Tuesday, June 21, 2011

Ibu, jgn jadi seperti ibu ketam ajar anak jalan lurus.


As a mother, mestilah kita nak terapkan sifat-sifat yang baik pada anak kita kan - menghormati orang, jgn sakitkan hati orang, cakap yang elok-elok and many more. And we are aware yang role as a mother ni paling mulia - after all dialah insan yang melahirkan satu nyawa ke dunia.

Puitis bukan..

Tapi logiknya 'mother' ialah title dan dia masih lagi insan biasa macam orang lain - dan prone untuk melakukan kesilapan. I'm a mother and I'm not better than anyone else. Ok, isu yang nak dibincangkan simple.. Dalam pada kita sibuk nak cultivate nilai2 murni pada anak kita cuba cermin diri kita. Perbaiki benda yang paling basic. Our judgment.

Kalau cakap pasal 'mother' dan isu - none other than breast feeding. Yup, that is. Ever since ada anak, isu ni bermula seawal sejam selepas melahirkan. Bila kita sms kawan2, family, saudara mara akan ada reply 'congratulations' dan most akan tanya 'breast feed tak?' Yalah, apa salahnya bertanyakan. Kalau iye concern takpe. Tapi tahu tak ada masa benda tu boleh stress kan that particular person. After a while, lagilah dihujani dengan persoalan pasal breast feed oleh pelbagai pihak. Bukan salah kalau tanye tapi yang bertanya pun biarlah berlapik. I personally think orang yang tanya tu macam nak offer unnecessary consultation samada u breast feed or not. And bila baca forum, blog - ada macam-macam peperangan pasal breast feeding vs formula milk. Well, I don't think it's a healthy competition. Yang fully bf kata fm tak bagus, yang fm kata bf tak cukup untuk provide nutrition to baby. Obviously both pun ada pros and cons. Dan bila seseorang itu opt untuk bf atau fm dah tentu they are certain that is the best for their baby who do we bother then? Kenapa perlu offend sesama sendiri?

Naturally, ibu mesti nak susukan anak dia sendiri. There are circumstances that forbid them to do so. Logiklah. Tapi someone has told me once 'kalau orang kata takde susu tu tipu'

Betul ke ibu tu nak tipu kata dia takde susu? Yang lebih teruk I baca from other blog kata kalau iye takde susu cuba suruh suami hisap, tengok ada susu ke tak.

Ayo, kata-kata dari seorang ibu kah? Dan ada yang kata - bagilah susu haiwan nanti anak jadi macam haiwan. Aduhai. Kata-kata macam ni lah yang start the war. Then yang bagi anak fm pulak cakap kekurangan fully bf anak, then they get offended dan melancarkan serangan balas. Maka berperanglah kaum ibu yang kita agung-agungkan itu. Well I'm aware everyone is entitled for their opinions. Tapi kan memang ada borderline of how we can point it out supaya tak mengecilkan hati orang lain.

To those yang memang boleh fully bf anak, you should be thankful kalau iye pun ade orang cakap pasal kekurangan bf, you know diorang mungkin envy. Ada yang tidak lucky macam you boleh bf anak instead kena supplement with fm. They must be proud too if diorang boleh susu kan anak. Maybe diorang a bit upset with the situation. I think we should just bear with them. Janganlah pulak kita bangga diri and tell the world, how much we can save for not buying formula, how good mother's milk is, how many oz we can get a day - kan ini semua boleh menimbulkan rasa cemburu dan mula lah orang cari kekurangan kita. Buat apa nak argue lagi sebab semua tau susu ibu terbaik. So janganlah kita some sort of mengecilkan orang lain yang feed anak dengan fm. There's nothing wrong with fm for god sake!

Ade yang bertanya 'eh kenapa bagi formula?' Kecil tak hati bila orang xtau apa yang kita perlu lalui tapi judge. Kenapa salah ke bagi formula? Ada orang yang rasa tak logik isu takde susu sebab dia berbotol-botol boleh dapat dalam masa sehari. Ada orang tanye 'kenapa tak pam 3 jam sekali?' Dah tentu waktu kerja kita tak sama kan. Dapat ke saya pergi pam 3 jam sekali? Ada orang tanye ' tak faham lah kenapa diorang bagi formula' sedangkan dia mampu untuk bercuti 6 bulan dari bekerja untuk susu kan anak. Agak-agak dia tau tak hassle bagi sesetengah ibu bekerja nak catch up dgn kerja kat office, hal rumahtangga dan anak?

Tapi...

Yang bagi formula pun handal soalannye hehe 'cukup ke susu badan je' alamak kawan, kalau tak meragam anak tu maka cukuplah tu. Perut baby pun bukan besar sangat. Patutnya kita support lah orang yang nak breast feed tapi jangan pulak memperkecilkan orang yang bagi formula milk. As simple as that.

Memang pening, bukan isu breast feed aje yang banyak 'tok guru' nak bagi free lesson.

Ada orang kata jangan diajar anak hisap puting. Ada yang kata bagus budak hisap puting, other than soothe the baby, ada research pasal baby yang hisap puting and has a good suction are more confident.

Ada orang kata jangan diajar anak tidur dalam buai, nanti susah travel. Betul, memang susah. Tapi bila ada yang tengok kita dok rock baby guna our arms kata 'apesal tak masuk dalam buai je'

Ape-apa pun setiap baby lain ragamnya, sebab tulah kena hati-hati bila nak bercakap especially in situations yang kita tak tau details. Instead of nak tolong provide solution, dah jadi kemarahan pulak dekat orang tu.

Setiap ibu ada preference masing-masing, I'm open for both bf or fm. Takde masalah nak bagi anak minum susu formula pun. So I don't think we should 'interfere' opinion orang lain. Lain lah dia bagi anak dia minum Ribena masa anak dia 2 bulan. Mari sama-sama kita ketuk kepala dia.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

9 comments on "Ibu, jgn jadi seperti ibu ketam ajar anak jalan lurus."

aZiEaNa AbU hAsSaN on June 21, 2011 at 12:51 PM said...

hehehe baha,,thanks 4 sharing
azie pun bf+fm
mmg pun kenkdg rasa pelik kenapa ade sesetgh ibu2 ni berlumba2 sape boleh EBM paling byk dalam sehari...in fact azie tak pernah amik kesah pun...asalkan kita tahu apa yg terbaik untuk anak kita kan :)

Zach's Momma on June 21, 2011 at 3:44 PM said...

Like this entry!
I think people need to hv enough knowledge before they make any judgemental commentary. Jgn lah sebab dengar cerita from 1 side or read from 1 article then terus berkobar2 nk 'mengajar' org lain pulak..

MyRule on June 21, 2011 at 5:44 PM said...

I pun suka this entry. Bagi i, kalau x mampu bf, it's ok bagi FM dari anak kelaparan. BF bukan wajib ye.

Yang penting sebelum buat apa2 statement, kena fikir yang situasi setiap org x sama. Kalau nak bagi statement pun better berlapik. At least org x terasa hati.

wardah on June 21, 2011 at 5:48 PM said...

agree 200%. macam nak tekan LIKE banyak². so true kan , bila bercakap pun bak kata org tua bertapis lah. kita kan ada adat yg di agung² kan?

`BaHa` on June 21, 2011 at 6:50 PM said...

itulah harap2 kita tak jumpa la dengan jenis orang yang macam ni, well tak semua ibu-ibu yang macam tu. and this entry bukan nak offend sesiapa i think samada bf ke fm - both ada potential nak argue or judge apa orang lain buat.

naddynad on June 22, 2011 at 11:04 PM said...

'kalau orang kata takde susu tu tipu'

‘kalau iye takde susu cuba suruh suami hisap, tengok ada susu ke tak’

‘bagilah susu haiwan nanti anak jadi macam haiwan’


mmg baha tak tipu mengenai petikan ayt dia atas, sbbnya nad pn pernah baca dan sampai hari ni ayt melekat dlm kotak fikiran ku... terlalu kasar bkn?? bg nad, mereka terlalu taksud terlalu riak...takut dari dpt pahala jd ke lain pula. :(

tp bkn semua, masih ada mommies fullyfb berkongsi pengalaman tanpa menyakiti hati sesiapa :)

pernah juga terserempak dgn sorg blogger..siap kira2 duit susu -untung rugi di cananggg! sgt mendukacitakan

baha, nad tak bernasib baik dlm bf ni...tp bkn suka suki..ada sbb munasababnya..YA, mmg tulisan yg mereka tulis kan itu hak mereka..tp lebih bagus sekiranya mereka peka dgn menjaga perasaan satu sama lain.

oh teremo la plak....maaf terkomen panjang...pape pun terima kasih untuk entri bijak ini...!!

Edda Syarmila on June 25, 2011 at 10:58 AM said...

Bile org nengok I still bf anak I.org kate tetek I besar same besar kepala ngn baby I.sbb tu banyak susu..mencik!ok bai..... :(

AzUraAa on July 4, 2011 at 6:39 PM said...

yap...sgt setuju dgn entry kali ni...isk2...mak pun emo babe...tak kisah la kan dorg nak bagi anak bm ke fm...tp why bother ttg org lain...anak kite, kite decide la...

aku penah mtk pendapat org tenantang pemakanan since susu bdn semakin kurang..pastu ade yg kate...tak gune makan macam2 kalu malas mengepam.pam 3 jam sekali... malas???iskkk...kecik ati mak...mak bkn keje pejabat mengadap komputer je...i keje dgn budak sekolah...masa masuk kelas tak menentu...sobsss....

eksyen je sesetengah org nih...huh!!

sweetlavender86 on July 8, 2011 at 12:46 AM said...

likee this entry.i penah kecik hati ngn kwn2 yg fully bf kn anak2 diorg.my son bukn fully bf.cmpur ngn fm.but smpai skang dah 1thn 4 bln still bf.wlpun xfully dri dulu.kwn2 yg fully bf tu slalu tegur npe bgi fm.xbaik la.bile i ckp anak i kuat sgt menyusu.i xmampu nk fully bf.plus kt opis pun pum 2 kali je.sbb bos sukee buat sport check n bnyk keje.balik keje dah lewat.xlrt nk bgun 2-3 pagi mengepam.yg lagi sedey,siap kwn buat entry kt blog ckp nape msih ade lgi org ckp xcukup.ayat2 die mmg menyakit kn hati.lagi sakit hati bile hsbdn die ckp baby i gemuk sbb minum susu formula.mmg bengang ok.ade yg siap kuar kn hadis la setiap anak wajib dpt minum susu ibu smpai umur 2tahun.i senyap je la.i boleh bgi ape yg mampu n yg terbaik untuk anak.lame2 i buat bodoh jek.sukati korang la nk ckp ape.yg pening anak aku sihat.

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates