Sunday, October 23, 2011

Just curious..


Bila Amir masuk je 1 tahun, I noticed few things.. Dia dah banyak faham his surrounding, yg ni I think normal lah kan. Dia dah pandai tunjuk apa dia nak. Ok, senang sikit. Cuma kadang-kadang still tak faham apa dia nak ;p

Tapi, sedikit merisaukan bila dia tak dapat apa dia nak. Contoh, dia nampak playground tapi tak bawak dia pergi atau dah bawak dia main sekejap then a while later we have to leave.. Nanti dia start mengamuk, meraung-raung.. Suaranya kan memang kuat, sambil lembik-lembik kan badan atau keraskan badan meronta-ronta. Adakah normal diorg ni dah start buat mcm ni. Spoke to one of my friend, dia kata anak dia pun mcm tu.

Well, dia mengamuk taklah lama tapi kalau mcm harini banyak kali jugak mengamuk sebab I pun xtau dia nak apa, asyik salah teka.. Very tiring :(

Does this happens to you? What you usually do?


Regards,
Mommy Amir yg dah pancit


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

6 comments on "Just curious.."

ayza ukashah... on October 23, 2011 at 6:52 PM said...

try teka lagi ape yang die nak...kalo salah ko try tanya lagi...x faham??soh amir sms je la

oya on October 23, 2011 at 8:34 PM said...

Amir nk membesar,meragam sikit kot..

triple H...=D on October 23, 2011 at 9:48 PM said...

facing the same prob with hadi....nangis x lama tp byk kali...xdpt something je nangis...mama ilang je nangis...huhuhu...very tiring...tp i biarkan je die melalak (if tantrum laa)...mmg seems kejam tp nk elak die dr jd spoil...my friends pun ckp budak sethn mmg camtu...so just bear with it je laa kan...:D

Anonymous said...

Salam,
dari pengalaman saya,perkara yang sama gak berlaku pada anak saya masa umur dia setahun.kalau lah tak dapat sesuatu yang dia nak tu,melalak bagai dicubit-cubit.kalau lah tak sabar,memang rasa nak babab jer.tapi bila fikir balik,budak baru setahun mana la faham erti tak boleh.bayangkan,dah siap mandi petang,dia boleh nak main air kat laman rumah,dah lencun satu badan.tapi,mama sabar lagi...selagi tak dibagi,selagi tu lah menangis mengamuk.tapi itu cerita masa dia setahun...la ni,dah 2 tahun,terpaksa lah TEGAS sikit.kalau cakap tak boleh,kene bagi dia betul2 faham kenapa tak boleh.contoh macam nak main kat taman sampai maghrib,ape cerite?
nangis memang nangis,tapi kejap jer...alih perhatian dia dengan benda lain yg dia suka.memang memenatkan,tengok anak org lain yg sebaya dia,takde pulak nangis ngamuk sampai mcm tu.nak buat camne kan dah cara mcm tu dia pandai ekspresikan persaan dia :)

MyRule on October 25, 2011 at 12:46 AM said...

Ooo..sama la. Ammar pun camtu gak. Dia boleh guling2 kat lantai. Aper yang i buat..i cakap ngan dia naper tak boleh. Cakap la..10x pun benda yang sama berlaku..i ulang lagi ayat yang sama. Tak pun i janji kat dia, next time ok. But make sure ader next time tu. Jangan berjanji kosong.. :P

Nur on October 25, 2011 at 1:08 AM said...

thanks anon, memang membantu comment you tu.

H3 and myrule, happy to know that I'm not alone!! hehehe

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates