Wednesday, February 9, 2011

Why does baby cry? Amir saya menangis kuat!



Bila nak bercerita pasal baby menangis ni, memang common issue. Budak = menangis aje kejenye. Sebab? dia takde keje lain kan..They have to. The one and only language that they can speak to convey that they're hungry.. or cold.. or uncomfortable.

How do I start? Agak susah hati sekarang ni. Hope ade mothers yang experience situation like mine that can share thoughts.

Amir, anak bujang saya. Kalau menangis, bukan main lagi diterannya. Macam tu lah cara dia menangis since born. When he was admitted to hospital due to jaundice, nurse pun acknowledge dia nangis high-pitch and siap tulis dalam buku kesihatan.

The first 3 months, he was suffering from colic. Menangis started from evening for 2-3 hours. Colic pun common la di kalangan baby. After 3 months, rasanya isu colic ni almost disappear. Tapi mestilah Amir ada jugak menangis sehari few hours in total in day - masa dia nak tidur lah selalunya. And kalau dah kata menangis tu silalah bayangkan die meraung sekuat hati -memang dah trademark dah tu. While most other babies mungkin menangis dengan suara yang comel, adakah anak saya ini betul2 different dan berkemungkinan ada masalah?? Masalah yang dimaksudkan ialah something to do with 'gangguan'.

Jeng. Jeng. Jeng.

Honestly I tidak menolak mentah2 isu gangguan ni. Dah tentu makhluk itu wujud. Do you know sebenarnya if he really is 'terganggu' what are the symptoms that I can expect?

I hope I bukan saje-je denial ni. Yes, memang Amir menangis kuat sangat2 tapi memang macam tu lah die menangis once dah dapat ape dia nak terus senyap. He sleeps well every night, terjaga 2-3 kali untuk minum - I guess this normal. Cuma ada masa dia menangis and pada mata kasar kita macam takde apa-apa - it allows us to think IF ada benda lain yang mengganggu. It could be stomach dia uncomfortable especially after eating, memanglah kita tak nampak pada mata kasar kan. Ini ada pulak yang comment 'tengok tu dah makan pun nangis' Or nanti orang tanya I 'ko bawak pegi mana budak ni?' -Rasa-rasa I bawak pergi hutan ke?

Sedih jugak bila jadi dia menangis kita pulak ditanya macam tu. I'm his mother rather not seeing my son crying from bringing him to jungle trekking which is my hobby!

In fact, kami dah pergi pun berjumpa yang pakar berkenaan hal menangis dan mungkin 'terganggu' ni la. Walaupun dah pergi 'berubat', kalau ada tak kena masih lagi la Amir menangis. Dan macam itu juga lah gaya dia menangis. Katakan I put him down and leave him a while, he gets bore then nangis. Nangis sekuat hati. Bila angkat je terus diam. Ape agaknya masalahnya itu?

Yang nampak lebih teruk ialah bila I have someting else to do, memang tak dapat nak mengadap dia je.. maka menjadi-jadi lagilah dia menangis. Gangguan kah?

I personally think, he is just the same as other baby menangis bila nak something cuma bezanya he possesses a five-octave vocal range!

But now, still ada yang suggest us to 'berubat' again. Well I know how stress it is bila deal with such situation where Amir menangis kuat, and we're not able to identify why.. And I'm crying my heart out jugak bila tengok Amir nangis and people keep saying due to 'that thing'. How am I hoping Amir akan jadi lebih calm and not causing inconvenience to his babysitter. Ke I'm in denial?

I'm confused. Bila I cerita my situation to kakak-kakak dekat office yang dah ada anak 4 orang, she said biasalah tu, soon bila Amir dah reach certain age Ok lah dia. And ada (mungkin takde anak yang kuat nangis) yang suggest suruh berubat alternatif ni. Again I tidak menolak and went for it once. But look at the exact situation again - Amir bukan menangis je kejenye.. tapi bila dia menangis tu sangat-sangat lah kuat. Tapi once we can entertain his needs at that time, he'll be fine.

True enough, no harm to try. We plan to go Darussyifa' this weekend. I pray hard there's nothing wrong with my son. Emak mana yang takkan berdoa macam tu kan. I will be more than happy to know if his cry-behaviour all this while is perfectly normal and PROMISE to be patient. PROMISE. PROMISE. PROMISE. Mommy janji takkan pok bontot Amir lagi :( as long as you promise me to be healthy.



Ada sape-sape tak experience same situation, please tell me that's normal.. Sob. sob. sob.

13 comments on "Why does baby cry? Amir saya menangis kuat!"

Mrs Nageb on February 10, 2011 at 12:01 AM said...

oh baha,mana ada mummy sanggup tengok anak nangis lelama kan..kan..i mmg takde pengalaman cuma for me mungkin setiap baby lain2 caranya..tapi wouldn't be nice utk berubat as suggested.Darussyifa tuh ok :)

Coklat Stroberi :) on February 10, 2011 at 12:32 AM said...

hmm, if kalu die mmg yang jenis kuat nangis...saf rase normal kot. melaenkan kalu amir tak slalu mcm tuh, tetibe jd kuat nangis yang tak henti2, maybe ade ganguan..

but kite usaha la dulu, insyaallah amir takde pape..

dont worry k baha..

Princess Fantaghiro on February 10, 2011 at 12:37 AM said...

babe, i think that's normal la.sbb emir pon klu nk tido ngamuk xhengat.nangis mcm kena pukul..kdg2 tu sbb dia kembung, lps bg ubat n urut perut sikit dia ok..tp Emir pun pnh kena 'gangguan' jgk.sbb Emir pnh nangis non-stop..bile g berubat ustaz tu ckp dia nmpk 'benda'..tp 'benda' halus ni dia xleh rasuk baby,dia leh kacau2 from luar jela..i.e cucuk2 baby, kaco2 baby suh baby nangis..according to the ustaz la..but no harm to try n 'check' with the ustaz kan..dun worry k! insyaAllah Amir xde pape tu..

♥ EeiNz ♥ on February 10, 2011 at 12:47 AM said...

sayyid pun kuat menangis gak dayah. x mcm sarah dulu. sarah dulu kalau akk biarkan die ngantv pun die diam elok ye. tp sayyid x mcm kakak. cam manja gak pun ade dayah.

klu nk menyusu pun kite akan riba die berdiri, bayangkan kalau punye lama menetek berdiri. tak loteh? cam jugak kalau tglkan die kat kg, mak kate kdg2 sayyid pun akan menyusu botol dlm keadaan riba berdiri. bdn eh da la debab. lenguh!

rs kesian gak ngan org kg cmni. huuu~ erm....normal kot. maybe perbezaan jantina ke. anak lelaki mmg cmtu kot? kot la kan. akk pun x bape pasti. tp akk rsa normal kot. eh? kot lak lagi ni. ;p

[ Hanie ] on February 10, 2011 at 1:19 AM said...

hurm...i pun ade terpikir gangguan ni bile hannah nangis mcm kene dera, padahal nak susu jer huhu
tah la, i bile realize, kadang2 bile jadi mcm di nangis lain mcm sikit, bile balik mlm. haa, tu yg i pun percaya jgk bende2 'gangguan' ni kan. Apepon, usaha je baha, insyaallah mane tau ade perubahan kan :)

deena awanis on February 10, 2011 at 5:58 AM said...

i think its completely normal kalau amir mmg jenis macam t since he was born..

syuhaila binti mustafa on February 10, 2011 at 7:20 AM said...

for me, normal kot..sbb ank i pon skrg dh kuat nagis..kang lmbt ckit kasi susu,nagis mcm sakit2.. actually, anak jiran blkg umah i pon jenis kuat nagis gk..slalu dgr smpai kat umah i..jiran i ckp, mmg cm tu dr kecik (ank dia skrg dh 7 bln) :) insyaallah tak de ape2 dear..

triple H...=D on February 10, 2011 at 4:10 PM said...

experienced i pun same ngan u...my baby nangis jerit2 sampai timbul urat2 kepala die...kite yg first time mother nie, sgt la takut tgk kan...dok pikir macam2...tp tu mase dlm pantang aritu laa...skang nie sekali sekala jadi gak camtu...klo die dh lapar sgt2, baru laa die ngamuk giler2...keep telling ur baby to be patient...ckp ngan die, klo mama ngan ayah, boleh laa layan...klo kat nursery or bs, xkan diorg nk layan beria2 kan...babies are smart enough to understand it if u reason with him...try laa n good luck...mmg kene sabar byk2...tp i pun pok bontot baby i gak klo teruk sgt die nangis...hehehehe...

`BaHa` on February 10, 2011 at 5:01 PM said...

most appreciate ur thoughts guys! I think for moms yang tak pernah ada anak nangis kuat might think something else while the other side of coin - memang ada je baby yang menangis kuat ni.

but most of you are totally right, no harm to try the perubatan alternatif tu who knows it helps. Kuasa Allah.

Though my baby behaviour is normal i really hope he will be calm especially masa orang lain jaga :(
Let the babysitter feel happy to look after him rather than become a burden to her.

Amin.

Nadya on February 10, 2011 at 8:28 PM said...

hye came across ur blog and nk komen sket..my son pun nangis kuat mcm kene pukul since he was born..mcm tgh sakit sgt2 tp kat mane xtau..n we thot all babies are like dat..ade one time die nangis xbenti2 sampai 4hrs mase umur sebulan cmtu..akan start exactly 9pm..then we went to darussyifa' ustaz bg air utk mandi and renjis keliling bilik and after dat dah ok..tp nangis kuat tu sampai skang dah 8 months pun cmtu gak.baby boy mmg kuat nangis kot..and ade org ckp mase petnen dulu kalu mommy asyik nangis n merajuk sbb emo kan baby kuar jd camtu le..wallahualam..pape pun usaha selagi boleh..=)

`BaHa` on February 10, 2011 at 10:18 PM said...

thanks for ur thoght Nadya, I'm sure most babies mcm baby kite huhu

if nangis without reason from 0-3 months, i think it's colic - is a well-known scenario. tapi mungkin bg orang lain tgk anak kita yg dah lepas hari ni pun masih terjerit2 menangis -- diaorang rasa pelik kot, tu yang tanya macam2.

anyhow, we're planning to go tomorrow.. really hope it will helps.

Nadya on February 10, 2011 at 11:12 PM said...

in ur case, if angkat then baru die benti nangis, i think its just his way of getting attention...mcm my baby..huhu nak antar to nursery utk org jage pas pantang pun xconfident..die 7++ months baru antar..takut diorang xley cope dgn die punye behavior..kalau nangis sampai merah2 muka,panas satu badan sampai peluh2..haaa igt my baby je cmtu..ade kwn rupenye..huhu

Mrs. Amien on February 11, 2011 at 10:05 PM said...

alid rase baby ni mmg suke menangis. dr buku yang alid baca baby using crying as their tool to commmunicate with their parent sbb they all takleh cakap agi..just dayah kene identify gaya nangis amir camne..cam maryam dulu..lama2 kitorang observe then kitorang perasan kalau nangis sakit camne, nangis lapar camne, nangis ngantuk camne, nangis takut camne..then pastu mmg senang nak handle.

Anyway, maryam nangis sangat kuat gak n siap muntah2 sume but I think it is normal =)

Cuma orang tua2 slu nye risau kalau baby nangis kuat2 ni..takut sawan o ade hantu kata mereka..

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates