Monday, March 7, 2011

Bottle Dilemma


I have not yet found the perfect baby bottle for Amir. Sigh. I am a breastfeeding momma but Amir still needs to be bottle fed at some points especially when someone else babysits him. We have tried to change bottle teat but Amir has never shown the slightest interest in any sort of the teats. Yang peliknya, Amir was fine with bottle feed earlier. Masa dah dekat nak masuk kerja, konon-kononya dah train him to drink milk from the bottle. I’ve not had a bit of trouble getting him to take it. But when he turned 2 months; he hates them all and won’t take anymore than a couple ounces from one! Uwaaaa.. My babysitter has to feed him using syringe then.

When I talk to some experienced mommas, well ya they have plenty of solutions;

- We currently using Avent bottle, some of friends told us to change the teat. So we looked for teat that claims to be similar to nipple. Kitaorang dah tried pigeon peristaltic, NUK, First Year’s breastflow bottle and latest is MAM – yang ini dia claim easy to switch between Mum and MAM. Ha amek ko die punya tagline. Tapi still Amir tak mahu minum from bottle like he used to 4 months ago. Kami ni punyalah risau anak kurang minum susu.

- When we share out situation with paed, he suggested trying Soya milk. Berlolah (berkejar) omak dan abah Amir poie boli susu Soya. Tapi Amir tak mahu jugak, siap naik rashes sikit bila minum susu soya tu.


Logiknya bila baby ada masalah minum susu dari botol ni, mungkin disebabkan 1) puting botol tak sama macam ibu atau 2) rasa susu tak sama macam susu ibu. Untuk masalah pertama, itulah yang keep changing teat tu. Yang masalah kedua tu, memang kami ni taruk susu ibu lah dalam botol, dia tak mahu jugak. Samada EBM yang dipanaskan semula atau fresh EBM.

Maka memang kami still in trouble nak feed him using bottle ni. So macamane Amir survive dari kelaparan so far? Itulah yang kami feed him with solid food earlier than 6 months, it helps Amir daripada lapar or windy. Bila afterwork or weekend, I direct bf him.

Alhamdulillah, bab bagi dia makan memang senang. Sekarang siap dah pandai nganga awal-awal and bising kalau kita suap lambat.

Tapi, bak kata paed Amir still needs to drink milk. Inilah yang kami masih tercari-cari solution camane nak bagi dia minum susu banyak kalau emak pergi kerja.

Yesterday my bestie ada mention pasal botol brand Mimijumi. Not so sure ada jual kat sini atau tak, she bought from US. Since dia ada dua botol so she’s very kind nak hadiahkan Amir satu. I really hope Amir nak minum dari bottle thereafter. Nama botolnya 'Very Hungry' LOL.





My sis-in-law kate she guna Tommee Tippee, pun Okay. Not yet try yang ini, well actually yesterday teringat nak try sekali my friend told us about Mimijumi and nak bagi hadiah kat Amir satu. So cancel try Tommee Tippee.

Ada ke solutions lain yang kami boleh try lagi?

12 comments on "Bottle Dilemma"

~ iza ~ on March 7, 2011 at 10:37 PM said...

salam,
my friend told me, sini ada jual..
http://www.bluedotbaby.net/shop/products/Very-Hungy-Baby-Bottle-8oz.html

Coklat Stroberi :) on March 7, 2011 at 11:37 PM said...

if yang dayah nak try nie pon tak berjaya, try la tommee tippee.

adam mmg pakai tommee tippee dr kecik.takde masalah selang2 gune botol ngan breastfeed.

selamat mencube.

wardah on March 7, 2011 at 11:55 PM said...

since my baby dh tak bf we use mothercare punya bottle with nuby teats. dia mmg suka yg ini berbanding avents. nuby teats ni ada mcm biji2 (sorry tak tahu apa nama dia). so dia rasa sedap kot bila hisap.

maybe u boleh try nuby. :)

`BaHa` on March 8, 2011 at 12:06 AM said...

Thanks iza, saf and wardah!

selagi boleh mencuba, akan saya cuba.. ;p

harap2 lah amir berkenan salah satu hehe

Zach's Momma on March 8, 2011 at 4:23 AM said...

Salam perkenalan..
I read ur blog from the past few months n baru nk tinggal jejak now..:)

Anyway, for the teats, i would suggest dr brown. Sbb dia mmg soft compared to avent/tommee tippee. Me n few other friends mmg guna dr brown when we 1st introduced our baby to bottle. Ive tried a few jugak sblm ni, tapi mmg he prefers dr brown jugak. (Skrg nih my baby dh boleh pakai any other teats dh sbb dh biasa dgn bottle :))

Mrs. Amien on March 8, 2011 at 7:50 AM said...

hehe..maryam pon sama gak.dia tanak botol masa 4-5 bulan camtu.sampaikan daddy kene bg gune syringe, sudu n cup secara paksa rela.berlambak dak botol n teat we all cube but still maryam tanak dah..tapi kami paksa gak minum gune cup wlupon dia
melalak. last2 bila dah masuk 6 bulan tu dia nak lak botol tommee tippee n now nak gune avent lak pasni sebulan tanak susu botol sbb sakit nak tumbuh gigi..

oh maybe amir nak tumbuh gigi kot.. =)

deena awanis on March 8, 2011 at 3:46 PM said...

wah canggihnye bottle..really looks like breast..doest it fells like breast too??

Nurul Farhana Abdul Wahab on March 9, 2011 at 5:51 PM said...

hi dear :) sy xmo suggest botol sbb dah ramai yang beri pendapat melalui pengalaman masing2 kan ;-) sy cuma rasa amir mahukan bau badan emak dia bila menyusu..mungkin bau puting getah tu buat dia rasa tak selesa..sesetengah babies suka bau emak dia dan suka mengulik emak dia..cuba awk bagi amir pegang kain atau2 apa barang yang ada bau awk..teddy bear awk ke..bra ke..(exclude panties tau :p) masa awk botolkan dia..bagi dia smells ur odour :)

`BaHa` on March 9, 2011 at 9:10 PM said...

good idea lah farhana! thanks.. thanks..

ya, i pun rasa dia nak emak. but still have to find a way supaya tak susahkan babysitter

AzUraAa on March 11, 2011 at 3:49 AM said...

babe..aku pon sdg dlm dilemma..tatau nak gune bottle ape.. mmg la skang bf..tp sbb due org kan..so kene gune gak bottle..skang si kmbr still gune botol n teat biasa je sbb dorang tamau sgt isp botol..kene pilih teat yg dkt2 same dgn breast omak... l satu tkt dorg confius plak n tanak isap nenen mak dah..
mmg dilemma btul la botol2 ni...

[ Hanie ] on March 11, 2011 at 11:36 PM said...

nampak mimijumi putingnya mcm nipple. harap your bby akan ok gune nye ye :)

dalina said...

err...nak tanya..berjaya ke you pakai botol mimijumi ni? anak i pun mcm anak u..tak nak botol jugak..dan dah berlambak jenis botol i try pakai..semua da jadi hiasan. Mimijumi ni plak quite expensive...so nak beli tu berkira-kira..hehehe...kalo menjadi berbaloi la jugak.

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates