Wednesday, June 23, 2010

100 days left


Is it a weeeeee… Or woooooo….?

Ok, let’s talk when it is feels like weeeeee… (woooooo…., tunggu turn anda di entry yang lain)

Since month 4, I can already feel my karate kid's kicks and chops. But of course masa 4 bulan, it started with gassy feeling inside your stomach tapi bukan sebab lapar etc. Though the baby has already made a reflect movement, don't expect to feel any fetal movement because your baby is far too tiny. Masa 1st trimester asyik tak sabar nak pergi scan, nak tengok baby move, he was so tiny and I can see tangan and kaki bergerak laju macam swimming. Hmmm..ape ntah dia buat masa tu, excited kot masuk TV ;p

Masa ni jugak, selalu risau about my pregnancy since I don’t know what is actually happening in there. Dah la during that period, pregnancy still fragile.. Cuma sickness je la jadi benchmark, Ok, I’m pregnant, baby is developing.

Second trimester (yeah, weeeeee… time!), sickness pun dah berlalu pergi. Baby bump pun dah showing and.. the fetal movement! Ah, they are so sweet! What else a expectant mother could ask for?

Daripada rasa macam gassy dalam perut, now you can assure that there’s a movement in your tummy. There really is! Mula-mula, memang tak rasa banyak sangat movement, Not because the baby not yet moving, at this stage your baby still quite tiny, it's normal not to feel regular movement. Penat gak menunggu bila baby nak gerak lagi. Kalau baby bergerak, I just can feel tapi tak nampak pergerakan kat perut lagi.

Masuk je 6 bulan, si kecil menunjuk belang! Leg movements will seem more choreographed, and I start noticing patterns in the pitter-patter of those little feet. Itulah sekarang hobby saya ialah lay down and melayan perut ;p

Kadang-kadang tak rasa pun dia bergerak, tapi perut bagaikan pantai dipukul ombak. Erkk.. gila tak sesuai madah itu. Well, u know what I meant.. =) Ini bukan blog tatabahasa kan.

Dan yang lagi-lagi best dan membuatkan si ibu teruja, tengah dia bergerak tu, cuba tekan perut maka akan terasa la anggota badannya.. kaki ke tangan ke lutut ke tak tau la.., terbonjol-bonjol kat perut.

Senang hati tengok anak make movement everyday, tak payahlah nak rasa tak sabar-sabar nak tunggu next check-up. My experience, baby sangat active bila malam, after dinner and masa rileks-rileks. Whattoexpect kata ‘Because the motion of your own body during your daily routine can lull the baby to sleep — and because you're often focused on so many other things when you're up and about — you may find that the baby is most active after you've settled down for the night (or after you have a snack; the surge in your blood sugar may give your baby a rush of energy — or when you're nervous, since adrenalin can have the same effect). When you're relaxed and more attuned to your body, you're also more likely to be aware of what the baby is up to.’

Now I’m waiting what is it looks like in 3rd trimester. I heard that dah kena monitor fetal movement, nanti klinik kerajaan akan bagi chart at week 28 for record purposes. However I ada jumpa link to download fetal kick chart here, available in excel n pdf format.

2 minggu lagi kami akan mejengah trimester ke-3, orang kata 2nd trimester mmg honeymoon time, macam time form 4 nak masuk form five gamaknye. Form 5 dah tentu menakutkan kan sebab ada SPM hihihi, tapi yang best about form 5, lagi sikit je nak habis sekolah yuhuuu..

Maka bila 3rd trimester, lagi sikit je lagi nak bring the baby out to the world. Ape pun challenge masa 3rd trimester ni, redah ajelah. So, let’s do it sonny!

10 comments on "100 days left"

Puan Jiha on June 23, 2010 at 2:41 AM said...

hehehe baby Jiha akan super duper aktif after i ate chocs hehehe

`BaHa` on June 23, 2010 at 3:18 AM said...

baby u memang kene sugar rush la tu hehe..

Ainul on June 23, 2010 at 3:37 AM said...

baby kita aktif kick bila tgk world cup.kalau boy leh ar jd football player tp kalau girl???? hihiihi.
mmg giler tgk WC stat peknen ni.

`BaHa` on June 23, 2010 at 3:44 AM said...

tula terikut world cup la tu, mak n pak nye pun terjerit2 tengok

Puan Suraya on June 23, 2010 at 3:49 AM said...

100days left?

moga jadi 100hari yang terindah :). mesti syokkan bile bby gerak, sue pon selalu pegang perut kak long sue kalau bby dia gerak2..

take care of urself, n moga bby sihat2 selalu..

mintak2 sue pon leh jd mommy to be too soon. amin..

`BaHa` on June 23, 2010 at 3:51 AM said...

su, thanks for the wishes.. n doakan sue pun cepat jadi mommy =)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ on June 23, 2010 at 5:27 AM said...

weeeee... lg 2 mggu nk msk 3rd trimester? huhu.. nieza dh pikir mcm2 eventho' br 5 weeks and half.. huhu..byk lg brg tak beli... waaaa.. tp mmg btul 2nd trimester tu mcm honeymoon time..takde la rase cm takut sgt cm mula2 preggy.. enjoy ur 100 days left ^-^

deena awanis on June 23, 2010 at 7:16 AM said...

sama laa kita..every night enjoy the movements of the baby..i suka tengok bila nampak perut terbonjol sana sini kena kick..hehehe

AzUraAa on June 23, 2010 at 7:51 AM said...

good luck babe.. da lame tak jumpe ko.. wondering what is like ur bump sekarang memandangkan sudah boleh rase anggota badan zamil jr. hehehe..

Yatie on June 23, 2010 at 8:57 PM said...

seronok yer cite pengalaman mengandung nih.....

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates