Tuesday, January 11, 2011

The apple of my eye


Amir turns 4 mos!


You're my Honeybunch, Sugarplum
Pumpy-umpy-umpkin, You're my Sweetie Pie
You're my Cuppycake, Gumdrop
Snoogums-Boogums, You're the Apple of my Eye
And I love you so and I want you to know
That I'll always be right here
And I love to sing sweet songs to you
Because you are so dear



Setiap kali nak beralih bulan, ade je peel dibuatnya. Bila nak masuk 3 bulan, he suddenly refused bottlefeed. Entah kenapa, masih lagi tanda tanya. Padahal before emak die nak masuk kerja haritu, bukan main dah practice minum botol dengan jayanya. Lepas tu dah boleh differentiate teat and nipple. Sekarang he's picking up with bottlefeed after his mother keeps changing / trying one teat to another. MAM silk teat is helpful for Amir's case. Tapi, there are times memang dia reject habis therefore babysitter kena feed him using syringe!


Due to that matter, Amir akan cepat lapar. Minum tak seberapa. That was when my babysitter suggest to start feed him solid food. At least, dia akan kenyang and tidak cranky. Yup, it's quite early, kalau ikut kata hospital 6 mos baru bagi. Kalau nurse or doc kat klinik kerajaan tau pun diorang akan marah. Tapi, in market memang dah ada solid food for 4 months, like heinze etc. Sesungguhnya hanya ibubapa la yang faham karenah anak masing2 kan. So we just get started.



True enough, Amir more relax sebab tak depend on milk sahaja. Bowel movement dia pun ok, takde masalah (in fact more often that usual), and based on some reading and getting opinion from different parents so I'm certain that Amir is ready to consume solid food. Senang hati bila dia tak cranky sebab lapar, tak la menyusahkan babysitter. That's my main concern.



Amir dah boleh senyum and ketawa bila diagah since 3 mos. TAPI.. most of the times mukanya macam ni aje..



Mama Tok dia kate 'serious boy'. Serius tak tipu! So janganlah kecil hati kalau agah Amir sampai 10 minit tapi senyum pun tidak.



Bila mood dia over-OK barulah boleh tengok rupa yang sebegini..





MELTED. Tu yang Amir malas senyum lebih2 especially to a girl.. ;p



Bila dia rajin berborak, berborak la dia tanpa henti sampai babysitter give up. Dah pandai merengek nak suruh angkat. Yang lagi sweet, Amir dah recognize emak dia. Kalau orang lain dukung, emak dia lalu-lalang. Terusla merengek sambil pandang-pandang macam ada hutang. Memang sweet... tapi kadang-kadang sakit jugak pinggang si emak dah asyik berdukung je.



Badan Amir pun dah tegap, so I bought for him the sit-up cosy, boleh amir duduk rather than asyik lying down. I noticed lama sikit boleh tinggalkan Amir sorang2, maybe lagi wider view kalau dalam position duduk tu. So lama lah sikit leka dari tengok ceiling aje.
















Another progress is, emak Amir suka gile tengok Pocoyo. Comel dowh menatang Pocoyo ni!!!!









ala-ala comelnye pocoyo! Cerita dia pun menarik, background putih so senang la kot for young kids nak focus on the main objects. Narrator pun bagus, parents can learn from this series too.

7 comments on "The apple of my eye"

deena awanis on January 11, 2011 at 11:42 PM said...

babe,

best r nampak sit-up cosy tu..
terpaksa r i start tengok pocoyo gak..hihi

`BaHa` on January 11, 2011 at 11:52 PM said...

i think mmg best jugak sit up cosy tu, dlm die mcm pelampung hehe


pocoyo best! hahaha i yg tertawan tgk cite tu

syuhaila binti mustafa on January 12, 2011 at 6:17 AM said...

u r right my dear.. i pon skrg dh layan pocoyo dgn baby i..

Mrs Nageb on January 12, 2011 at 7:56 AM said...

mama amir,
Naima pun camtuh,baru masuk 3 bulan,tetiba harini mcm tak nak sangat bottle :( btw,cosy betul nampak amir dlm position tuh...alalalalal so cute lah amir smile..cair betul :)huhu

liza on January 12, 2011 at 5:38 PM said...

hi

already have sit up cosy tu ye.. baru smpt jenguk.. huhu.. mmg susah nak jumpa kat kedai cosy tu, kalau ada pun lg mahal dari on9.. my son tak boleh duduk dalam tu tanpa pengawasan sebab dah pandai pusing, asyik lemas masuk dalam lubang.. huhu..

[ Hanie ] on January 12, 2011 at 5:55 PM said...

hee cute! kat mane eyh u beli cosy tu?
betul tu baha, baby ni berubah2 peel die...last months hannah sgt ramah berckp..kali ni sejak tangan kaki die dag aktif..die byk senyum jer, tp setum meleret2 lah hehe. bila die start'bebel' suara dah serak2 basah auww

AzUraAa on January 12, 2011 at 6:17 PM said...

emak amir suka pocoyo.. bkn amir ye.. hehehe... lebih2 la mummy ni...

amir dah besar la.. mcm baru je ko bsalin babe...

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates