Thursday, October 21, 2010

Confinement ISHSJ


Masa pregnant dulu, memang semangat jugak nak berpantang ni.. Teringat tengok cerita drama org ikat rambut tinggi-tinggi, pakai param/pilis - yg tepek2 kat kepala tu -- bila lagi nak buat semua ni kalau bukan lepas bersalin kan..

Perancangan awalnya nak balik kampung saya, Kuala Pilah. Walaupun ayah je yang ada, mama kerja di tempat lain, weekend je ade kat rumah (mak kandung saya dah meninggal lama), kami dah arrange mak cik tukang urut, lauk untuk berpantang etc.

Malam sebelum discharge lepas deliver, dikejutkan dengan berita kematian Bang Lang. Mula2 family tak nak bagitau saya, tak elok kata mereka sebab saya dalam pantang. Orang dalam pantang tak elok menangis. Maka, pantang pertama yang telah saya 'langgar' ialah menangis. Mestilah sedihkan, abang saya... tak sakit tak ape, meninggal sebab tiba-tiba sesak nafas. Baru je jumpa arwah malam sebelumnya, arwah visit saya n amir kat hospital. Esoknya, saya n suami terus ke shah alam.. nak jumpa arwah buat kali terakhir. Baby kami tinggalkan dulu ni nursery hospital. Dengan sakitnya lagi, gagahkan jugak sebab walau macamana pun saye tetap nak pergi tengok wajah Bang Lang.

Dah selesai majlis pengebumian, saya terus ambil baby and balik ke Pilah. Maka bermulalah episod nak-berpantang saya..

Hari pertama kat kampung, nurse dah datang rumah. Nurse kata baby kuning. Keesokanya masa repeat check darah, makin tinggi.. and baby kena admit. Saya pun indirectly admitted jugaklah sebab nak jaga baby. Bila kat hospital, memang takde makna nak pantang lah.. makan je ape yg hospital provide. Plus masa tu, dah tak fikir diri sendiri.. doa baby cepat recover je lah. Orang kata masa pantang jangan banyak bergerak, berjalan.. Tak dapek la nak nolong eh do.. Sape lagi nak tolong ambil baby dari tempat treatment nak susukan, toilet pun bukan depan bilik.. katil hospital tinggi, tak boleh nak adjust.. Bila dengar baby nangis, terlompat jugaklah dari katil.. Sekali, baby orang lain daaa..

3 hari 2 malam di hospital pilah, 2 hari dapat dok kat rumah and dilayan seperti orang berpantang. Tapi hati - memang tak kisah dah pasal pantang sebab amir masih nampak kekuningan. Ingat nak start berurut lepas Amir dah discharge due to jaundice. Mak cik urut pulak tak available, kene tunggu 2-3 hari lagi.

Tak sempat nak tunggu mak cik urut datang, kuning Amir naik lagi.. Zaasss kami ke HUKM pulak, di sana lebih selesa untuk mak ayah tunggu. Duduk lagi 2 hari di hospital and makan lah lauk ape yang ade. Masa ni, terus je aku sarung seluar.. susah nak jalan pakai kain batik tu. Pakai je seluar terus je rasa macam superwoman, takdela jalan seperti siput lagi..

Lepas keluar dari HUKM, plan changed.. nak balik ke Kuala Pilah jauh, takut ade ape2 hal lagi kami dah fobia dengan hospital pilah. So we decided balik rumah sendiri je di Kajang, berpantang sendiri...

Inilah cerita berpantang sebenar...

Sebenarnya saya tak berpantang mana pun.. huhu

Bila semua pun nak kena uruskan sendiri, bengkung... stockin.. bila teringat lah saya pakai. Makan pulak.. kalau saya sempat masak as in baby tak meragam seawal pagi, masaklah lauk pindang ke.. kalau tak abang McD tolong hantarkan makanan. Kadang terlupa nak beli stok ikan, makanlah ape yang ada kat rumah..

*Pengalaman buruk memakai bengkung masa sibuk2 buat kerja, saya hampir tersungkur.. dah la masa tu saya pegang baby. Huhu. Memang kene campak la bengkung tu hehehe

Saya cuma elakkan makanan yg mana medical fact nya boleh mengundang bahana kepada stitches or tak bagus untuk ibu yang menyusukan anak. Kerana itu yang paling mudah untuk saya ikut..

Agaknya bila awal2 tu takde pantang2 maka saya pun sedikit malas nak berpantang betul2.

Weekend ni baru cukup 40 hari, tapi saya memang dah ada keluar.. ada keperluan baby yang kena beli. Tapi kalau bukan sebab badan dah rasa sihat saya pun tak berani nak keluar. Sedangkan dekat rumah pun bukan dok diam kan. And saya balik Pilah... uwaaa I missed my family so much. Best jugak balik, Kakteh tolong jaga Amir.. mama masakkan lauk, dapatlah saya rest sikit 2 hari tu..

Pokok pangkalnya diri sendiri, kalau sorang2 pun still boleh ikut pantang ni. Saya cuma dah tawar hati.. Ada orang kata, kalau betul2 pantang.. lepas 40 hari tu baru betul2 boleh buat kerja like mandikan baby and other stuff. In my case, tak dapatlah macam tu. Kadang2 rasa seronok jugak kalau ada mak, nenek yang jaga masa pantang... Mungkin kurang stress jugak, sebab ade orang lain tengok2 kan anak, tak la setiap masa kita kena handle.

Dan pada hari ke-37 ni, husband admitted due to dengue. Hmmm.. Stress. Selalunya lepas Ami balik kerja boleh la saya rest kejap, Ami tolong handle baby. Malam2 pun, Ami bangun and tolong mana yang patut. Dah 2 hari Ami kat wad, malam ni malam ke-2 without Ami. And I tak dapat pun nak pergi visit Ami. Takde sapa nak jaga baby. Tapi takpelah, family Ami is around.. diorang la yang tengokkan Ami.

Mommy.. mommy kat rumah je tolong jagakan Amir untuk Ami.

Orang kata jangan stress.. jangan sedih2.. jangan nangis masa dalam pantang.

Tell me macam mana nak campak rasa sedih ni jauh2 bila abang kandung saya pergi..

Macam mana nak buang rasa risau ni jauh2 bila suami sendiri tak sihat and ada kat hospital. I can't even visit him.. for how long? I have no idea. It's dengue. And ada tak orang kisah pasal saya rasa saya nak jumpa suami saya sangat2 sekarang. Ami selalu je ade near to me bila I masuk hospital. And I can't do that for him in return.

Macam mana nak hilangkan rasa stress ni bila badan kita dah penat, baby meragam kita xtau kenapa.. And takde sapa surround me yang boleh bagi extra hands. All alone. Ami, I really wish u were here...

Oleh itu, inilah cerita berpantang saya.. Saya berpantang Ikut Suka Hati Saya Je...

10 comments on "Confinement ISHSJ"

AzUraAa on October 21, 2010 at 6:16 AM said...

babe.. be strong tau... doak banyak2.. ko kan superwoman, jgn tension2... aku akan selalu doa utk ko.. insya Allah..

suzieradzali on October 21, 2010 at 6:41 AM said...

dear...ak sll baca blog ko walaupon ak xjd follower ko...hehehe

tp lpsak bc n3 kali ni...ak plak nk merebeh sbb aper y ko rs same cam ak rs time pantang dulu....laki ak xder pon time ak nak mati meneran(tp sib bek ibu ak ader)....smpi bb ak 6bulan baru Amri abeh trenin (dier trenin time ak dlm pntg wei xbalik pon...2 3 kali jer balik)

ko bayangkan la ak dok bedua ngan bb kat umah....(mls nk nyusahkan mil ak y dekat je pon)..bb nanges ak pon nanges sekalik wei xtau bb nak aperrr......

penah rs mcm down smpi nk bunuh diri weiiii.....penangan dlm pantang....

alhamdulillah lps jugak ak sumer tuh....sbb tuh kalo ak bc citer saper2 ak sgt3 pham...

ak harap ko tabah sesgt hadapi ini sume....ko akan lebey gumbire tgk Amir semakin besar....cerdik....ensem....tggu la saat itu....pasti pengorbanan mu rs terbalas.....muax

`BaHa` on October 21, 2010 at 6:46 AM said...

thanks zura!

kak suzie, maybe keadaan akak lebih sedih dari saye. tula bila rasa sedih sangat.. saye fikir mesti ade orang lain keadaan lagi teruk.

now i realized, blog ni macam shoulder to cry on jugak.. when we have no one s around, share dekat blog.. tibe2 ada 100 friends from all over the world yg comfort us.

Thanks people! Feel much better =)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ on October 21, 2010 at 8:10 AM said...

'Baha'.. be strong ye.. jgn stress2, jgn sedey2.. sian kat baby.. semua tu dugaan dariNya... akan ade hikmah disebalik yg berlaku... nieza doakan husband 'Baha' cepat sembuh n doakan yg terbaik buat 'Baha' sekeluarga... AMIN... :)

Nisya Harisy 71 on October 21, 2010 at 7:29 PM said...

Babe...tabah yer...insyaAllah, Amir pun nanti jadi anak yang kuat, tabah and bole jaga mak ayah dia sebaik mungkin, when the time comes. Everytime dia tido or u r with him, talk to him. Tell him that he is a good baby, jgn sesekali describe dia dgn mende negative, walaupun sekadar nak borak ngan kwn or family...like, "tu la...anak i slalu nangis mlm." Then, confirm la, dia akan terus menerus nangis mlm. Just ckp kat org or better, to the baby itself, yang dia baik sgt, behave, tak suka nangis and all the positive stuffs. I know, u will tell him that and u always do, all the while.

Psal pantang, high 5 la....=) I pun pantang sesuka hati....certain things which I think is not relevant, I will ignore. Coz I don't see the logic behind it. McD? Hmm...I dua minggu dlm pantang, siap mkn Pizza Hut kottttt...hahhahahaha....so, dun worry. U r not alone. N fyi, even if u r doing it alone, dun worry, coz at least u x nyesal when dia da besar nanti....coz u da experience handle dia sendiri. That day, time I dlm pantang pun, bknnye org lain handlekan walaupun dorang ada around me coz I prefer to do it myself. Mandikan dia, be with her 24/7, cume food jela, maid handle. Walaupun dia handle, most of the time, I prefer nak mkn mende biasa pun...

Set bersalin tu - da selamat jadi perhiasan je kat umah. Bazir duit je beli. Coz im still bf, so tanak mkn all those jamu. Memende lain tu, agak leceh dan busuk, maka, menjadi perhiasan jela gamaknyer...=)

N psal experience tu, dulu Mr P slalu balik lmbt psal keje but i "force" him to come back earlier everyday. Told him, nanti nyesal u xdpt rasa semua ni time dia kecik. Now, dia da 4 months, da nampak byk sgt diff. Like muka da "nampak" iras dia n dia da pandai buat so many things. Berat dia pun da double as compared time i lahirkan dia dulu. N last 2 days, he said, Alhamdulillah, I tak nyesal skarang. I da dpt rasa semua, time dia kecik dulu. Walaupun, dia stress psal keje, penat sesgt, tapi dia still nak handle anak dia jugak...etc...

So, watever it is, continue being the positive you and all the best. We'll pray for Ami's recovery....U take care gal...

♥ balkidz_hunny ♥ on October 21, 2010 at 7:31 PM said...

sayang! I datang lagi :)
hmm. never know ur brother passed away on the day Amir was born. takziah for that!

bytheway i know u kuat la dear! Take care syang. *hugs*

i punyalah pikir ISHSJ tu ape? yela, tak penah preggy n deliver baby. mane tau memang term ke. HAHA. lurus plak i! dah tau skrang. :)

suzieradzali on October 21, 2010 at 8:04 PM said...

pesal lak ak jd akak suzie neyyyyyy.......Amir tgk mummy tuhhhh

[ Hanie ] on October 21, 2010 at 9:15 PM said...

ohhh, sedih bace entry ni. W'pun i tak brada kat tempat u baha, tp i sgt simpati. Kalau i berada kt tmpat u, maybe i tak kuat. But u strong sgt...teruskan kuat k, dun give up..utk org2 tersyg.

Mmg mase dlm pntang, kalau takde yg mmbntu, rase penat sgt2. Mcm i kene admit kt ospital 2 minggu, kire mcm u ckpla, toilet jauh, katil tinggi..mmg mncabar la..jd bile dh duk kt rumah, jd mls nk berpntang btul2..cume mkn je ade org tgkkan/masakkan, yg lain, i mls..sebb lebih baik restkan diri waktu baby tido...tu pun kejap2 die bgn nk susu. Hee mmg mcm tak pntangla, beli set bersalin mahal2 tak berusik sgt, mane yg dan je buat.

Tp baha, i sgt2 kagum dgn semangat u, jgn give up k. Insyaallah, lepas ni, smuanye akan ade kesenangn utk u sekluarga

Edda Syarmila on October 22, 2010 at 1:52 AM said...

pity u.......itu je yg bole sebut!!

nak bagi abg i....nnt xsame plak ngn abg u...
nak bagi laki i....haishhh..sayang plak kat dia..
nak amik pantang u.......aduhai.saye pon dm pantang

my bella have to admit coz jaundice again....2morrow we want to send her to HUKM.......doakan kami'


me????streess like u

deena awanis on October 23, 2010 at 3:12 AM said...

hebat dugaan tu..sabar laa yer..maybe something awaits u in future..Allah uji u sebab DIA tahu u mampu..hope ur hubby cepat sembuh..amiin..

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates