Monday, September 9, 2013

A Love Letter to My Little Umar



Dulu masa Amir bukan main lagi tulis love letter lepaih 60 haghi. Lepas tu masa 10 bulan pun ada lagi... Time Umar, dekat 7 bulan baru nak tulis satu.. ;p Ini bukan bermakna mommy kurang sayang pada Umar, ini menunjukkan mommy sgt busy dengan hal korang berdua bila dekat rumah, masa kat office pulak sibuk siapkan kerja supaya bila cukup masa bekerja terus bekejar ambil hangpa berdua tau!


So, ini Umar Hidayat Syah hampir 7 bulan yg lepas..,


Dan ini umar pada usia 6 bulan setengah..


Masa mengandungkan Umar dulu, memang tak banyak masalah, cuma masa trimester, same case mcm amir dulu; early contraction, then mommy jatuh tangga masa dukung Amir and finaly a genuine contraction lead to labor at week 36. Sepanjang masa contraction nak melahirkan Umar, alhamdulilah bearable cuma masa nak teran serik sikit, mungkin foundation unt meneran tu mommy xde hehehe Walhal Umar masa tu 2.4kg je, tp mommy punya flat lepas teran Umar keluar mcm bersalinkan kembar (mcm lah ada experience bersalinkan kembar kan).

Umar is a very calm baby. Setakat nangis suara sayup2 tu, ape ada hal. Mommy and baba dah habis practice masa Amir, suara nyaring, kuat dan sewaktu dengannya. 
Kadang-kadang, mommy and baba saja biarkan Umar nangis lama sikit, enjoy the moment. ;p


Yang jelas lagi nyata, satu perbezaan ketara antara Amir dan Umar ialah ....

Suka senyum! Bermula 3 bulan Umar dah boleh senyum especially masa diagah.

Kalau masa Amir, dekat 2 tahun nak tunggu dia senyum, Umar, kawan mommy (Aunty Wati) panggil Si Sengeh, Amir, Si Sombong. Memang iye.. Tehehe







Sweet boy. Bak kata Ami, Umar ni ada calming effect, kalau tengok dia rasa tenang aja. Kalau waktu pagi dia tak banyak hal, dibawak mandi, dia mandi, diletak dlm walker masa mommy nak bersiap, dia duduk dlm walker sambil tengok TV, walaupun kadang2 dia ada bising2 panggil mommy, as long as bukan sebab nak susu masih boleh lagi dibiarkan lagi. Satu pagi, lepas mandikan dia, hantar Amir ke rumah ibu, mommy pun kemas apa2 yg patut, kemudian mandi dan bersiap, beberapa kali Umar panggil mommy tapi mommy menyahut aje, tak datang2.. Hehe sekali mommy keluar nak tengok Umar, rupanya ....


Dah terlelap! Kesian. Padanlah senyap tak panggil2 mommy ;p

Kalau dalam kereta otw ke nursery, once dia duduk di carseat and bukak CD dia..


ternganga tgk CD! Org panggil pun xlayan. 

Cuma bila Umar dah makin besar, Umar dah menunjukkan sifat-sifat clingy towards mommy. Statistik ini sedikit berbeza dari Amir, sebab Amir umur 4 bulan clinginess dia dah sangat obvious. I thought Umar s different, rupanya tidak, nak masuk 6 bulan dia dah kenal orang, especially mommy.


To be honest, masa Amir dulu mungkin dia clingy since 4 months old, it was a bit pressure for me. Nak buat kerja rumah pun susah, pantang nampak banyang dia mengiak, dengar bunyi air pun dia tau! But then I realized, bagus lah kalau anak2 sangat rapat supaya nanti diorang dah besar i'll become their bestfriend, talk and share things. Walaupun kadang2 rasa tak selesa tidur sebab now both boys suka tidur berbantalkan lengan mommy, nak beralih tidur pun susah, tapi semoga ketidak selesaan ini nnt, bila mommy dah tua, mommy pulak nak clingy, Amir and Umar layan la pulak karenah mommy ye. I like it when they are close to me, it's easier to control them. Muahahaha
So sekarang ni, I take it this way.. House chores can wait (kadang2 tak jadi jugak nak set mind cmni), so when their attention's tank is full they will let me go hihi kadang2 rasa sampai ke sudah tak full. Banyak masa yg I plan untuk buat kerja PhD di rumah, selalunya terkubur begitu saja. Boleh buat sebenarnya, it's just me yang tak sanggup sacrifice masa dengan anak-anak, especially Umar, tak banyak ragam it doesn't mean I tak perlu spend more time with him. 

See, mcmana nak tinggalkan dia tidur sorang2 walaupun dah lelap. Tapi rugilah tak tidur sekali kan! Hihihi alasan malas buat kerja.

Well, itulah dia sifat keibuan i guess. Nothing above our family; parent, husband and children. Takkan sampai hati kita attend meeting penting tapi meninggalkan anak yg tak sihat dibawah jagaan org lain, contohnya. Apa lagi asset akhirat kita ye dok..




Intan payong mommy berdua ni. Sorang menghiburkan, sorang lagi menenangkan hati. Selalu tersentuh tengok cara Amir layan Umar, at times over protective, but most of the times he such a loving brother. Umar pun sama, maybe he can't express much just yet, tapi suka betul tarik rambut Amir. Kalau Amir melompat-lompat and main depan dia, terkekek-kekek dia ketawa. Amir was the first person made Umar laugh i think hehe.



I love spending time with them, kalau boleh and if time permits, lepas kerja akan bawak Amir main di playground.


In fact haritu mommy ambil cuti and kami bertiga pergi jalan-jalan and main di game centre.


So much fun! Umar mcm biasa, as long as berdukung and berjalan-jalan dia rileks aje. Sampaikan susu pun tak ingat nak minta.

Is it really a love letter tho? Hahaha yes, because mommy nak cakap I LOVE U BOTH SO MUCH, words can't describe, u always drive me CRAZY but yet make me happy, busuk masam yang suka bergaduh dgn mommy di waktu pagi tapi buat mommy rindu mcm nak mati padahal baru tengah hari, and many more I wish I can say.

Much much love,
Mommy


4 comments on "A Love Letter to My Little Umar"

misha.w on September 10, 2013 at 12:59 AM said...

alahai syg nyaaa kat umar!

lama i tak jenguk blog u, tak alih2 tgk umar dah 7mths!cepatnyaaa..:)

Nur on September 10, 2013 at 5:35 PM said...

hello babe, anak no 2 ni pun i rasa cepat sangat.. tup-tup dah beso! ;p

Allene on September 10, 2013 at 11:56 PM said...

senyuman umar sangat manis... tergoda untie... =)
btul la nur, kejap je rasa anak da besar... padahal anak ke2 lin baru je 3bulan. ihihih

lama tak nampak kat surau kan... ihihih

Nur on September 11, 2013 at 11:47 PM said...

allene, timetable for short semester hectic! selalunya i pergi surau lambat. hope blh jumpa nnt :)

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates