Tuesday, July 17, 2012

Review PPUKM & UKMSC


In general, PPUKM ialah hospital universiti. Bayaran untuk rawatan tidak semurah hospital government tapi jauh lebih murah berbanding private. Melainkan kakitangan kerajaan, rasanya ada privilege untuk dapat rawatan percuma. My experience warded di PPUKM masa kes threatened by preterm labor,  kami perlu bayar untuk kos rawatan, around RM150++ untuk 3-4 hari penginapan.


UKMSC ialah private wing kepada PPUKM. Services yang ada kurang berbanding PPUKM sendiri. Tapi yang pasti O&G memang ada. Bezanya dengan O&G di PPUKM, kita boleh pilih jenis bilik yang kita mahu, pilih gynae juga. Sama macam hospital private yang lain. Tapi facility macam labor room, adalah sama macam PPUKM. UKMSC terletak di tingkat 7, basically kat floor ni ada doctor's rooms for consultation and bilik - VIP suite, executive deluxe, deluxe, single and many more. So bila nak bersalin tu still kena turun di tingkat 2 (if i'm not mistaken) where labor room is located.

Other than that, kita share nurse jugak. Nurse yang tolong bagi sorakan masa kita nak deliver tu.. Mereka semua dari PPUKM wing. Ada jugak kes yang I dengar, walaupun dari private wing, tapi masa nak bersalin tu ada juga kes kena laser dengan nurse yang dari PPUKM wing. Mujur tak pernah kena. Bila dah selesai bersalin, barulah nurse dari private wing akan turun and ambil kita, and from thereon akan dijaga oleh nurse tersebut.

Speaking about doctor, if you register as private wing patient so memang boleh pilih specialist yang kita prefer, for O&G ada Prof Hashim, Prof Hatta, Prof Zainul among others. Melalui pembacaan blog dan talked to relatives and friends yang pernah deliver di UKMSC;

Prof Zainul - pakar in fertility. His speciality berkenaan kes kesuburan ni. My eldest sis in law, ada masalah untuk dapatkan second child. She went to many private hospitals one of them, Prince Court tapi masi tak tahu apa masalah. Until she went to UKMSC, jumpa Prof Zainul, 6 months after treatment she got pregnant. So bila dah pregnant, she continues checkup dengan Prof Zainul.

Prof Hashim - my gynae. Bila baca review dari patient dia yang lain dari blog, dia memang sempoi. Suka buat lawak. Very friendly. His speciality in subfertility.

Prof Hatta - My friend pernah deliver dengan Prof Hatta. He's a nice person. In fact, pernah jugak checkup dengan Prof Hatta once. Ok, friendly enough.

Gynae yang lain saya kurang pasti.


Kesemua specialists ni adalah ketua kepada houseman, medical officers and medic students yang ada di PPUKM. Sekiranya, you all masuk PPUKM sekali pun, tapi ada complication atau special case, ketua-ketua ini jugaklah yang akan consult and advise berkaitan your condition.


Like my case, 2 kali admitted pasal threatened preterm labor, Prof Hashim sendiri suggest stay di PPUKM sahaja. Antara alasan, saya perlu stay di High dependency Unit dan nurse yang akan monitor ada di PPUKM, lebih experience. Prof still datang 2 kali sehari untuk oversee, in fact kalau doctor lain pun check, apa-apa keputusan pun made by Prof Hashim. Bayaran? Sama macam duduk di PPUKM bukan di UKMSC. <--- Antara kelebihan kenapa saya memilih UKMSC untuk second pregnancy ni.

Cuma bila masuk PPUKM, kena bersabarlah dengan medic students yang datang bertanya macam-macam. And setiap pagi segerombolan student medic bersama Prof mereka akan round satu ward untuk student-student tu 'present' our case to their Professor. Ni yang boring, kadang-kadang rasa nak gi toilet kena la tahan sekejap.. Atau kena lah control macho masa semua tengah berkumpul di katil kita. Kesian tengok stduent-student tu kena marah hehehe Sementara nak tunggu sampai di katil patient yang diorang kena handle, kejap-kejap pergi kat katil patient tu untuk tanya macam-macam, ada aje soalan yang tertinggal ye dik.. ;p


Inilah review I pasal both UKMSC dan PPUKM. I opt for UKMSC walaupun labor room sama je dgn PPUKM, sebab nak (1)keselesaan selepas bersalin, especially I need my husband to help out. (2) kalau orang nak datang melawat pun senang [Tapi masa bersalinkan Amir, was 3rd hari raya, diorang tutup main entrance sebab tak ramai orang kot, my brother and his family kena round satu bangunan cari jalan macamana nak naikkan ke tingkat 7, once dia sampai bilik dia kata -'Ko jangan bersalin kat sini lagi' - Hahahaha sian berpeluh-peluh sambil memakai baju melayu ;p ]
(3) Sebab nak ada dedicated doctor untuk attend kita, rather than student medic atau houseman, kemungkinan untuk dapat bad experience macam di hospital Kuala Pilah itu tinggi.


More on UKMSC yang I pernah post dulu, click here.

5 comments on "Review PPUKM & UKMSC"

misha.w on July 17, 2012 at 7:44 PM said...

this really help!

thanks babe. tp i dgr kalau u bersalin kt hukm & nak epidural, cuma ada time office hour je kan, kalau tak office hour, takde epidural. huhuh.

i sebenarnya tgh surveykan utk my sis & utk i skali kalau pregnant lg. (berangan):)

Nur on July 18, 2012 at 1:56 AM said...

Misha, ni I yang I pernah dengar dari kakak2 yg dah bersalin dok sama dgn wad I masa i admitted tu. I tak sure pasal epidural masa office hour aje, tp diorang cerita mula2 mmg nurse yang offer epidural to patients tapi diorang akan off kan epi masa dah fully dilation, supaya kita lebih terasa untuk teran. -PPUKM

UKMSC - bila-bila masa boleh ambil epi

♥ balkidz_hunny ♥ on July 18, 2012 at 8:45 PM said...

I suke entry ini!!! Like!

I dulu diorg tak cover kalau amik UKMSC, so I opt for PPUKM. Alhamdulillah, ok je semua. Even nurse pun I tak jumpe yg kereks! Semua ok.

Yes, pasal epi tu betul. PPUKM, if dah abis office hour, die tak offer epidural. last boleh mintak before 6pm lah. Kot lagi sadis, doc dah balik on time kul5 tak boleh dah. I dulu die offer kul 5.30, tapi I ok je lagi time tue. Pastu kul6 dah deliver mmg takdelah epi nye. HAHA.

Lucky me,doc yg jaga I dr waiting room ke LR adalah pompuan. huhu. Jadi kuranglah segan silu nye. Well I rasa I ok je nak bersalin PPUKM, kalau ade rezeki next time dpt lah ke UKMSC. Nak husben teman hoii. seksanya rasa sorang²!

Fiza Rauf on October 12, 2013 at 2:42 AM said...

pengalaman saya 3x bersalin di ppukm non private tu.. 1x bersalin normal dan 2x cser.. masa bersalin normal mmg time office hour je blh amik epi... time saya, sakit masa hari public holiday so takde epi.. menahan la contraction smpai selamat.. mujur serviks bukak cepat, masuk labour room jam 10pg, bb kluar jam 2ptg.. by 4pm dh masuk wad biasa..
cser kat ppukm pulak, 1st time ok... 2nd time ada ralat by MO yg bius tu.. sudahnya ada complication terpaksa duduk wad for 1 week.. huhu..
skrg tgh nk tgu due bersalin anak ke3.. nk try private wing.. booked Prof Hatta.. so far so good...

MummyGojez on September 8, 2014 at 5:10 PM said...

Tq sis for your good review...currently mmg under hukm start from fertility treatment sampai check up preggy. Pernah buat operation laps dekat hukm and yes the nurses sangattt baik. Even teman masok sampai ke dlm toilet after operation tu. And now tgh try to choose nk bsalin kt wad biasa or ukmsc. My mind just think if deliver di ukmsc, i hv to pay more. Plus i try to find a review about the room dekat ukmsc. Tp xde plak org yg tepek gambo.. rasa nk bsalin kt hosp lain mcm sayang pulak sbb hukm adalah hosp yg paling bagus svc dia in my opinion.

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates