebelah pagi tu, masih bertenaga nak terkedek-kedek buat kerja. Nak dekat pukul 7 je.. rasa penat sangat badan (atau mengada2 sebab laki dah nak balik kan..)
Starting from this week, siang Amir tak deep sleep macam sebelum ni. Kadang2 asyik terjaga. Bila dah terjaga dia susah pulak nak tido. Selalunya pukul 7pm, dia akan terjaga lama.. pukul 9-10 malam dia akan tidur balik. Tapi Amir memang on time, setiap 2 jam mesti bangun nak 'isi minyak'.
Emak Amir pulak, pukul 9 tu je dah flat.. bateri habis. Kadang2 tak sempat Amir tidur, emak dia dah berdengkur. Terima kasih bapak kerana menjaga Amir.

Amir dah pun berjalan masa 2 mggu ni.. Amir kata dia boring duduk rumah je, and malas nak tunggu 40 hari ;p

Genap sebulan, saya ajak keluarga balik kampung saya. Kuala Pilah here we come!



Test drive car seat



Sebab kamu dah sebulan, mommy bagi hadiah iaitu pakai kasut..

Lepas gi checkup Amir, kami melencong ke Jusco. Alasan? Nak beli baby cot untuk Amir bagi mengelakkan kepala Amir disiku oleh baba. Penting tu! -bapak dia kate, emaknya pun perbah nak siku Amir.. ish ish



Dan.. pergi breakfast kat Oldtown Kopitiam. Alasan? Mommy needs fresh air.


3 kali je Amir 'fly' masa pantang.. ok la tu ;p

Eh, 4 sebenarnya.. Amir pergi majlis cukur jambul kawan dia. Berdosa tau kalau orang ajak pergi kenduri kita tak pergi sekiranya kita berkemampuan untuk pergi.


Bila dok umah, bapak Amir di office.. kerja saya ialah mms gambar Amir - tak percaya ke saya boleh jaga anak kamu?



Amir dah boleh senyum!!!! Heee.. not yet, ni kalau masa tido je dia senyum.. maybe mimpi awek ni kot



Started listening to baby mozart and hisap pacifier.. nanti mommy dah keje, kamu nak 'bergayut' susah... practice makes perfect, sonny.

Hey, sekarang Amir dah tak 'menyanyi kuat' masa mandi la... dia 'nyanyi' sikit2 je..
Amir, mommy malas mandi bukan takut mandi tau..

Tapi muka Amir masih ketat masa mandi..



Here Amir, there Amir.. Amir everywhere!

*Amir, gambar kamu membuka mata hanya 2?? Sila improve ye nak.. muka kasi friendly sikit, serius sangat.. mak kamu kan periang orangnye. Owh mungkinkah ikut bapaknye? ;p

5 comments on "40 hari bersama Amir"

♥♥relyza♥♥ on October 23, 2010 at 9:47 AM said...

at last amir sihat juga...wah! bestnya amir dah kuar berjalan2..siap shopping. ihikssss...

`BaHa` on October 23, 2010 at 5:24 PM said...

hehe.. mak amir je yg lebih nak berjalan tu ;p

♥ balkidz_hunny ♥ on October 24, 2010 at 5:20 AM said...

amir chumel. eh, stroller amir class & semart ahh! pinjam leh. HAHA. joking :)

baby mozart!! good! baby amir dah makin menembam. mama amir? HUHU

`BaHa` on October 24, 2010 at 8:26 AM said...

ehem.. jangan la tanye saiz mama amir lagi.. sensitip.

confirm saiz mama dia bukan S!

;p

Puan Jiha on October 24, 2010 at 7:34 PM said...

ketatnye muke masa mandi hehehe... hehehe comel la amir

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates