Tuesday, August 16, 2011

Baking kuih raya


The last time I baked kuih raya was... 13 years ago. Itupun my sister was the main chef, and since I was 14 at that time so rasanya I chef main-main aje. Well, I think I am quite bad in baking as well as gardening. Serious. Yesterday, I suddenly felt wanna make kuih raya.. baru feeeeeel. Hence, I get started with the simple-est gila kuih raya -----------------> Cornflakes Madu. Kih. Kih. Kih.


Memang simple tapi sebelum buat agak nervous, kalau tak jadi malu lah mak kat Ami and Amir    ;p  Please take note that this was my 1st time baking Cornflakes Madu or any other biscuit pun, so don't take my tips as an expert hehehe  Instead, share with me your tips sebab malam ni ke malam esok ke I nak bake lagi.

Tanpa membuang masa, bahan-bahannya adalah seperti berikut:



Cornflakes
Madu
Gula
Marjerin
Cup kertas



Cara-cara membuat:

(1) 1 cawan gula + 1 cawan marjerin + 1 cawan madu digaul dan dipanaskan / dicairkan.



(2) Tunggu sehingga mendidih atau gula dan bahan-bahan lain larut sepenuhnya.

(3) Tuangkan Cornflakes dalam bekas yang besar.

(4) Setelah bahan-bahan yang dipanaskan larut semuanya, tuangkan ke dalam bekas yang berisi Cornflakes.



(5) Gaulkan sehingga serata.

(6) Menggunakan sudu kecil, isi cup kertas dengan Cornflakes yang telah digaul sebati dengan bahan-bahan yang dipanaskan tadi.

(7) (Saya hanya menggunakan microwave biasa) Panaskan Cornflakes Madu di dalam microwave/oven seketika. Hmm.. I think 2-3 minutes pun dah cukup especially bila microwave mmg dah panas selepas bakaran pertama dan kedua.



Hasilnya. Taaaadaaaaaa....




Ami kata sedap sedap... Haruslah sedap, kalau cornflakes saje je kan memang dah sedap   ;p




p/s: Thanks to Amir, co-chef yang sibuk panggil 'mom... mom..' masa mommy tengah masak dan membantu menghilangkan fokus. Akibat tak fokus adalah...




 Terlebih bakar ;p



Total Cost : RM20

Total Pieces : 120-150




DO YOU SMELL WHAT MOMMY IS COOKING???!

3 comments on "Baking kuih raya"

[DnaZz] on August 16, 2011 at 9:02 PM said...

wah bagusnya mama amir. bgus2..ak kl bab wat cookies nie fail selalu. penyudahnya tunjuk jer.hahaha


psst:dear, postla sini skit cornflakes tu..haha

Zach's Momma on August 17, 2011 at 5:33 AM said...

wow, dah start buat kuih raya.. nyum..nyum :)

wAwwA AwwA on August 17, 2011 at 6:02 PM said...

i can smell the one that burnt. hehehe

Mommies Commitee

 

Motherhood journey Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates