Friday, September 30, 2011

FAQ: Berapa lama nak back into shape lepas bersalin?


Lain orang, mungkin ambil masa lain-lain. Mana yang ada extra cash, boleh la pergi slimming centre. Macam Sazzy, if u follow her kat twitter.. she ada update yang dia pergi gym and what not. Look at her now.. memang dah kurus sangat. Ada yang tak perlu buat apa-apa sangat pun boleh kurangkan berat badan. Ada yang bersungguh-sungguh kurangkan berat badan tapi still tak kurang-kurang. Memang stress. Diakui. Masa 2-3 bulan lepas bersalin, I pun stress tengok badan tak kurus-kurus lagi walaupun memanglah berat badan dah berkurang. Still tak muat baju2 lama, nak kena beli baju/seluar lain pulak. Sangat stress. Takut suami tak suka. Rasa rendah diri. Macam-macam lagi lah.

Di hari-hari terakhir pantang, confirm takkan kurus lagi. Muka pun masih kembang, lengan.. perut.. peha apetah lagi kan. Masa ni stress tengok kawan dah kurus ;p



Masa 3-4 bulan lepas bersalin, pun masih besar lagi.. huhu


Siap pinjam t-shirt Ami, my old t-shirts are too small while shirts during pregnancy are too big. Cuba cakap macam mane tak stress?


Tapi, masa 5 bulan lepas bersalin baru lah rasa hampir kepada saiz before pregnant. Seluar jeans pun dah muat. Jeans yang beli lepas bersalin pulak dah longgar.


To be honest, tummy masih lagi menjadi masalah. Kalau terlupa tarik nafas masa ambil gambar, habislah!


Bulan puasa yang lepas, Alhamdulillah dapat puasa penuh. Dan bulan puasa kali ni, sedikit berbeza berbanding yang lepas sebab dengan adanya Amir. Masa tu pulak crankiness Amir tengah peak, makan sepinggan je masa buka. Dah takde makan ulang-ulang macam dulu-dulu. Kebanyakkan hari memang bangun sahur, tapi ada hari yang sangat-sangat penat terlepas lah sahur. Macam tulah selama sebulan, purata makanan sehari adalah 2 pinggan.

End of Ramadhan, seluar jeans yang 5 tahun lepas longgar. Serius longgar gile. T-shirt XS dulu pun dah muat. Mungkin petanda dah kurus semula atau extra-kurus semula.

Ini bukan cerita tak bersyukur atau apa2, kebanyakkan masa kita mengharapkan yang ideal. Tulah, bukan senang nak jadi perempuan ni, banyak nak kena jaga. Kalau suami buncit, kita tak kisah pun.. ;p  Kalau kita pulak yang besar sikit, dah rasa low self-esteem. Nak jaga anak lagi, nak jaga rambut.. badan.. makan-minum from a beauty pageant to a maid. Susah tu. Tapi, Insya allah suami kita terima kita seadanya :)

So, menjawab soalan di atas: Hampir setahun kot baru kurus (especially tummy) itu pun dengan bantuan diet masa bulan Ramadhan.

Tapi menjadi seorang wanita selepas bersalin ni, kuruskan badan bukan satu-satunya masalah - badan kurus, tummy flab, then sagging breast, cellulite and strech mark so on and so forth.


Ada apa-apa tips nak share to get rid of apa jua masalah related to ibu selepas bersalin?



14 comments on "FAQ: Berapa lama nak back into shape lepas bersalin?"

Taty Ismail on September 30, 2011 at 9:13 PM said...

honestly babe, if u rajin exercise + jaga makan insyaAllah blh kurus but tummy area mmg kena betul2 focus kalu nak flat.... for ppl like me yg mmg takde masa + willpower mmg pakai corset jer lah jawapannye... mmg ler tak 100% flat but at least dh tak flabby cam dulu... so if nak try jgn lupa visit my blog yer...
http://www.zestymama.blogspot.com
ada special price skarang...

aeshly on October 1, 2011 at 5:54 PM said...

dayah. babe pinjam baju hubby tu adelah 100% true! sbb kite pon buat camtu. people said .. u are pregnant for 9 months .. so expect 9 months to get to your old shape. ya ka??

MyRule on October 2, 2011 at 6:51 PM said...

I amik masa 3 bulan..heheh

tq to breastfeeding.. :)

ayza ukashah... on October 2, 2011 at 6:59 PM said...

aku amek mase 5 bulan alhamdulillah.
tapi stlh 7 bulan semakin berkurangan lagi berat aku lebih berkurang dari asal...adeh

Nur on October 2, 2011 at 7:04 PM said...

myRule - good for you :)
agree, bf memang membantu. tapi ade kes, walaupun bf still susah nak turun. so i think depends on metabolisma kita jugak. and our daily activity.


ayu- yup yup yup mase 4-5 bulan memang la dah tak gemuk mcm mase baru lepas bersalin ;p but do you agree walaupun badan dah slim tapi masih ade flabby sedikit di tummy? hehehehe

sekarang pun berat aku dah berkurang dari masa before preggy, buktinya seluar jeans longgar huhuhu

ayza ukashah... on October 2, 2011 at 9:55 PM said...

babe...sejak anak aku mengaktifkan dirinya...tummy aku menjadi flat...ditambah dgn tmpat koje aku yang takde lif ni...so kesimpulannya kena suggestkan bangunan tanpa lif supaya cepat menurunkan berat badan disamping setting anak menjadi aktif dgn kadar segera...seawal 3 bulan mungkin...hahaha

Nur on October 2, 2011 at 9:59 PM said...

eceh eceh gitu ;p baguslah kalau mcm tu :)

ayza ukashah... on October 2, 2011 at 11:08 PM said...

ko bile nak tambah???

[ Hanie ] on October 4, 2011 at 2:00 AM said...

uhuk...masalah ni mmg tak selesai lagi bg kite ni ha uhuk. tummy lagi la, masih gedemok lagi, tp takleh putus asa, kene teruskan usaha ;)

Nur on October 4, 2011 at 10:07 PM said...

ala.. it's okay Hanie, different people take different time. jyeah, kene berusaha! :)

ederq on October 5, 2011 at 9:14 PM said...

hohh! my baby dah 7m ++. i'm still fat. i jarang exercise and makan pun tak jaga. that explainslah. my gym pun dah nak terminate sebab tak terpergi. oh i kena kurus before baby 1yo! :'(

eazy insyira on October 6, 2011 at 8:40 PM said...

i got the same probs tu.try pegi Marie France.end up sampai sekarang tak sambung treatment sbb malas nak pegi.ape2 pun rasanya kena rajin .kalau malas ape pun tak jadi.adehhh salahkan diri sendiri :(

misha.w on October 11, 2011 at 11:47 PM said...

usaha i nak kempis perut selalu sia2. coz i loveeeeeee food! thehehe

titisha on April 24, 2012 at 9:32 PM said...

I nak cuba produk ini tapi takut salah dan tak boleh kurus badan. I dah pernah cuba produk lain tapi tak berkesan, lagi pun bertambah berat badan je.. tolong saya...

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates