Memang simple tapi sebelum buat agak nervous, kalau tak jadi malu lah mak kat Ami and Amir ;p Please take note that this was my 1st time baking Cornflakes Madu or any other biscuit pun, so don't take my tips as an expert hehehe Instead, share with me your tips sebab malam ni ke malam esok ke I nak bake lagi.
Tanpa membuang masa, bahan-bahannya adalah seperti berikut:
Cornflakes
Madu
Gula
Marjerin
Cup kertas
Cara-cara membuat:
(1) 1 cawan gula + 1 cawan marjerin + 1 cawan madu digaul dan dipanaskan / dicairkan.
(2) Tunggu sehingga mendidih atau gula dan bahan-bahan lain larut sepenuhnya.
(3) Tuangkan Cornflakes dalam bekas yang besar.
(4) Setelah bahan-bahan yang dipanaskan larut semuanya, tuangkan ke dalam bekas yang berisi Cornflakes.
(5) Gaulkan sehingga serata.
(6) Menggunakan sudu kecil, isi cup kertas dengan Cornflakes yang telah digaul sebati dengan bahan-bahan yang dipanaskan tadi.
(7) (Saya hanya menggunakan microwave biasa) Panaskan Cornflakes Madu di dalam microwave/oven seketika. Hmm.. I think 2-3 minutes pun dah cukup especially bila microwave mmg dah panas selepas bakaran pertama dan kedua.
Hasilnya. Taaaadaaaaaa....
Ami kata sedap sedap... Haruslah sedap, kalau cornflakes saje je kan memang dah sedap ;p
p/s: Thanks to Amir, co-chef yang sibuk panggil 'mom... mom..' masa mommy tengah masak dan membantu menghilangkan fokus. Akibat tak fokus adalah...
Terlebih bakar ;p
Total Cost : RM20
Total Pieces : 120-150
DO YOU SMELL WHAT MOMMY IS COOKING???!
3 comments on "Baking kuih raya"
wah bagusnya mama amir. bgus2..ak kl bab wat cookies nie fail selalu. penyudahnya tunjuk jer.hahaha
psst:dear, postla sini skit cornflakes tu..haha
wow, dah start buat kuih raya.. nyum..nyum :)
i can smell the one that burnt. hehehe
Post a Comment