Thursday, January 20, 2011

Solid food for 4 months baby


Big issue jugak pasal nak feed baby solid food before 6 months ni. As mentioned in previous entry, some practitioners recommend that an infant not be started on solid foods until after 6 months of age. The main concern is, digestive system baby still immature, dikuathiri food tak boleh nak properly processed and can cause stomach upset or discomfort. So, ramai jugak yang mungkin tak prefer feed baby too early. BUT what you don’t know is that baby can take cereal as early as 3-4 months. There’s cereal it’s made for baby that young. In fact to some extend it’s even finer than some of the baby formula.

Pernah sekali one of my friend told me pasal start feeding food to a baby which younger than 6 months, I skeptic jugak. Bila my babysitter kata nak try feed Amir with solid food sebab susah nak tidur and cranky (maybe sebab lapar), I berat hati jugak. Risau kalau ada apa-apa masalah nanti. I initially thought, Amir kurang minum susu due to he rejected bottlefeed sebab tulah dia lapar. Until one day, I yang jaga dia.. dia memang susah nak tidur and asyik ‘bergayut’. Bila petang, breastfeed pun dia reject! Aduss. Then I terus try feed him, true enough, terus senyap.

For me, tengoklah keadaan your baby macam mane. If minum susu saja baby still ok takde sign of hunger, proceed with milk sahajalah until 6 months. Because that’s the best. But there are situations, mungkin ada yang perlu feed their babies slightly early. In my case, memang penat sangat nak deal with a situation Amir tak tidur lena, then dia penat and cranky mungkin susu tak cukup – inikan I nak let my babysitter to encounter such situation. According to my sister in law, ada solid food for 4 months. Yup, we found it tapi dekat Cold Storage je kebanyakkannya ada.

Most of solid foods for 4 mos ni in jar, like Heinz with many varieties available; carrots, peas, bananas etc. Do check the label, make sure it’s for 4 mos. Yang macam ni sesuai kalau nak bawa bila pergi jalan-jalan. Sebab tu dah ready untuk dimakan, tak perlu bancuh. Previously Heinz ni ada dalam paket but now memang susah nak jumpa.





The other one which Amir is currently consumed is Rafferty’s garden product. Yang ini packaging lebih besar dalam pack rather than a small jar. It’s organics product with extra iron. Cold storage ada jual and I just got to know from other blog that kat ToysRus pun ada jual.



if nak tau details on the nutrition , go and check the website. I tertawan hati tengok packaging dia is super cute hihihi

The first few tries, Amir spitted out some and I have to prepare wash clothes, kejap2 nak kena lap mulut.. hidung.. dahi.. ;p Now, Amir dah pandai telan nampak gayanya, siap kalau terlambat feed dia sudah keluar-keluar lidah daaaa..

I’m sure some mothers will disagree to feed their babies earlier than 6 mos. It’s really up to you. So far Amir takde show any sign of stomach discomfort, even better his bowel movement becomes more efficient. Hari-hari mau buang! I remember before makan solid food, 3-4 hari sekali baru dia membuang. Tapi ….. bila dah makan ni, silalah tahan nafas bila ‘cebok’ kan baby. Sebab baunya makin menangkap!!

p/s: if you're still worried to feed your baby boleh cuba mix kan 1 scoop of solid food with breastmilk / formula. So it becomes thicker than just milk.

8 comments on "Solid food for 4 months baby"

deena awanis on January 21, 2011 at 12:25 AM said...

babe..
apa yang u cite pasal amir is exactly what happens to rafique now..ngan bs dia reject bottle, dok umah ngan i mmg xde keje lain, dok bergayut jerr..but i do read pasal growths spurt at 3-4 months..seriously confuse ni nak kasik solid foos ke x..haishhh..susah tol nak wat decision when it comes to our baby kan..

`BaHa` on January 21, 2011 at 12:27 AM said...

u're right memang susah nak buat decision, haritu pun lama gile nak decide until i give up melayan crankiness amir huhu

tapi alhamdulillah semuanya ok takde masalah, amir memang dah boleh makan sekarang :)

Princess Fantaghiro on January 23, 2011 at 6:57 PM said...

hye auntie gorgeous! hehe..Emir dh 8kg+ babe..

thanx for the info..i xsempat lg nk g kt cold storage..at the moment Emir mkn yg brand Heinz..tp i dh stop la babe bg dia solid food..coz mlm dia tido xlena since i bg dia solid food..is it normal? Amir camtu x?

`BaHa` on January 23, 2011 at 7:03 PM said...

Hamboi semangatnya Emir! :)

Amir tido ok, takde masalah in fact dia poo-poo hari2 bila dah start makan. before tu selang 3-4 hari baru poo-poo.

Anyway, maybe u should stop dulu bagi Emir makan. sbb I ada terbaca kalau digestive system baby is not ready to process the food can cause stomach discomfort - mgkin sebab tu ke Emir susah nak tido. Mungkin.

Lagi satu cara i always heard, diorang campur solid food tu dalam susu so not so thick la but still heavy 'meal' maybe bantu nak kenyangkan baby you.

Princess Fantaghiro on January 23, 2011 at 8:05 PM said...

i pun rasa camtu gak..:) nyway, Amir dh bp kg..i geram tgk pipi Amir..hehe..

`BaHa` on January 23, 2011 at 8:08 PM said...

mase 3 bulan lebih haritu dah 7kg..

tulah maybe berat sume ke pipi, badan die taklah bam-bam sangat hehe

afni+hafiz=dani on January 24, 2011 at 7:55 PM said...

afni ada try bagi dani heinz for 4 months++..tapi die x suka, then tgk die berak2..trus stop, heinz pun ada product some sort of juice utk baby..bagus utk dorg gak =)

ZERO VENDETTA on February 1, 2011 at 5:37 PM said...

Hi salam perkenalan,
dtg sini menjenguk sbb ada topic psl solid food yg mana sy baru je introduce to my Bb

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates