Thursday, December 20, 2012

2nd Pregnancy : Welcome 3rd Trimester!


3rd trimester? Really??

Okey, itu macam comment sarcastic supervisor kat proposal I  :p


Ah, time flies! Now, that's cliche.


Pregnancy

Sebetulnya, sebelum ni memang kurang rasa macam tengah preggy. Tak ada sickness sangat.. no frequent trip to toilet... belum ada backpain.. It was like honeymoon. Kadang-kadang tak realize yang tengah pregnant sehinggalah mata memandang ke bawah dan tidak nampak kaki.

Sekarang tidak lagi. Harini genap 28 minggu. Though my due date is still months away, bermula pada hari Isnin yang lepas, rasanya macam all of sudden badan sangat tidak larat, jalannya perlahan, sakit belakang, sakit kat bahagian bawah perut. I just can't walk faster than a tortoise. Wow, now i remember how does it feels being pregnant. Kalau time duduk, of course okay.. once bangun, rasa tertarik urat pinggang. Dulu, officemate selalu tegur lajunya jalan.. Sekarang, antara comment mereka ialah...

'Allah, kesiannya...'

'You okay tak?'

'Berapa lama ambil masa sampai sini? Dah nampak dari jauh, tapi tak sampai-sampai..'


Hahahaha Ko tunggu lagi 5 bulan ye, aku kejar ko!


Sedikit cemas hari Isnin lepas bila dah start rasa perut mengeras for certain period of times.. Huhuhu



Preparation

Walaupun orang kata, anak ke-2 banyak barang tak payah beli, tapi end up banyak jugak le dah dibeli. Bezanya kalini banyak save masa membeli berbanding dulu sebab dah boleh properly plan and haunt sales yang hebat-hebat tu. Kebanyakkan barang-barang besar dah tak perlu beli tapi adalah barang-barang lain upgrade barang yang dibeli masa Amir dulu.

Now, tinggal nak pack baju baby dalam bag. It may sounds early, tapi mengimbau experience masa Amir dulu, minggu 31 dah masuk hospital due to TPL.


Dulu ada buat entry pasal stretch mark, biasalah topik hangat masa pregnant. Antara remedy yang popular ialah Bio oil atau Palmer's Cocoa Butter formula.

First pregnancy, for the the first trimester I guna cocoa butter (Pureen). Malangnya, I sapu dekat tummy je, so masa 4 bulan preggy, stretch marks appear di tempat-tempat lain. Then I switched to Bio oil, mana tau lebih power kuasanya. Well, it works fine with  me, no new stretch mark tapi kat mana yang dah ada tu.. tak dapek den nak nolong eh do.. Only after post-delivery barulah stretch mark a bit disappear.

This time, I pakai Palmer's Cocoa Butter. Murah sikit kan... I actually like the texture and how it being absorbed when you apply to your skin. Compare to Bio oil, berminyak sikit.. selalu tak tau nak lap tangan kat mana lepas apply to my body. And, surprisingly... until now, no new stretch marks at all. Yang lama pun makin invisible. So, yes.. I suka si cocoa butter ni. And once you applied to your skin, rasa kulit selembut bayi ;p I hope husband likes it either.. Hehehehe The first bottle last until the 6th month, now baru beli botol baru.

What else pending, sikit2 barang baby like mattress cover, cotton wool etc.. nak tunggu J-card day (ada lagi nak beli??).. I can always add items to my list ;p Like anytime! Set lepas bersalin... belum bersungguh-sungguh survey lagi and tukang urut lepas bersalin yang boleh masakkan lunch.

And nak setup baby cot baby, I know akan ada orang yang lebih excited dari mommy bila dah pasang cot nanti.. Yup, Amir.


Antenatal Checkup

Baru last Monday pergi checkup dengan Prof Hashim. Again, we all bawak Amir tengok baby. Yang dia excited kan nak main dekat play area kat klinik tu. Bila nurse called my name, dia berlari masuk bilik Prof Hashim. Ciet. Tapi bila Prof kata 'Meh salam atuk'  Terus senyap. Hehe sweet aje Prof bahasakan diri atuk. Bermaksud mommy adalah sangat muda. Jyeah!

Okay, baby dah slightly heavier than 1kg. Sementara mommy pula sudah menjangkau 60kg. Bermakna peningkat naik sebanyak 15kg. First pregnancy, masa 36 minggu baru naik 60kg. Bermaksud dah boleh lah start fikir exercise apa yang boleh dibuat sejurus selepas bersalin.

Gambar scan pun dah tak clear, and baby still tutup muka pakai tangan. Tak lenguh ke nak oi, tangan kat situ je.. buatlah regangan sikit.. menggeliat ke.. which I never experience that yet kalini. Masa abang awak dulu, selamba ja dia seret siku.. kaki.. kat perut mommy.


Amir Hidayat Syah

Mana boleh tak cerita pasal dia kan. One thing to share, dah berjaya weaning off breastfeeding!

Actually, sedih jugakkan. At first, I don't mind langsung kalau Amir nak breastfeed sampai 2 tahun lebih pun. When I got to know I'm pregnant, I realized soon akan kene weaning off.. But I have no rush. I'm certain it won't harm my pregnancy walaupun ada some people say so.. Siap ada yang cakap dalam Islam pun dilarang menyusukan ketika pregnant - which actually No. I found hadith pasal ni. I have shared it in my FB if not in my blog. Ayo, rasa nak nangis masa ada orang cakap macamtu.. Masa tu Amir baru je nak masuk 2 tahun, which I really want to breastfeed him at least until 2 years old.

But soon bila 4 months pregnant, dah start rasa sore kalau Amir menyusu. That was when I started to tell Amir nanti dia tak boleh 'nen' lagi dah. Siannya dia... He understands tapi biasalah refuse to do it masa tu kan. Tak cukup dengan cakap, kadang2 kitaorang psiko Amir... Hehe Baba pun terlibat ye.

Baba promised him to buy more toys kalau dia tak nen.

Nanti dia kata 'Amir tak nak toys! Huh!'

Pastu kitaorang cakap nak beli kan dia rabbit. Bila masa dia convinced dengan janji manis kami, dia tak nen lah. Tapi lain kali masih nen jugak. Then I told him, nen is for baby. Nanti dia kata 'Mommy, Amir nak jadi baby' Maksudnya nak nen. Amir dah tak use the term 'nen' thereafter. Dia kata nak jadi baby je. Lagi I cakap nen not for big boy. Before this always claimed himself as a big boy. Lepas tu dia kata 'Amir small lah! Amir small boy'

So I gave him condition, nen masa nak tidur aje lah. Jadinya bila-bila dia nak nen regardless siang atau malam dia kata 'Amir nak tidur' sambil tutup mata tapi terkelip-kelip.


Huwaaaa.. Memang dah dijangkakan susah. Until the 5th month, memang sangat irritating bila Amir breastfeed. So mommy start untuk lebih strict. Ada lah 2-3 kali, I berkeras langsung tak nak bagi and buat tak tau to his demand. Meraung lah anak bujang mommy sekejap then he settled down. Deep down in my heart, rasa nak bagi je kan.

And alhamdulillah, since 3 weeks ago.. Amir dah tak demand nak nen lagi. Tapi dia gurau-gurau macam nak nen aje, mengesel-gesel kat mommy. Huhuhuhu. Kesian dey... But he's happy with his bottle now. He asked one after another hehehe Cuma masa tidur still nak tidur celah ketiak mommy, macam tengah breastfeed. Sweet.


Study

Dah berkurun tak update my other blog for my PhD. Tu namanya betul-betul busy kan. Last night was my final class for this semester, one more subject to be completed. Pagi tadi baru submit paper for conference. At the same time preparing my proposal for proposal defense next February. Sebulan sebelum due date, harap sempat dan diberi kesihatan. Lepas tu barulah dapat menarik nafas lega buat seketika before field work.

Now that I'm clearing my annual leave, and enjoying my holiday dengan aktiviti-aktiviti bermanfaat seperti membaca journal, revise proposal, prepare for final exam, some office works and last but not least aktiviti mengemas rumah. It won't feel like a holiday I bet. But then, dapatlah mommy spend more time with Amir at home. Like now, tengah update blog.. Amir baru terjaga and jerit 'Mommmyyyy!'


Okay, I'm coming!



3 comments on "2nd Pregnancy : Welcome 3rd Trimester!"

aThidEaN on December 20, 2012 at 9:33 PM said...

:)

Zach's Momma on December 21, 2012 at 4:37 AM said...

wow tup tup dah 3rd trimester? heheh..
take care yer mommy.. amir pun dah big boy sangat sekarang nih :)

azian abdullah on December 21, 2012 at 6:45 AM said...

so comel amir punya trick nak mintak nen. i can imagine! :)

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates