Tuesday, October 25, 2011

Nah, nilai lah sendiri...


I'll try not to make this entry lengthy

Somewhere in 2010, masa mengandung 7-8 bulan. I ada post 1 entry tidak puas hati dengan layanan seorang doctor di klinik kesihatan di lembah klang. Hehehe saja malas bagi details sangat. Isu tidak puas hati dengan service ni I think it's normal, mana-mana..tak kira kerajaan ke swasta mesti ada isu macam ni. Sebab ni semua bergantung pada individu yang memberi layanan tu kan. Dan, bukanlah satu pekara yang tidak normal bagi seseorang yang ada blog untuk share experience be it good or bad at their blog.

Namun begitu, I still ingat apa I tulis sebab I selalu baca especially bila dah setahun lebih ni pun masih ada orang comment. Lepas I post entry tu tahun lepas, majoriti yang comment share thoughts based on their experience. Again, normal lah orang complaint pasal service ni kan. And ada jugak seorang doktor yang mungkin kawan kepada doctor berkenaan (i initially put the doctor's name, few months back i removed her name), bagi pendapat dia. Honestly I welcome his opinion. He is very professional explaining things that may not clear to the patient's view. I thanked him for dropping his comment. So it makes me feel good sharing my experience, mungkin ada salah faham now you have someone to tell you what went wrong.

Beberapa bulan lepas, ada 1 comment dari anonymous, this person put a link that direct us to a photographer website, then ada lah picture doctor ni tengan posing. Fine lah, I takde ape2 judgement pun. Suka hatilah diorang nak buat ape kan. Since then, I removed nama doctor maybe orang google and found her name in my blog. It could be a mistake to put up her name, I admit. I pun bukan nak memburukkan orang so that's why i removed her name.

Last Sunday, I dapat lagi satu comment dari anonymous berbunyi:

I dont want to say much, I do not know who this people are. But as a patient who goes to a goverment clinic, I think it is obvious that you should know there are more than 400 patients per day. And it is a fact that every single patient should know that we cannot expect explanation of A-Z in a government clinic. I think generally people already know that if they want a thorough time explanation they should go to a private hospital and not expect more.
Mr R

Then I replied to Mr R, sebab I rasa banyak dia salah faham. Kalau dibaca balik entry I tu..
1) I mulakan entry dengan some sort of making disclaimer, yang entry itu bukan untuk complaint govt. clinic as a whole cuma rasa tidak puas hati kepada this particular doctor.
2) Ada jugak mentioned, ada sorang lagi doctor at the same clinic, I puas hati dengan cara dia which is better than doktor yang di sebut-sebut.
3) Dan tidak pulak I tulis dalam entry I need the doctor tu explain every single things, tapi doktor tak cakap sepatah haram pun masa tu.
4) Memang saya bersalin dekat private hospital pun.

But Mr R, keep stating the obvious. And by right, I have no problem with time-consuming process in govt clinic because I already know. Kalau I nak pergi, I pergi. Kalau I tak nak, I won't. Ok lah, lepas reply to Mr R, kira dah selesai lah kan.

Pagi-pagi ni bukak blog, ade someone or two left comments kat chatroom, yang berbunyi..

booohooo: **** you 
booohooo: don't mess with people

Ape pulak ni? Sementelah, masih ada yang comment dekat entry tidak puas hati itu, dan seingat saya itu lah entry tidak puas hati yang agak hot stuff, mungkin these people yang tulis macam ni related to that entry kot. Well, memang ini lah dia risk nya bila kita publish. I terima.
Tapi I don't know kalau these people yang tinggalkan comment-comment harsh ni adalah doctor tersebut atau kawan-kawan atau family, siapa lagi yang akan rasa sakit hati untuk kita kan? Agak memalukan lah.

Again, dalam my entry tu tidak I curse the doctor, tapi I ceritakan berapa lama I tunggu, 3.20pm baru dia masuk which patutnya clinic should starts operate 2.45pm on Friday. Bila masa ultrasound, dia takde bercakap apa-apa ambil measurement then pergi camtu je. Ni bukan mintak thorough explanation ye. Ni pasal langsung tidak bercakap apa-apa. Ok sudah sudah lah ye, ni bukan nak prolong. Tapi itulah ceritanya, rasanya memang patut tak puas hati. Honestly, entry tu langsung tidak memaki hamun, but I do agree kalau ade yang kata cynical.

Now, I bukan doktor.. tapi kerja I sendiri banyak liaise with other people. Can I stop them from feel upset or unhappy with me? No. Can I stop them from making joke about me? No. It's totally beyond our control. And kalau ada lah berlaku macam ni, is this how we respond back to them? Curse them?

Anyway, I'm not 100% sure yang tinggalkan comment tu has anything to do with that doctor ke tak. I found her on facebook, so pm her. In case ada apa kemusykilan, confront la, takde masalah dengan itu. Jangan lah membuat onar di blog kan. Kes ni dah lama sangat, I takde berdendam etc. Alah, kelakarnya kalau I berdendam kan. Mungkin jugak 3rd party yang I mistakenly ingat relate dengan this matter. Apa-apa pun, kalau kita tidak suka apa yang ada dalam blog ni, just leave. You takkan boleh control apa orang nak tulis, walaupun hakikatnya mungkin kita sorang aja benci dengan apa yang ditulis. Orang lain, okay je.. ;p

Since ade blog, first time kene ambush ;p I dah removed pun entry tu, her name memang awal-awal dah removed. I tidak sebarkan pulak link studio photoshoot doktor, so I rasa kurang profesional lah untuk bertindak sedemikian.

Senang cerita macam ni, semua orang pun akan ada satu masa dia menjadi annoying kepada seorang yang lain. Seorang yang lain tu, satu masa dia juga annoying kepada orang lain. Kita semua pun pernah jadi annoying kepada sekurang-kurangnya 1 orang yang lain. Bear with it, especially dengan dunia cyber sekarang, fb, twitter, tell me macam mana nak control supaya orang tulis apa yang kita suka sahaja?


Peace. No war.


p/s: Macam mana lah prime minister handle case blog yang mengutuk diorang terang-terangan, memang cool kalau boleh pekak kan telinga, buta kan mata dari ambil tahu apa orang bercakap pasal kita.

2 comments on "Nah, nilai lah sendiri..."

ayza ukashah... on October 25, 2011 at 1:33 AM said...

alahai...biasala tu Baha...touching lebey la diorang ni...
huhu...abaikan je sudah....meh kite makan aiskrim lagi best

xente@eyka on October 25, 2011 at 2:43 AM said...

saya suka ayat awak yang ni "..semua orang pun akan ada satu masa dia menjadi annoying kepada seorang yang lain. Seorang yang lain tu, satu masa dia juga annoying kepada orang lain. Kita semua pun pernah jadi annoying kepada sekurang-kurangnya 1 orang yang lain..."

buat saya muhasabah diri saya..sebab kita manusia tidak sempurna...kan...nice entry!

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates