Wednesday, April 20, 2011

Is he started to say some words?


Perkatan yang Amir biasa sebut, ba ba ba ba - walaupun mula-mula dulu baba dia selalu perasan Amir panggil dia, technically we know yang dia simply say it.

Kebanyakkan masa Amir agak becok. Tapi tidak masa jumpa orang lain such family members, relatives or friends. Masa jumpa orang lain, muka Amir masam and berkerut. Bukan sebab tak suka, agaknya dia tengah cuba ingat nama orang tu ;p
At home Amir memang bising mulutnya. Masa lapar, bila dah mengantuk or bila main. I guess now dia dah tahu nak express when he wants something by doing something that can attract attention other than crying.

There were few situations where my husband and I were stunning when we heard him saying meaningful words.

Ada satu masa agaknya dia sleepy and emak sedang sibuk makan then pergi basuh tangan, pergi ambil air la etc. Tengah-tengah rengekan tu dia sebut 'mom' few times sambil pandang me and kembang2 kan tangan. Sweet. Kalau tidak pun dia maksudkan mom - emak, tetap sweet.

And this morning I was talking to him masa tengah bersiap-siap. Dia pun membebel jugak. I remember I said 'tak nak sudah' then he said something very much similar to what I have said earlier with the silent 't' and 'su'. And the same intonation. Ada jugak words lain like 'kakak'.

The unforgettable scene; last Sunday. Tengah hari quite warm, agaknya dia pun a bit fussy. Merengek je, emak dan ayah pun malas je nak entertain him. It's still early to feed him, lunch. So emak dan ayah pun berbincang;
'Nak bagi nenen ke nak buat makanan'
Ayah kata 'bagi nenen je la'
Then tiba-tiba Amir kata 'Nenen..'
It was so clear, emak dan ayah ketawa guling-guling. Kenapalah sebut nenen dulu sebutlah 'mommy'. Cet.

Basically I know lambat lagi untuk Amir untuk start bercakap. Maybe cerita kat atas tu kebetulan aje ;p Tapi I'm still happy at least I know he can projects some suku kata yang berlainan.

And definitely it's such an entertainment to us - penat2 balik kerja, anak jadi maharaja lawak.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

8 comments on "Is he started to say some words?"

wardah on April 20, 2011 at 6:12 PM said...

cute! Kakal pun selalu bebel² tak faham sepatah pun tapi kdg² keluar juga bunyi macam 'Nak' 'Tak nak'. tak tahu lah kebetulan ke apa.

♥ EeiNz ♥ on April 20, 2011 at 6:23 PM said...

hhehehe..kenapa la sebut nenen dulu sebelum mommy.. hehehe

Ainul on April 20, 2011 at 6:49 PM said...

ala comelnyer sebut "nenen"..sian mommy dh merajuk ")

syuhada on April 20, 2011 at 6:49 PM said...

awww miss amir! maybe he's just copying what he heard. you know, genius boy kan :P

[ Hanie ] on April 20, 2011 at 8:15 PM said...

ehehhe, at least your baby dah nak start berckp. Hannah pun berat sgt mulut die. mulut die tak kuat sgt membebel..suke byk senyum huhu. Tp arotu baru 2, 3 hari lepas mcm dgr die ade ckp ape yg kite ckp, mcm speechless dibuatnya hehe.

Nadya on April 20, 2011 at 11:38 PM said...

haha my son pun sampai skang xley nk sebut mommy lg..benda2 lain like bye2, fish,anana (banana), nen (nenen) mam (mamam/mkn) and word2 yg lain..org ckp ringan mulut nk ikut kite ckp.mmg selalu la dengar..paling byk word yg kuar adalah MAMAM ye..bangun pagi 1st word ialah mam. lepas main2 pun mam. nampak food kat dalam tv sebut mam. mane la anakku tak bulat..hahaa

Nurul Farhana Abdul Wahab on April 22, 2011 at 6:17 PM said...

haha! comel je :)) hasif pun sama kuat bebel..terutama bila kite x pedulikan dia sgt..setakat ni hasif bole sebut 'babai' 'mama'..tu pun kebetulan je..'babah' of kos stiap masa..huhu..hari tu tok dia nyanyikan 'la ila ha illallah'..dia pun ikut ada bunyi 'la lallah' je haha! 'mam' mamam 'dap' sedap..tp x selalu la..bila dia ingat je kot..

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ on April 26, 2011 at 7:32 PM said...

hehehe... klakarla Amir ni... sebut nenen dolu... mommy dah majuk tu... cepat pujuk sayang.. hehe ;p

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates