Sunday, October 3, 2010

FAQ pengalaman bersalin


As a woman, kita mesti sangat excited pasal baby seawal remaja mungkin.. Bila ada kakak dah ada pengalaman bersalin, sibuklah bertanya macam-macam soalan - yang kadang2 jawapannya lagi terang dan nyata. Bila makin besar dan dah dekat nak kawen, soalan menjadi lebih banyak and details.

Dulu masa belum kahwin, ada kawan2 yang dah dapat baby.. saya pun sibuk bertanya soalan. Seriously jawapannya memang saya dah tau tapi still nak tanya.. Kenapa? Mengharapkan orang jawab, 'oh bersalin tak sakit la, macam poo-poo je' So false.

Tapi dari pengalaman bertanyakan soalan dan mendapat jawapan dari orang yang baru bersalin tu.. i came out with this idea - tak payahla kita nak exaggerate pengalaman yang kita lalui tu yang boleh menakutkan orang lain. I remember asking someone 'sakit tak bersalin'

-ok, soalan tu memang lame.. sebab jawapan dia mestilah sakit kan..

and this person answered 'sakitttt.... nanti ko rasa lah' muka dia macam nak threaten aku ke hape kan..

-bukankah kita patut mendoakan supaya mudah orang bersalin kan, tak yah la menakutkan orang sampai macam tu

So, sebab tu lah entry saya pasal pengalaman bersalin tak banyak cerita pasal sakit. Futhermore I feel grateful, labor pain saya tak lama.. Since air ketuban pecah, tak sakit langsung until the next day.. masa dah turun darah pun tak rasa sakit. Lepas doc induce tu la baru ada contraction and it lasts for about 5 hours je..

Berikut merupakan soalan common yang anda selalu nak tanya bila visit new mummy.. Since I'm no expert, jawapan saya pun common la.. hehe based on pengalaman sendiri and from reading.

Soalan di carta teratas adalah......

1) Sakit tak bersalin?
Sakit.

Honestly masa belaja dulu kalau bercerita pasal bersalin dengan kawan2, haish berdiri bulu roma. Takutnya. Well, kalau anda kahwin pun belum.. mengandung pun idak lagi.. tibe2 kene bersalin, itu memang scary giler.
Once u got pregnant, tengok ur baby progress during scan.. see baby's heartbeat. bila 4-5 bulan, rasa baby bergerak. Towards the end of pregnancy baby movement lagi terasa, dapat rasa badan baby from ur outer tummy, I swear u akan rasa tak sabar nak hold ur baby. Masa tu, rasa takut dah takde dah.. nervous and more excited nak see and hold ur baby.

2)Lama tak sakit?
Sakit here may refer to contraction. Dulu saya membayangkan bersalin tu ialah meneran sepanjang masa hehe.. Kalau orang kata 8 jam sakit, I bayangkan 8 jam meneran.
It depends, in average for first time mummy; bukaan cervix 1 cm within 1 hour. So selalunya kita kene tunggu cervix fully dilated which is 10cm baru boleh start teran baby. But there are so many cases, tak perlu tunggu 10 jam pun dah buka 10cm. And there are cases they have to wait more than 12 hours baru buka 10cm. Pengalaman ni berbeza bagi different people. And they said bukaan lebih cepat masa anak ke-2 or ke-3 nanti.

My experience, bila sampai emergency HUKM at 10.30am.. cervix is opened 2cm. At 2pm, doc check still lagi 2cm, the doc later do something like nak membantu jalan buka lebih besar lagi - then buka 2.5cm. Imagine in 4 hours tak berganjak pun bukaan cervix. At 3pm Prof Hashim datang, sekali lagi melakukan sesuatu di bawah itu dan saya dah boleh mula meneran.

3)Kena gunting (episiotomy) tak?
Most of cases for first timer, mungki memerlukan epi. But don't worry, lebih baik epi which yang tear di situ nanti lebih appropriate berbanding kalau tear sendiri. Kalau tear sendiri kang bentuk zig-zag ke hape kan susah. Kalau epi so nak jahit nanti pun senang and of course the 'look' di situ selepas bersalin nanti lebih elok sebab jahitannya cantik dan kemas. Ini sangat penting bagi rumah tangga anda hehe.. Ingat suami!

4)Sakit tak gunting?
Mestilah sakit sikit kan. Tapi doc akan epi masa contraction yang sangat kuat so despite rasa guntingan yang tidak seberapa tu anda akan rasa sakit contraction yang lebih sakit dr epi yang mana sakit contraction tu kita memang dah rasa dah dari tadi.

5)Banyak kali tak teran?
Teran is for three things, a)nak keluarkan kepala baby, b)nak keluarkan shoulder baby and c)keluarkan placenta (uri).

My experience,nak keluarkan kepala baby tu memerlukan 5-6 kali teran. Susah jugaklah. Teran-teran still tak keluar huhu Tapi bila kepala dah keluar, nak kena teran supaya bahu pulak keluar is easier, sekali teran je. And the easiest teran of all, nak deliver the placenta hehe.. Macam poo-poo jek.

6)Sakit tak jahit?
Doc will usually give bius.. Dia cucuk kat peha and start jahit. In my case, I tak rasa pun masa doc jahit plus masa tu dok sibuk hold baby - melayan moment baru melahirkan baby which so-damn excited and bersyukur maka tidak focus pada proses menjahit.

Well, itu soalan-soalan yang biasanya drpd kawan2 yang belum ada pengalaman bersalin and nak tau pasal bersalin.

Rupanya ada jugak soalan dari kawan2 yang dah bersalin - mana yang concern tu ok lah kan, ada jugak yang saya kurang faham apekah significant nya soalan yang sebegini..

Selain bertanyakan baby n mummy sihat ke.. ade jugak yang bertanya:

1)Ko pakai epidural?
2)Berapa banyak jahit?
3)Berat baby berapa?
4)Berapa panjang baby?
5)Dah ada susu dah?
6)Ko fully breastfeed tak?

Kalau bertanya salah satu drpd soalan2 tu takpe jugak, ni semua soalan pun dia tanya.

Hmmmm.. nak compare kah? Siapa lagi banyak jahit dia menang? Huhu

I mean, there are people yang bertanya even the same question you know they are sincerely concern. But there are some people you just know maybe from the way diorang bertanya berbaur doubtful. Entahla kan.. I may be wrong.


Harap to those blogger yang sedang menunggu hari, hope proses bersalin anda dipermudahkan and semuanya selamat =)

Good Luck!!



5 comments on "FAQ pengalaman bersalin"

Nurul Farhana Abdul Wahab on October 3, 2010 at 6:25 AM said...

syukur sbb awk dibius masa kena jahit..time sy hari tu, sy rasa nurse hospital tu lupa nak bius kot sbb mmg sakit ya amat..lebih sakit dr sakit bersalin..sbb sy tnya kwn2 yg lain diorg sume ckp x sakit..siap bole borak2 dgn doc/nurse..

biasala org akan btanya mcm2 padahal sesetgh tu dah pernah alami pun..

hm..klu ada rezeki anak kedua sy nak try bsalin kat hosp swasta plak sbb hosp krjn ni faham2 je la layanan diorg kan..cukup la pngalaman anak pertama kat hosp krjn..

Mrs Nageb on October 3, 2010 at 6:32 AM said...

so infoable :) and honest baha..thanks anyway,walaupun berdebar tapi still excited nih :)

`BaHa` on October 3, 2010 at 6:40 AM said...

Farhana: u should consider private kalau nak lebih comfortable, we can't expect much kat govt, patient ramai etc. private is better choice to get better service.

Mrs Nageb: Good Luck babe!! It's gonna be an amazing experience that money can't pay. Stay nervous, it helps u to better prepare hehe

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ on October 3, 2010 at 6:05 PM said...

thanx Baha... tak rase takot pon bace entry u... skang ade nervous sket2 jer psl nk deliver.. tp byk kpd excited nk see n hold the baby .. can't wait!^0^

deena awanis on October 3, 2010 at 9:25 PM said...

well yap..i agreed with u..sakit bersalin x sama.lain org lain experience nyer..tp kalo ckp sakit cam time nak poo poo tu, memang superb tipuuuuuu!!!hahahha...

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates