Tuesday, June 21, 2011

Consolidated entry: Cukur jambul, Admitted at KPJ Kajang, Outing, Father's Day


Whew.. finally.. dapat jugak online on my laptop. Almost 2 weeks sibukkan hal Amir, the first week jaga Amir yang demam dekat rumah and the following week sibuk jaga kat hospital pulak. Harini mommy plak dah start sneezing.

Well, it was quite an experience for the three of us last 2 weeks. That was Amir's first high-temperature fever. Sebelum ni setakat panas sikit, bagi makan ubat and the next day he's healthier than ever. We really lacked of experience jaga baby demam. We totally depend on medicine walhal banyak lagi benda yang parents should do masa baby demam. Some tips we got from experienced parents;

Tip no 1 : Be ready round the clock!
Seriously kena buat ni.. Mula-mula kitaorg tak la ready round the clock sangat, bila tengok Amir tidur nyenyak.. emak tido lebih nyenyak lagi. Sangat bahaya especially baby yang demam panas. itu yang satu haritu I woke up and rasa badan Amir panas sangat, waktu makan ubat pun dah overdue so cepat2 bagi makan ubat.. tengah bagi makan ubat, darah meleleh keluar dari hidung :( My bad. Patutnya kunci lah jam untuk bagi makan ubat huhu.

Ada kes yang bila mak dia terjaga dari tidur, anak tengah kejang. So scared. My friend pulak, tengah dia sibuk bersiap-siap, and her daughter yang demam bermain-main dengan her eldest daughter - anak dia fit sbb si kakak selimutkan si adik dia kata adik sejuk. Suhu badan jadi sangat panas sebab kena selimut.

No 2 : Timing makan ubat
Selalunya waktu makan ubat ialah 6 hourly, if badan baby cepat panas.. belum 6 jam lagi dah start panas balik, bagi ubat 4 hourly. Kalau badan panas sangat, temperature 38 and above, bagi ubat masuk ikut pungkoq tu : Voren. It helps nak reduce suhu badan baby. Ubat ni takkan lap dengan ubat demam (makan/oral) so boleh bagi dua-dua.

No 3 : Lap-lap badan baby and mandikan
If badan panas sangat, lap badan baby dgn air yang betul-betul sejuk. Ice even better. Lap especially dekat celah2 sendi; armpit etc. Kalau dekat hospital siap suruh mandikan dengan air yang sejuk gile. So it's okay mandikan anak walaupun demam. Ada yang kata letak kain basah dekat dahi, lap2 badan pakai air asam jawa, daun bunga raya and what not. Buat aje lah Kiah oiii.. kalau tak menjadi takpe, kalau menjadi.. senang gile hati Kiah!

No 4 : Kalau kita tak terjaga and need extra hands and org yang pakar around us, baby pulak batuk teruk.. tak pandai nak keluarkan kahak -- Bawak pergi hospital je lah! Serius. Macam2 alat bantuan ade kat sane, at least doctor boleh monitor keadaan baby and nurse boleh tolong ape2 yang patut contohnya emak tolong pegang anak kuat2, nurse tolong bagi makan ubat ;p Dan... tolong kejutkan emak dan anak bila waktu makan ubat sudah tiba.

Jadi, hari ke 6 Amir demam... badan panas lagi, batuk makin menjadi-jadi. Ubat kat klinik pun dah nak habis, keluar pulak merah2 dekat badan... Emak makin cemas. To the hospital we went...

As expected, Amir kena admit.

First day: Amir sangat-sangat weak. Cranky and fussy. Don't touch me, I want my mommy to cuddle me. Only mommy. The rest.. go away. Mommy stay.


Yay! Memang penat sangat masa Amir mula-mula demam. Orang lain sentuh dia sikit pun dia marah. We don't know what iritates him.

Second day: Dah bertenaga sikit, tapi cukup untuk menyukarkan proses memberi makan ubat. Meronta-ronta. Padahal sebelum ni makan ubat Okay aje. Maybe dia rasa kena torture masa first day especially masa nak cucuk tangan for water drip. Everytime doctor and nurse datang, dia dah mula melenting-lentingkan badan like knowing what's going to happen. Bila doctor usik je (padahal tak buat apa-apa yang menyakitkan pun) terus Amir meronta-ronta and nangis. Even worse masa makan ubat and nebeulizer.






Third day: Demam Amir dah kebah. Alhamdulillah. Tapi batuk dan selsema ada lagi. Bila x-ray kat chest, ada phlegm. So kene buat physioteraphy. Bila I put this on my fb status, ramai jugak kata 'kesiannye..' 'takutnya..' I'm sure it is. Especially kat baby. Tapi as I have seen it, takla sepanjang procedure tu menakutkan or menyakitkan baby, mungkin part taruk tiub dalam mulut sampai tekak untuk suck phlegm tu a bit scary and kesian kat baby. Amir meraung-raung sampai hilang suara. Atau mungkin tak la sesakit mana, cuma caused uneasiness to the baby. Sebelum phlegm suction, physioteraphist akan bedung baby, and tepuk belakang badan. I think yang ini baby enjoy hehe. Tapi adalah lebih baik buat physioteraphy ni daripada biarkan kahak banyak dalam lung baby, I read one case of pneumonia masa pregnant. Memang sangat takut dan mintak dijauhkan. Asalnya baby tu demam biasa, batuk and selsema. It caused death.

Selepas aktiviti yang tidak menyeronokkan itu, mommy bawak Amir main dekat play room. Enjoy!






Fourth day: One more round of phlegm suction before we leave. Sebelum discharge mintak doctor bagi Amir vaccin pneumococcal. Dah consider pasal injection ni from Amir newborn, baru la ni ambil. Bila anak sakit sikit-sikit je dah risau sangat-sangat. Barulah ada awareness nak amek vaccinnation and what not.

On Saturday, sehari selepas Amir discharged. We went outing plus dah dekat 2 minggu mommy tak keje, kene keluar and meet a friend of mine nak setelkan keje. To KLCC we went.









And on Sunday pulak, we all celebrate Father's day with Ami's family




I want mommy..



Back dated : Cukur Jambul (before Amir admitted to KPJ Hosp.)
Actually ini majlis beramai-ramai since Ami's clan dapat ramai cucu 2010-2011. Amir tak enjoy pun and asyik merengek masa majlis, tak sedap badan. Dapatlah 2-3 orang potong jambul Amir after all Amir bukan ada jambul sangat ;p


Alolo sian takde mood



Akhirnya berkepit je dengan mommy.. aduhai missed potong jambul dengan pakcik-pakcik

4 comments on "Consolidated entry: Cukur jambul, Admitted at KPJ Kajang, Outing, Father's Day"

misha.w on June 21, 2011 at 2:57 AM said...

alhamdulillah dah semakin sehat. i plak smpi la ni tak bawak lg anak i pegi pneumococol. bile demam je, dtg rase bersalah. bile demam je, dtg rase bersalah. haih..:(

MyRule on June 21, 2011 at 6:03 AM said...

Ooo.. i x bawa lagi Ammar gi jab pneumococol.

Happy je nampak Amir kat Klcc tu.

I copy tips tu ek.. :p

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ on June 21, 2011 at 5:45 PM said...

alhamdulillah.. dh sehat dh Amir...b;ey tanye tak vaccine tu mahal tak? consider nak amik jugak ;D

`BaHa` on June 21, 2011 at 6:47 PM said...

ya, happy amir dah sihat :) alhamdulillah

nieyxzha, kebanyakkan klinik i tanye 220-250 tapi haritu kitaorg dapat harga 190 kat KPJ Kajang. Not sure if tu memang harga dia atau murah sikit sebab Amir dah admit.

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates