Tuesday, February 22, 2011

World Thinking Day


Eh, apa tu? I just got to know it today while listening to JJ & Ean.

Fact:
Each year on 22 February, Girl Guides and Girl Scouts all over the world celebrate World Thinking Day (WTD). This year's theme is Millennium Development Goal (MDG) 3: gender equality and empowering women.

You can follow them on Twitter and Facebook.


Gamaknye diorang ni nak urge kita supaya menggunakan hari ini untuk lebih banyak berfikir. Maka bila dah tau pasal WTD ni pekara pertama yang saya fikirkan ialah: Hmmm.. nak fikir pasal apa ni?

No 1 mestilah terfikir pasal anak, especially on education and saving for Amir. Alhamdulillah baru-baru ni dah dapat bukak account for Amir. Sementelah bapak bekerja di Maybank default bukak Yippie Savings Account.

A savings account for children aged below 18 years, offering high interest rates up to 2.75% p.a.

Effective rate:
1.20 - 2.76% p.a.
Minimum deposit : RM1
Benefits
•Free coin box when you open a Yippie account with a RM250 deposit
•Cash rewards for Yippie Club members who excel in their PMR, SPM, STPM and Tertiary level exams
Free Personal Accident Insurance coverage of up to RM70,000 for you and your child
•The chance to win fantastic prizes in various contests (if any)



And we already started with early education for Amir. Baby Einsten DVDs and flash card;

  • encourage baby's discovery of the world
  • fill lives with beautiful music & move you with new ways to experience art, nature and language
  • to inspire baby to sing, clap, laugh and discover the world together
Hope it helps Amir in his learning process. Of course as a parent I hope Amir be a bright person. We try to expose Amir with variety experience then let he choose what interest him more (walaupun dalam hati harap2 Amir suka sports like both emak dan bapak - Typical!)



Bila fikir2 balik so-like-syndrome anak pertama!! Semuanya dia.. haha Kalau rasa nak beli baju sendiri, tangguh-tangguh.. Kalau barang Amir yang tidak penting pun Tak Ape! Bak kata Ustaz kat Darussyifa' haritu..

Anak pertama ye?
Biasalah.. anak pertama ni kejap-kejap karang bawak pergi klinik..

Bukan sebab anak pertama selalu sakit, tapi pantang lain macam sikit je terus nak tanya doktor. Risau lah katakan.

Hai la Amir....... (rindu pulak)



Oh ye, selepas luahan hati pasal Amir kuat menangis tu. Now rasa sangat lega, Amir dah tak menangis macam dulu especially dengan babysitter. Sekarang dah senang senyum, cakap sikit-sikit tak payah agah pun senyum. Alhamdulillah.

Ok mari fikir pasal emak Amir pulak.. Career wise - ni bila Amir dah nak besar rase nak expand my career pulak. Bermakna more responsibility at office, maybe tak dapatlah nak balik on time. I plan to pursue my study jugak - Slowly but Sure! Haha. Mencabar betul. Nak siapkan proposal pun makan berbulan-bulan.


Kan best ada kaunter cam gitu. Tsk. Tsk.

Dan terfikir bilalah nak mula excercise nak kasi sama kurus dengan kawan-kawan emak Amir dalam entry yang lepas. Walaupun berat dah menurun tapi kurang proportionate, kena lah adjust-adjust sikit.

Lepas tu terfikir pulak.....

I wanna be a billionaire so fricking bad
Buy all of the things I never had
Uh, I wanna be on the cover of Forbes magazine
Smiling next to Oprah and the Queen

Bilalah gamaknya tu? Sampai la ni si Travie Mccoy tu takde pun keluar Forbes magazine dgn Oprah & the Queen.. takkan le saya pulak dapat dulu kan.

Masa kecik-kecik dulu berangan nak beli Cagiva Mito. Tapi confirm lah tak payah beli sebab kaki pun tak sampai.. Kan dah kata masa saya kecik ingatkan bila dah besar semua jadi tinggi. Mana tau memang genetik rendang.



So sebab tak berapa tinggi, bajet nak beli kereta rendah-rendah la... seperti ...



Akhirnya daaaaa.....pat jugak..... Ambil gambar.




Ok, jap... Hari ni Thinking Day ke Berangan Day?! Off-topic!


I'm off now.


p/s: best kan berangan... yang tak bestnya bila sedar dah kena berhenti berangan. sob. sob.

2 comments on "World Thinking Day"

Miss CJ on February 22, 2011 at 12:24 AM said...

OMG. Aku ingat kerajaan je rajin pakai MDG ni. World Thinking Day pon ada MDG ye.

Wahai Puan. Saya ingin melawat. Tetapi saya segan. Bolekah kita melepak di Old Town sahaja? kan 5 minit jln kaki dr rumah masing2. hehe.

fizanur on February 23, 2011 at 12:35 PM said...

salam singgah. tak salah berangan sekali sekala. bukan kena duit pun. tapi tak elok berangan selalu lah..hihi

Bahaya ubat batuk

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates