Sunday, February 13, 2011

You after the birth - Be a Hot Mom or a Grand Mom?


Asyik entry pasal anak je, mari bercerita pasal perkembangan emak setelah 5 bulan melahirkan. Bukan ke sepatutnya dah ‘tak kembang’ lagi sekarang?


Honestly, masa pregnant and nearly deliver.. I started to think about how can I re-shape anything yang dah out-of-shape nih. Kahwin baru setahun jagung, takkan nak bagi excuse ada anak seorang takleh nak maintain appearance kan. Plus, you know your husband ‘preference’ walaupun dia selalunya kata ‘ala, tak pe.. I understand’ ;p

So, dah pasang angan-angan nak jaga badan after delivery and husband sila jaga anak. And based on sembang-sembang dengan kawan-kawan berpengalaman, breastfeed could help too! Lagi la bersemangat, tak payah berlari 10 kali padang pun boleh kurus? With blink of an eye, terus kurus nokss!

But the real thing is, memanglah berat berkurang after deliver.. Definitely! Bila baby dah keluar – dah reduce 3-4kg tu. Bila perut dah tak menggunung, pergerakan lebih banyak, calories.. fat burnt.. ha, turun lagi berat badan tu. But, my concern now is SHAPE. And how to get your body back?

I noticed now body is not proportionate. Pinggang Ok, peha tak berapa nak ok and so on. Nak buat exercise (konon-konon) now tak boleh lagi, Amir still requires much of attention. There are times I feel down sangat bila kadang-kadang lalu dekat cermin – ala selekehnya. Especially now masa kat depan dressing table dah berkurang. Kadang-kadang dah elok-elok dressed-up, bila dalam kereta sibuk susukan amir.. Time nak keluar baju kusut la (kadang2 terangkat. Demn!). Rambut pun serabai dok kena tarik. Alahai….

Camana nak maintain appearance nih gamaknya? Lets take a look piccas some of my 'friends' -- they look FAB & GEORG after delivery.












Bila lah turn saya pulak nak looking as fabolous as them nih?


On other note, sapa yang interested on Premium Beautiful visit my sis-in-law's blog. Click here.


(poster pembakar semangat ala-Obama)

1 comments on "You after the birth - Be a Hot Mom or a Grand Mom?"

Taty Ismail on February 14, 2011 at 8:09 AM said...

Thanks darling for putting my link here... yes mommies, for those who need help jangan segan2 contact me yea... i dah ada 4 kids & i think i still ada shape la... altho tak semantop zaman anak dara kan... tak caya, boleh tengok kat blog i k...

Ada special offer, so call me to find out...;)

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates