Wednesday, October 26, 2011

Blissful holiday and Amir's temper


Ah, seronoknya kalau setiap hari Rabu cuti!!!

Kalau cuti, memang wajib tak lekat dengan rumah. Otak ligat berfikir, apa alasan nak bagi pada husband nak ajak jalan-jalan ni.... Hmmmmmm...


TING!!!!

'Jom beli baju tidur Amir dekat Jusco OU, sebab lepas dia renovate tu kita belum pergi visit dia lagi'

Tapi, memang betul pun babysitter Amir kata bawak baju malam lebih sikit, dan dah dipulangkannya baju Amir yang dah kecik2 ;p


So ke One Utama lah kami, sambil jumpa kawan-kawan yang kebetulan secara terancang pun jalan-jalan kat One U. Yang tak berapa blissful ialah, 1/2 jam dari simpang LDP ke traffic light nak U-turn masuk parking, DAN lagi 1/2 jam untuk dapatkan parking.


TIPS: Untuk mendapatkan parking during peak hours di One Utama adalah:

1) Suruh passenger anda cop parking kalau ada 10 buah kereta di hadapan anda


2) Parking dekat One World Hotel. Mudah dan pantas.


Lamanya tak pergi jalan-jalan kat One U. Used to have lunch here almost everyday.






Friends back in Uni.


Okay, cerita pasal Amir sikit.. Ok, mommy tau Amir dah besar. Dah tak nak kene pegang. Nak lepas je, senang nak pergi tempat merbahaya kan? Masalahnya dia tak nak jalan, dia nak merangkak laju-laju. So camana nak lepaskan?




I'm a happy cheeky boy if you let me go on my own, mommy!

Fine. Tapi bila dah selesai urusan kat situ, terpaksa lah carry him nak ke tempat lain pulak.

Here we go....

The moment of whining and crying to screaming, kicking, hitting! Tergeliat tangan mak nak pegang Amir. Actually, itu lah first time Amir  throws his tantrums in public. Lama pulak tu. Macam-macam dah cuba untuk distract dia. Berhenti temper untuk beberapa saat then mula balik. To be honest, I pun suspend nak handle dia semalam. Dengan orang sekeliling pandang. Bukan malu, for better or worse, Amir kan anak mommy, tapi pandangan diorang tu membuatkan kita lagi nervous.

Mula-mula, he rejected bf, dok sibuk nak menangis. Lama-lama nak jugak, eleh merajuk la konon.. ;p Lepas bagi 'ubat' baru lah dia okay, tersengih-sengih nengok Acik Intan



Kiss baby!


Tak dapek mommy nak burak-burak mo Acik ko la.. huhu


Malamnya pulak, Uncle Qad belanja makan Pizza Hut. Saja ambil seat hujung sekali so enough space for Amir to crawl. Yes, crawl! Mesti orang tengok pelik lah mak budak ni dibiarnya main atas lantai, tak nak melalui proses masa kat One U tadi.




Hypothesis is accepted : kalau dibiarkan lepas, bagi apa yang dia nak buat. He's one happy kid!




Alah, sayang mommy ni. Bukan mommy mengeluh Amir lasak and temper. Takde masalah kalau Amir lasak, sebab mommy and baba pun lasak jugek ;)  Cuma ada masa, badan dah penat, fikiran tengah runsing ke, risau Amir kutip benda2 kotor masuk mulut, takut Amir jatuh kalau Amir main panjat2, sebab tu lah mommy marah. Janganlah marah mommy balik tau, nanti mommy... mommy... mommy.... Uwaaaaaaa!


Despite Amir yang lasak dan sedikit je temper, Amir memang menghiburkan. Sekarang kan Amir suka ejek balik kalau orang bercakap atau buat bunyi apa-apa. Suka ba-cak orang, walaupun masa ba-cak tu Amir kata ba-bak! instead. Kelakar bila mommy dengar ibu kata Amir membuat cubaan menyanyi lagu Sponge Bob Square Pants menggunakan kebolehan Amir bertutur bahasa 'B'. Pantang ada huruf B, senang je nak sebut. Sampai la ni tak pernah dengar Amir panggil mommy. Oh no, please jangan tukar 'm' kepada 'b'. It's okay  ;p

Bila ibu buat-buat tanya 'where's mommy?' Muka Amir cembeng sambil cari-cari mommy. Alolo so sweet. Bila mommy suruh panggil 'baba', Amir terjerit-jerit panggil baba. Mommy kata dog, Amir said 'woof woof'. Mommy kata miow, Amir kata cat. Bila tukar perkataan kepada 'mommy', Amir senyap. Pffft.

Bahagian masing-masing lah, ade anak yang dari kecil tak susah nak jaga, tak kuat menangis, tak banyak ragam. Ada yang kata, jangan cakap anak kita kuat menangis, nanti jadi kuat menangis lah dia. Hmm, takkan lah ada ibu yang saja-saja nak cakap sesuatu pasal anak yang tak pernah berlaku. Bila kita bercakap pasal anak, bukan sebab nak merungut atau berlagak, kita cuma express the feeling. Bila cakap pasal anak banyak ragam, bukan mengeluh tapi nak let out sikit rasa penat. Bila cakap pasal kebolehan anak, yg kebanyakkan budak lain pun boleh buat, bukan sebab riak etc, as a mother we're proud enough that our child is prefectly normal, we don't wait for something nobel to be proud of.
Obviously, lain budak lain lah ragam. Jangan disebabkan kita tak pernah encounter anak yang banyak ragam, kita rasa irrelevant bila ada yang kata otherwise.

I always had a chat with Ami pasal Amir, banyak unexpected dalam perihal membesarkan Amir. I was so used to handle kids since little. My youngest brother was born when I was 5. Masa darjah 1, I dah basuh poo-poo toddler and what not. Same goes to my cousin, yang lahir few years after my youngest brother. Masa I darjah 3-4, kalau dia balik kampung automatically I jadi helper ;p But I seriously enjoy doing it.

But, when it comes to own son.. hmmm, 24 hours a day, 7 days a week jaga without extra hands, fuh challenging sangat kan. Having a child is always a headache, but that will make it worth.

8 comments on "Blissful holiday and Amir's temper"

ayza ukashah... on October 26, 2011 at 7:46 PM said...

babe...takot lak aku nak lalui proses tumbesaran Emir...adakah lagi super duper active cam amir...cam ade potensi la...skrg manja kemain..xmo dah kat org lain...kalo xdpt benda yang die nak...die punye la screaming sampai aku rase adeh piching lari...sambil menangis .. adeh riso2

Coklat Stroberi :) on October 26, 2011 at 8:08 PM said...

hehe, adam pon macam tuh jugak time baru2 dpt kaki..tak nak dipegang, ikot kepala die jerk..lelagi bile mkn kat lua, sgt2 susah nak handle..nak mkn pon susah, tp alhamdullilah..makin besar die dah makin kurang meragam.. sabar jerk lah..

MyRule on October 26, 2011 at 8:20 PM said...

Nur..setiap anak x sama..so berpegang pada statement tu. Orang mungkin akan bercakap and bercakap. Mana yang ok..kita amik..mana x..kita abaikan. Kita jek yang tau mana yang baik untuk anak kita kan.

Apa2pun..enjoy setiap apa yang U and Amir lalui..bukan boleh diulang lagi kan.. :)

Nur on October 26, 2011 at 8:41 PM said...

Saff and MyRule, true enough. Sekali ni je lah dia macam ni,esok dah besar pandai lah dia behave kan. Tak boleh diulangi itu, sgt sedih :(

Ayu: One will face once! muahaahaha (memberi semangat tak aku?) hehe

ayza ukashah... on October 26, 2011 at 8:52 PM said...

babe..semangat giler...tepaksa aku makan lebey untuk bergiat aktif macam ko...wakaka

aThidEaN on October 26, 2011 at 10:02 PM said...

Nur, just mothers knows their children.
apapun yg kita kata tu akan jadi doa, tp sebagai ibu semuanya nak yg terbaik kan utk anak kita.
i truly understands, anak makin membesar dan makin aktif, makin faham feeling and what knot, n we are taking care of them without helper mmg penat..

yienjr on October 26, 2011 at 11:21 PM said...

baha, setiap anak ada ragamnya..mereka unik! tak semestinya masa kecil ada ragam masa besar pun sama camtu.. dan takde siapa yang boleh jamin, masa kecil baik/takde ragam sehingga besar pun elok je... kan...??yang penting keep on praying:) ibu sayang amir..
wafiy pun sayang amir:):):)

Zach's Momma on October 27, 2011 at 4:15 AM said...

amir dah big boy laa.. banyak lah akalnya.. :)

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates