Monday, July 16, 2012

Early pregnancy practices


Can't believe I'm writing a post related to pregnancy again..


One of the posts during my first pregnancy, I did mentioned about starting the right supplement for prenatal even before you conceive. Tapi nampak gayanya kali ni pun x berapa nak sempat start taking supplement the least 2 months before ;p So bila dah tau pregnant, cepat-cepat pergi beli supplement.


Masa Amir dulu, I consumed supplement from GNC; Women's Prenatal Formula and DHA. Kalini kita experiment product lain pulak Kordel's Bio-Liquid Women Multi with Fish Oil. As the pharmacist suggested, this is formulated for pregnancy women. It contains segala macam vitamin yang diperlukan; folic acid, kalsium, DHA among others.

For milk, I opt for EnfaMama sebab ia sesuai for both materna and lacta, untuk baby di dalam tummy juga baby 2 tahun di luar tummy yang masih menyusu. Kalini I'm more concerned about supplement and what not, membayangkan 2 orang si kecil yang mengambil nutrisi daripada ibunya. Lagi satu kelebihannya, ada vanilla flavor berbanding Anmum ada plain atau chocolate. Perisa chocolate tu boleh tahan juga sumbangannya terhadap nauseas.

I did not start with antenatal checkup just yet. Masa Amir, 6 weeks dah officially start. Last week just jumpa doctor di GP untuk dapatkan letter mengesahkan pregnancy sebab nak dapatkan reserve parking ;p Bila lagi kan? Harus utilize privilege ni seawal mungkin. I had discussed pertaining to antenatal checkup here. I think I still agree to it hehehe
Tapi dah set appointment with my previous gynae, Prof Hashim dari UKMSC, will only see him at week 10. Bila baca review pasal Prof Hashim dari blog-blog lain, nampak gaya Prof Hasim memang antara yang bagus dan sempoi. Both medic students and his patients really gave a him an impressive review.

Beside food intakes, soul intakes pun penting. I just repeat practices yang selalu buat masa mengandungkan Amir except for... exercise! ;p Dan my pregnancy symptoms kalini memang berbeza, masih kekal sihat tanpa morning sickness. My previous pregnancy symptoms here.


I have lotsa planning in mind for this pregnancy, can't wait to execute 'em all. Will share if I think it can benefit others.

7 comments on "Early pregnancy practices"

aThidEaN on July 16, 2012 at 5:01 PM said...

oh dear, i also take kordel's pills tu..
even before pegi my ANC kat KK..
lepas first ANC, around 10th weeks mcm tu la (lambat betul i pi check)..
nurse check darah, ckp wah ur blood cantikla..ada amik vitamins ke..
:) i jawab ye je la..so kordel's work!

Nur on July 16, 2012 at 6:49 PM said...

wow good review.. nampaknya i pilih supplement yang betul heheehe kebetulan masa i beli ada discount and dpt 1 botol kecil free ;p

Anyway boleh ye pergi KK seawal 10 weeks babe? Cousin I kata 12 weeks baru boleh pergi

triple H...=D on July 16, 2012 at 7:48 PM said...

doc i ckp, klo 12 weeks baru nk g, confirm kene marah ngan nurse kat kk tu...sbb lambat sgt...lain2 ke procedure kk nie eh?....confius kite...

Nur on July 16, 2012 at 8:16 PM said...

itulah dia, tp yang i nak pergi ni pun di KK yang dia pergi so mungkin kat sana dia kat 12w kot.. last time i pergi masa 16w

misha.w on July 16, 2012 at 8:43 PM said...

babe. ukmsc tu sama ke dgn hukm biasa? ke mmg lain?

Nur on July 16, 2012 at 9:21 PM said...

ukmsc and hukm same building tapi wing lain. Doc sama cuma bezanya u can choose doc yg u nak if u're from private wing.

Labor room sama, nurse sama (if di labor room) tapi bilik lain, HUKM xde bilik atau kelas, wad mcm dorm. Tp kalau u dok bilik private wing, nurse lain.

CathCath on September 21, 2015 at 8:55 PM said...

Best ke Kordel's Bio-Liquid Women Multi with Fish Oil?? i tgh risau nk makan for 1st trimester ni.... tlg assist ....

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates