Wednesday, June 2, 2010

3D/4D scan @ Vision College


Info:
If you're looking for a reasonable price to do 3D/4D scan, you should visit Vision College at Kelana Jaya. Certified trainees with supervision will perform the scanning. Rate is RM90 and CD will be given. Rate kat klinik especially klinik gynae way expensive, can cost you few hundreds maybe. Recomended masa kandungan 26-30 weeks, if too early baby slightly small kalau more than 30w, baby dah sangat besar and dah penuh dalam womb so susah nak nak capture muka, hand, leg etc.
For reservation call : 03-7803 8300 or click here for details.

But I was lucky =) I called them last two weeks just to check on their package because my pregnancy is still in 21w. And of course I have to wait until at least 26w to get a better view. But they called me again few days later, inviting me as a volunteer for detail scan during their trainee's examination. And to reward me, they will perform 3D/4D, CD included and it's FREE! Ngeeee... sape tak nak noks...

Maka siang tadi, pergilah si mak buyong ke Vision College, located at belakang Bakery's Cottage di Giant kecik kat Kelana Jaya tu. During detail scan, trainee yang buat... ada 2 mat saleh as the examiners and seorang tutor. Aduhai lamanya.. sakit hidung bau gel scan tu. The trainee measured head, leg, brain, lips, nose, amniotic fluid, heart and pelbagai lagi ape aku pun tak tau. Mula-mula je dia ada explain, and lagi dekat sejam.. senyap je kusyuk buat kerja dia. Berbekalkan sedikit ilmu Biologi dahulu kala, berkerut gak dahi nak faham ape minah tu taip kat screen tu. Okeh, memang tak faham! Tapi according to her, everything seems normal. Alhamdulillah.
Nak tanye banyak pun malas, die pun tengah exam kan..bior je lah die. Mak teruja nak tunggu 3D/4D scan jek...

Masa 3D/4D scan, one of their staff yang buat, so eloboration pasal baby tu lagi details. As I mentioned, pregnancy under 26w, baby still kecil. Fat pun tak develop lagi, so baby's skin is very thin still. At least boleh jugak tengok baby dah formed, cumanya... position baby saya sangatlah akrobatik susah gel nak capture.

Budak kecil, sila cooperate.. kami nak ambil gambar..


Alamak, tak boleh tengok orang senang langsung. Jangan sibuk masa orang bersantai boleh tak? Tak tau ke orang tengah membesar ni.


Diorang ni memang nak kena siku la! Gayat la tu masa diorang dalam perut takde 3D/4D lagi.


Owh masih degil dan cuba ambil gambar lagi. Mari buat aksi akrobatik, mesti dia sangat excited pastu kecoh2 kat Facebook ;p


Cubaan mengambil gambar alat sulit saya, cepat silangkan kaki!


Masih lagi nak ambil gambar?? Ok mari buat2 tido.. Zzzzzzzz..

11 comments on "3D/4D scan @ Vision College"

zente@eyka on June 3, 2010 at 12:22 AM said...

waaaa....nampak baby......live!waaa sukenyaaaaaaaa...mak tentu lagi suka kannn...

xiedax on June 4, 2010 at 6:04 AM said...

sronok sungguh babe...mesti baby ko bangga bila da lahir. nnti bila da besar sket, mesti ble bangga2 ngn kawan ae.."kawan2..ni gambar saye mase dalam perut..." hihi

`BaHa` on June 4, 2010 at 6:09 AM said...

sekali kawan2 eh sumo pun ado gamba 3d/4d, bawak pi sekolah ;p

Ainul on June 6, 2010 at 9:05 PM said...

bestnyer dpt wat 3d/4d gmbr.mmg kena wat appointment dl ke? plan mmg nk buat tp skrg br 20weeks.mcm awal je lg.dh tau boy ke girl??

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ on June 7, 2010 at 10:33 PM said...

rm90 je??!! waaahhh ni trase nk fly ke kl skang jugak... sini rm300++ for 4d scan...hmmm

Nor Hanani Abdul Ghani on July 21, 2010 at 5:27 PM said...

ee..bes kan dpt tgk muka baby..rasa cam ari2 nk scan..hehe..jom tukar link..ni link blog saya..http://hananighani.blogspot.com/

sonographer on September 9, 2010 at 7:36 AM said...

any1 interested to scan 3d/4d at sunway... well again clinic. can call me. charges is rm 90 for 3d/4d.... rm 120 for detail scan.. my contact number is 0176202933.. can call me for the appointment.. pls do call my contact number for special price... http://www.wellagainhealthcare.com

Anonymous said...

Tumpang tanya, apa bezanya 3d/4d scan with detailed scan? Pls advice.

`BaHa` on January 6, 2011 at 5:20 PM said...

hi anon,

3d/4d scan tu allows you to view the baby in 3-dimension, so more lively. usually, bila buat 3d/4d scan the intention nak record baby's movement and what not.

yang detail scan pulak is 2d scan, yang macam biasa kita buat bila checkup tu. but when they say detail scan, practitioner akan measure baby's abdomen, tengok amount air ketuban kite, diorang akan betul2 check if any problem with the baby like bibir sumbing ke, jantung berlubang ke.. lebih kurang mcm tu la.

The normal scan on monthly basis tu, hanya tgk heartbeat baby, measure kepala, and few more body parts untuk tahu berat baby.

So detail scan tu die measure almost every part of baby's body.


Hope it helps!

Anonymous said...

'Baha' : thanks for the info!!! :) anyway, which one should i go for, if im more towards nak scan/check d baby is healthy & normal.. Physically.. Detailed scan or 3d/4d? 3d/4d x check d fingers, toes, jantung berlubang & other health conditions ke?

If detailed scan, can anyone suggest d good n cheap place to do it?

Thanks in advance!;)

`BaHa` on January 8, 2011 at 7:13 AM said...

hmm this is just a plain opinion ya.. i am no expert ;p actually kalau nak check baby's condition, 2d scan. Detail scan tu sama je mcm scan yg tiap2 bulan cuma dia tgk / measure lebih banyak benda. kan kalau scan monthly just check besar kepala, measure tulang femur. tp bila kata buat detail scan tu dia measure other body parts and internal organ too.

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates