Saturday, December 1, 2012

Playgroup at Genius Baby On Board


Who's Genius Baby On Board (GBOB)?

GBOB is owned by a mother of 2 specialized in children's early education. Besides parenting workshop, they also organize playgroup on weekend for 4 levels - Infant (NB-6 months), Crawler (7-12 months), Walker (12-18 Months) & Runner (18 Months -4 years) Check their website here or contact Puan Norhidawati Abdul Aziz directly, 016-2033340.

Sejak dari survey pasal kindy bulan May yang lepas, we felt that perhaps it's not the right time to send Amir to school yet. We both still ada kelas malam, siapa pulak nak ambil Amir kalau kitaorang balik lambat. Therefore, we stick to current arrangement. Mungkin lepas maternity leave nanti we'll consider again. However, I still feel it's important for Amir to go to 'school', socialize.. play with others.. jangan berkepit dengan mommy and ibu je. Especially Amir memang anti-social sikit... Macam bapak dia. Eh eh... Hehehehehehe

So, kami survey playgroup yang conducted during weekend, the only time yang kami boleh hantar and tunggu Amir. I tau pasal GBOB from a friend yang pernah bawak baby join playgroup di sana and ada salah seorang blogger leave a comment and mention pasal GBOB ni. Thanks all! Harini (Sabtu) barulah berkesempatan nak pergi. Kami pergi for trial class dulu, RM35 sahaja, from 2pm - 4.15pm.

Kami sampai sedikit lambat, semua dah ready duduk dalam circle. Agak termanggu-manggu masa sampai sebab macam tak di acknowledge, mungkin tak perasan kami orang baru ;)  Yang kelakarnya, teacher ingat Amir ni girl.. dia tanya is Amir  (girl's name) Tak ingat nama apa. Rupanya, memang ada seorang kid tu pun nama Amir, so dia pun lupa kot pasal Amir yang new participant.

Alrigt now, let's start now..

NOTE: Berkemungkinan susunan aktiviti adalah tidak mengikut urutan.

1) Kelas dimulakan dengan baca Surah Al-fatihah beramai-ramai.

Masa ni Amir macam blur-blur sikit. Jumpa pulak crowd baru, so dia jadi observer aje lah. Teacher suruh datang ke depan pun dia malu-malu.


Photobucket

Photobucket

2) Introduction to a shape - Rectangle

Last week diorang dah belajar Circle, so this week turn Rectangle pulak. Dalam hati mak Amir, fuh sebaik topik Amir dah belajar kat rumah Hahahaha u know mak mana tak cemas anak nak gi sekolah, selain belajar mungkin juga bersaing dengan kanak-kanak lain ;p

Time nak kene ke depan and touch rectangle yang teacher tengah pegang tu, Amir dah okay. And everytime ke depan untuk ambil something, they have to say please. As expected Amir will never talk to stranger. I'm okay, sebab it's not that Amir is new to the word 'please'. I think any parents pun akan ajar, it's just kalau kids takde mood nak cakap tu, memang takkan cakap lah.

After a few rounds, Amir still refuse to say please.. teacher pesan 'Nanti kat rumah biasa kan dia cakap please ye'

Okay. Bagus pesanan tu sebenarnya. Cuma ada jugak circumstance lain selain kemungkinan dia tak diajar cakap please. I think it's normal, if they don't do something bukanlah sebab mereka tak tahu buat.


Back to the class... Amir dah berani ke depan but he's always the last person, sebab teacher nak tunggu dia cakap please. What he did was stare at her and hulur tangan.. Hahahaha Amir.. amir.. So bila Amir tak cakap-cakap please, teacher akan attend or panggil student lain. Jadilah Amir orang yang last dapat hihi

Photobucket

Photobucket 

  Photobucket

Now everyone has a rectangle. Yeayyy!


Photobucket

Then we sang a song - 'Simon's say' - kene touch hair, chin, mouth, eye dengan rectangle tu. 

Mungkin lepas pada nyanyi ni, mood Amir lagi okay.

Photobucket

Look, dah berani pergi menjenguk ke depan bila teacher show something .... :)


Photobucket

Satu lagi aktiviti untuk round ni, ialah buat rectangle guna clay. Kene buat 3 rectangles. Masa buat rectangle yang pertama je Amir semangat, lepas tu dia suruh mommy buat ball guna clay tu huhuhu

Photobucket


3) Story reading

Teacher baca buku cerita pasal Assalamualaikum dan Waalaikumsalam. Sambil tunjuk gambar dalam buku cerita.


Photobucket

Photobucket

4) Lepas baca buku cerita, kita main nyanyi pulak.. All the mothers pun nyanyi sama-sama. So much fun! It's the phonic song.

5) Then, ada aktiviti for kinetik and motor skills guna clip and paper.


Photobucket

Kalau masa nak ambil something from teacher, memang Amir tak shy. Bila part cakap please terus terkedu seribu bahasa.

Photobucket


Photobucket


Amir taklah sepanjang masa duduk dalam circle tu. Sebab dah sekeliling ada banyak toys kan, so dia sibuk lah meng explore. Bila sibuk explore iaitu aktiviti bebas yang dia sendiri nak buat, barulah dia jadi Amir sebenar. Happy aje, melompat-lompat.

Tapi langit tidak selalu cerah kan, ada lah sekejap dia menangis hehe mungkin kene tegah dari buat something


Photobucket

6) Analytical / Problem skill
Aktiviti kalini masih lagi berasaskan rectangle. Teacher bagi satu paper yang ada banyak shapes, then student kene identify rectangle and tampal sticker. Basically, Amir boleh identify rectangle among other shapes. Bila bab tampal sticker pun dia semangat. Teacher kata kene tampal sticker to 10 rectangles. Sampai rectangle ke 3 je Amir semangat nak buat, lepas tu dia suruh mommy buat sebab dia kata dia penat. Aduhai, macam-macam trick nak bagi dia habiskan tampal sampai 10.

Bila dah siap tampal sticker to rectangles, I suruh dia hantar pada teacher. Teacher then said something to him. Surprisingly, he replied back... yeay, amir has started talking! Tapi u know apa yang dia cakap kat teacher ....

'Mommy buat'


Ayoyoyoyoyoyoyoyyo LOL!


And antara the last activity, teacher ada remind pada class before taking something from them kena cakap 'Say please first..'

Then Amir told me 'Amir tak nak say please first' Heuheuheuheu


7) Art activity

Akhirnya dapat jugak duduk di meja yang diidam-idamkan Amir dari awal. Teacher kata boleh buat card nanti nak hang dekat bedroom door. Amir sibuk nak gunting aje.

Photobucket

Photobucket


Amir's first art

Photobucket

8) Last session - sing a song, jumping under the parachute, blow bubble

Time ni lagi le mamat tu happy terloncat-loncat


Photobucket Photobucket Photobucket

Overall, it was a fun-filled evening, worth the money. I realized, memang susah nak ajar kanak-kanak ni, itu baru ada 10 orang and ada mother untuk tolong anak-anak. Bayangkan they have to handle 20 kids! And kita as parent, tahu complaint bila tak puas hati.. walaupun niat kita untuk improvement kan. Setiap kanak-kanak, personaliti lain-lain.. ada yang sangat friendly and mudah dibagi arahan. Ada yang buat tak tahu je, macam Amir. He listens and understands the instructions tapi dia selective. Suruh datang depan ambil barang, dia pergi. Suruh cakap please dulu, dia tak mau. Ada yang memang susah nak handle, menangis etc. Fuh, thank god I kene ajar budak degree ;p

For me, both parent and teachers kene faham personaliti kanak-kanak yang kita kene handle. Parent kene tahu capability anak-anak supaya tak salahkan cikgu kalau anak tak dapat achieve our expectation And teacher pun kene lah faham personality kanak-kanak tu various, so jangan ingat dia tak diajar kalau tak buat apa yang kita instruct.

So it was just a trial class. I rasa kelas nya memang bagus, ada content. Tapi masih consider samada perlu register as permanent student. Mungkin akan cuba tempat lain pulak, tengok macamana teaching approach. But I'm so glad that I brought him to such activity, tengok Amir react bila orang lain instruct, join and enjoy the activity. I honestly touched masa dah last-last tu, bila habis je nyanyi lagi, mother kene hug and say I love you pada anak-anak masing-masing. Yes, mommy sayang Amir sangat-sangat.

Amir muka masam ke, tak nak dengar arahan ke, tak mesra ke, manja sangat ke, tak nak orang lain ke... You're always my baby. Puas hati dapat tengok Amir learn and develop bila dekat playgroup siang tadi. And bila dalam kereta and kat rumah, we always talk about what we did.. maka dia pun akan buat muka bersungguh-sungguh bercerita walaupun perkataan keluar sepatah-sepatah. Mimik muka yang lebih ;p

Thanks to GBOB for a good job!

5 comments on "Playgroup at Genius Baby On Board"

MyRule on December 1, 2012 at 4:21 PM said...

Waa...mcm best kan? I dah follow gbob ni punyer blog since ammar kecik lg. Nak try, tapi x sempat2 lagi. But ammar ni contra dari amir. Ammar full ngan energy..;)

ederq on December 3, 2012 at 5:49 PM said...

hi nur. bestnya amir dah big boy. i teringin nak join this kind of group. rasa harga rm35 pon not bad la kan.
tapi i agak disagree dgn cara teacher tu paksa budak say please lepas tu kalau xckp, dia skip to other kids. macam tak kena je kan.
budak biasalah kat rumah dengan kita mesti pandai macam2 tapi nak show kat stranger bukan senang. huhu.
but anyway, i think i should bring my baby kat situ nak try!

Nur on December 3, 2012 at 6:36 PM said...

ederq, you're right!! at least there's someone feels me.. huhuhu

overall, memang okay.. tapi tu la satu buat I rasa offended jugak. many times tau dia remind suruh ajar cakap please. I pulak kene jadi defensive hahaha inform yg AMir memang tau cakap pls, all this while mmg dia cakap pls.

And walaupun Amir dah awal-awal ke depan, just because Amir tak cakap2 please, dia tak attend Amir and panggil student lain yang tengah duduk lagi dengan mother diorang.

Terkedu-kedu Amir kat depan tu. ANyway, ini bukanlah big issue pun cuma rasa terkilan sikit. :)


Still i recommend you to go.

ederq on December 4, 2012 at 5:16 PM said...

kann. i rasa dia kena belajar lagi pasal cara2 handle kids. i pernah baca jugak ada 1 tempat ni. budak tengah coloring, budak tu colorkan gajah kaler green. dia kata, eh mana ada gajah hijau. dah budak tu down kan.
menda ni nampak kecik but tu akan affect emosi dia kan. kita nak develop kreativiti dan keyakinan dia. kalau immediately kita stop macam tu budak senang down. huhu.
eh panjang lebar pulak. ehehhee. ok nur, insya allah ada kesempatan nanti nak bawak eisya hehe. thanks!

Nur on December 4, 2012 at 7:10 PM said...

ayoooo serius ke... cmon la, there's no right or wrong masa budak2 ni in learning process. they're just being creative la.. jgn lah cakap dia buat mistake instead tunjuk je la apa yang betulkan. so stupid.

tula sensitive sikit bab-bab mengajar anak kan bukanlah sebab kita any better than them tp ada benda obviously tak bagus dibuat, so kita rasa tak bestlah..

tula berbalas2 comment kan kita ni ;p so many things to share pasal anak2 ni :P

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates