Friday, February 25, 2011

Hospital Kuala Pilah in memory...


My bestie, Zura dah selamat melahirkan kembar last Sunday. Alhamdulillah. She gave birth kat hospital Kuala Pilah. Masa she admitted and kena tunggu beberapa hari jugaklah before give birth, we all selalu lah texting. Now both babies admitted to hospital again due to jaundice. It really reminds me masa Amir pun kene admitted at the same hospital sebab jaundice jugak. How she feels similar to what I had felt before. Maybe dia lebih risau sebab ada 2 babies.

Baby yang ada jaundice akan admit to NICU - which handle not only jaundice cases, paling banyak I tengok masa tu, pre-mature cases. It breaks my heart. They are so tiny, tapi wayar bersimpang-siur kat badan. Sad. Ada yang kena minum susu guna tiub. Dan apa yang lagi sedih tengok emak-emak baby tu ulang-alik ke hospital nak visit anak.

There was a mother, her daughter was born at 26 weeks. Very tiny. Masa Amir admit, dia dah 2 months kat sana. Even the mother hari-hari tido kat hospital, pantang berurut semua burn. Kadang-kadang I saw her talking to her daughter, usap-usap. Walaupun takde respond, so touching. Kadang-kadang panic, baby keeps vomitting or something unusual happen, she nervously called doc and nurses. Mak pun tumpang nervous. I really hope her baby is fine by now.

Cerita kelakar pun ada. Tak semua case anak tak sihat and si emak risau sampai tak tido. Ada sorang baby ni pun pre-mature, older than the first baby I told. Emak dia pulak tak tido kat hospital, datang pagi.. balik petang. Sampai-sampai hospital je, dia terus landing atas katil, berdengkur. Aduhai pelik. Nurse suruh breastfeed anak, dia riba anak.. Selak baju, dah. Anak dia tak latch pun, kitaorang ni yang naik mual tengok *tut* dia. Luckily father of the baby very loving, kalau masa melawat tu..sibuk dia suruh si emak bawak baby kat dia. Dok lah si ayah bercakap and mengagah anak. Once I heard si bapak cakap kat si emak 'Jah, tengoklah anak tu.. Ekau ni tido yoo'
Hahahaha

So zura, I pray the twins akan cepat2 recover. Amir dulu pun macam tu, soon dapatlah you three menikmati bonding time di rumah.

Macam saye dan Amir :)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

2 comments on "Hospital Kuala Pilah in memory..."

wAwwA AwwA on February 26, 2011 at 6:51 PM said...

wee.. kwn ko zura tu dh bersalin eh? aku dulu ade gak bc blog dia.. wish her and babies sihat2 sokmo. ;)

Mrs Nageb on February 27, 2011 at 6:07 AM said...

macam2kan....kelaka lah pulak huhu

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates